Eet voldoende groenten – Mijn tips

Ik citeer: “Slechts 15 procent van de volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid van dagelijks 200 gram groente. Eenzelfde percentage haalt de richtlijn voor fruit (200 gram fruit). Verder eet circa een op de vijftien volwassenen de aanbevolen hoeveelheid noten van 15 gram of meer per dag. Peulvruchten staan eens in de drie weken op het menu, in plaats van wekelijks. Ook drinkt vrijwel iedereen suikerhoudende dranken (inclusief vruchtensappen): gemiddeld twee kleine glazen per dag terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt daar zo min mogelijk van te nemen.” Dit constateerde het RIVM in een onderzoeksrapport wat in juni 2017 verscheen. Ondanks dat dit een half jaar geleden is, komen een paar (extra) simpele voedingsadviezen nooit te laat. In deze blog de focus op méér groente. Want waar de fruitschaal vaak gevuld is, blijft de groente consumptie soms wat achter. Zó eet je voldoende groente per dag: mijn tips.

Mijn tips

Groente hebben, net zoals fruit, verschillende smaken. Dat is nogal een open deur, maar niet als je hier bewust op gaat letten. Aan sommige groenten moet je qua smaak ‘s ochtends vroeg niet denken, maar sommige groenten zijn ook heerlijk zoet als je deze verwerkt in een gerecht. Denk bijvoorbeeld aan carrotcake (taart gemaakt met o.a. wortel). Die is misschien niet het gezondste ontbijt, maar wel als je dit recept maakt van havermout met wortel en noten. Het lijkt op carrotcake, is zoet van smaak, vult ontzettend goed en geeft je energie voor de hele dag.

Groenten als basis voor de avondmaaltijd is normaal, maar ontbijten of lunchen met groenten in plaats van een boterham is nog niet zo vanzelfsprekend. Gek eigenlijk, want een maaltijd met groente kan ontzettend lekker zijn. Denk bijv aan een groente omelet, een salade, een soepje of een smoothie.

Liever toch een boterham? Beleg deze dan met een groentespread. Humus bijvoorbeeld. Super lekker als basis voor een goed gezonde belegde boterham.

Gooi een portie groente en fruit in de blender of slowjuicer voor een smoothie of juice. Zo hoef je je geen konijn te voelen, maar kom je wel aan je portie vitaminen. Op deze pagina vind je de lekkerste smoothies & sapjes.

Ooit gehoord van groente patat of groente chips? Snijd bijvoorbeeld een (zoete) aardappel, pompoen en pastinaak in plakjes en leg deze in de oven. Lekkere dipsaus erbij en smullen maar.

Minder vlees = Meer groenten. Dat is én goed voor het milieu én goed voor je eigen gezondheid. Doordat je minder vlees eet, word je behoefte aan groente groter. Je wilt immers wel een verzadigd gevoel hebben na je maaltijd, toch?

Ooit gehoord van een spiralisator? Hiermee kun je bijvoorbeeld van groente pastaslierten maken. Een veel gebruikte groente hiervoor is courgette. Denk bijvoorbeeld aan lasagne op basis van courgette (ipv lasagnebladen) of courgettespaghetti in plaats van pasta. Veel voedzamer én smaakvol.

Pizza vindt (bijna) iedereen wel lekker. Maak eens zelf een pizza en beleg deze met verschillende groenten. Duurt misschien iets langer dan een kant-en-klare pizza zo de oven in schuiven, maar wetende dat je zelf gemaakte pizza veel gezonder is, maakt dat je nog meer geniet.

Voldoe jij aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 200gram groente & fruit per dag?

Meer artikelen op ANNEAU1989.com over groenten:
– Deze 12x supergroentes, zitten vol energie, vitaminen & mineralen en ik vertel je waarom.
– Smoothies & sapjes, de verschillen, hoe je ze zelf kunt maken en waar je voor moet uit kijken, want het ene sapje is echt zo gezond niet als het lijkt. Over gezonde groene smoothies & sapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *