Mindful hardlopen

Hardlopen is voor mij echt dé sport om mijn ontspanning te vinden. Hoe gek het ook klinkt, hardlopen geeft mij meer energie dan dat het me kost. OK, die duurlopen voor een marathon zijn killing, maar na een rondje van 10km kom ik altijd met een onwijs goed gevoel weer thuis. Dit komt ongetwijfeld door mijn conditie, maar ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen geldt als je rekening houdt met je eigen vermogen. Wat voor mij 10km is, is voor de ander 5km. Het maakt niet uit hoever precies, maar het effect van hardlopen is hetzelfde. Zeker als je dit combineert met mindfulness. In deze blog vertel ik wat mindful hardlopen is en wat het me oplevert.

Wat is mindfulness

Bij mindfulness gaat het om het hebben van aandacht voor de dingen waar je op dat moment mee bezig bent. Dat wil zeggen dat je met je volle aandacht in het hier en nu probeert te zijn, kortom bij het moment waar je bent. Vaak komen er gedachten langs. Dat is OK, zonder dat je hierover probeert te oordelen. Mindfulness betekent dat je met je aandacht gaat naar de dingen die je ervaart, voelt, ziet, hoort of ruikt. Je laat je ervaring (en vaak je gedachten) als het ware langs komen en probeert ze alleen maar op te merken zonder daar iets van te vinden en/of iets mee te doen. Je bent en probeert te blijven in het nu. Het is een soort ‘aandacht training’ en een leerschool om te accepteren wat (er) is.

Mindful hardlopen

Als je aan mindfulness denkt, denk je misschien aan mediteren. Maar niets is minder waar. Je hoeft niet perse in een lotushouding stil op een matje te gaan zitten. Sterker nog, door mindfulness te combineren met hardlopen creëer je ‘the best of both worlds’. Mindful hardlopen betekent dat je met je aandacht bent bij je ademhaling, je bewegingen, je omgeving en het ‘nu’ waar je je bevindt. Ook tijdens het hardlopen komen er ongetwijfeld gedachten voorbij. Je probeert deze net zo te benaderen als tijdens het beoefenen van mindfulness. Easy as that.

Tips voor mindfulness & hardlopen

Kortom, heb je een drukke dag op de planning staan of ligt deze juist net achter je, focus je dan even op jezelf en het moment door een rondje hardlopen te combineren met mindfulness. De frisse wind, het ontspannen gevoel, energie kwijt kunnen en tegelijkertijd heel veel energie op doen. Voor mij werkt dit heel goed. Hardlopen is namelijk voor mij een fijne manier om los te komen van alles en het helpt me mijn aandacht te vestigen op maar een ding: mezelf. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar in mijn ogen tegenwoordig een must. Hoe vaak hoor je wel niet om je heen dat we tegenwoordig 24/7 “aan” staan. Mede door de invloed van internet en social media ontvangen we continu zogehete prikkels. We worden hierdoor bewust danwel onbewust beïnvloed en dat kan positieve, maar ook negatieve gevolgen hebben. Mindfulness is een manier om je gedachten rust te geven, doordat je je focust op één ding. We kunnen namelijk maar aan één gedachte tegelijk denken, maar hoevaak komt het wel niet voor dat onze gedachten van het een naar het ander schieten. Door bewust je aandacht te focussen, geef je die stroom aan gedachten rust. En dat geeft energie.

Hardlopen geeft óók energie. Tuurlijk, op het moment zelf kost het je inspanning en raak je langzaam moe. Maar onderzoek heeft bewezen dat tijdens het hardlopen (lichamelijke inspanning) endorfine vrij komt. Dit is een stofje die maakt dat je korte tijd een blij(er) gevoel ervaart. Het zorgt voor ontspanning, kan pijnverlichtend werken en geeft je lichaam als het ware een soort energieboost.

Als ik kijk naar hardlopen en mindfulness dan is het  precies dat: inspanning en ontspanning in één. Voor mijn gevoel is hardlopen veel meer dan alleen maar een rondje rennen. Het kan altijd, overal en op verschillende niveaus. Net als mindfulness. Door deze twee te combineren ben ik me veel bewuster van de omgeving waar ik loop (meestal middenin de natuur), let ik veel beter op mijn ademhaling, tempo en vermogen en geniet ik oprecht. Als ik druk ben of stress ervaar ga ik hardlopen, omdat ik me daarna áltijd beter voel. Ik zou zeggen probeer het eens met deze tips:

  • Hardlopen kan altijd. Zomer, herfst, winter, lente. Zon of regen. Je trekt je schoenen aan, gaat naar buiten en rent weg. Het effect is altijd hetzelfde.
  • Een doel stellen, ervoor trainen en je doel bereiken. Dat kan op het gebied van hardlopen, maar ook op het gebied van mindfulness. Mindfulness zorgt (uiteindelijk) voor ontspanning. Hoe ontspannender je bent, hoe productiever, hoe succesvoller.
  • Hardlopen saai? Er is tegenwoordig heel veel mooie hardloopkleding op de markt. Geen saaie kleurloze kleding, maar gave prints, kleuren en goed materiaal. Ademend, compressie, reflecterend, je kunt het zo gek niet bedenken. En ook wat betreft hardloopschoenen; de keuze is reuze. Zorg dat je een goed paar hardloopschoenen hebt en let niet alléén op de looks. Voor echt elke voet en loophouding is er wel keuze, waardoor je blessures en andere ongemakken kunt voorkomen. ASICS is een van mijn favoriete merken qua hardloopschoenen vanwege de goede demping in de zool. Aan de ene kant geeft de schoen stabiliteit, maar ook comfort. En dat is precies wat je voeten verlangen tijdens het hardlopen.
  • ‘s Ochtendsvroeg mediteren is populair, omdat je zodoende je dag met een rustig/leef hoofd kunt beginnen. Je kunt dit ook vervangen door ‘s ochtends een rondje in alle vroegte te mindful gaan hardlopen. Rustig wakker worden, de zon op zien komen en na een run aan een heerlijk uitgebreid ontbijt bijkomen en de hele dag nog voor je hebben.
  • Onthoud: mindfulness levert je ontspanning op en als je het combineert met hardlopen heb je ook meteen je portie inspanning gehad. Kortom, twee vliegen in één klap. Hoe effectief wil je het hebben?

Deze blogpost bevat een link ivm een samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *