Sportverslaving? Over verwachtingen, druk & keuzes

Oktober 2017 - Girona - ROGELLI - photo Wouter Roosenboom

Waar ik afgelopen zomer heel fanatiek sportte, kwam dat er de afgelopen maanden nauwelijks van. Gek eigenlijk, want sporten is een van de dingen die ik het liefste doe. Vandaar deze terugblik naar een zomer vol gas gaan, toen een najaar vrijwel niets doen en nu de motivatie (vanzelf) weer vinden om weer te beginnen met sporten. Over verwachtingen, druk(te) en keuzes.

Afgelopen zomer was ik in training voor de Amsterdam marathon. Dat ik deze uiteindelijk niet heb gelopen, kwam (in eerste instantie) niet door mijn training. Door de combinatie van CrossFit, yoga, hardlopen en af en toe rondje wielrennen zat het mijn conditie- en krachtopbouw wel goed. Ik focuste wel me wel wat minder op mijn duurvermogen, maar met de ervaring van voorgaande marathons wist ik dat dat wel goed moest komen in de trainingen die er nog gingen komen. Maar, dit kwam het alleen niet. De reden hiervoor was een naderende verhuizing, een steeds drukker wordende agenda en twee sport abonnementen op stop zetten (ivm de verhuizing). Met name die laatste is een van de redenen dat mijn trainingsflow stopte. Mijn training voor de marathons die ik liep bestond destijds uit alleen maar hardlopen. Ik ging 3 tot 4x per week een rondje hardlopen, waarbij ik me focuste op interval, herstel en duur. Wekelijks plande ik mijn trainingen in en zodoende hield ik qua werk reken met mijn training en andersom. Afgelopen zomer was dit anders. Door mijn CrossFit & yoga abonnement gaf ik deze trainingen voorrang. Ik plande deze trainingen in en bedacht me pas later dat ik ook nog een duurloop moest lopen. Dit, samen met de druk qua werk en een verhuizing, maakte dat het trainen me meer inspanning kostte dan de ontspanning die het me normaal gesproken opleverde. Daarnaast moest ik vanwege de verhuizing mijn sport abonnementen opzeggen, waardoor de gewoonte om mijn trainingen in te plannen weg viel. De modus ‘train, eat, sleep, repeat’ werd een combi van werk, verhuizen, klussen, eten, slapen en weer door. En dus skipte ik de marathon, vond ik een nieuwe vorm van bewegen (wandelen met de hond) en stelde ik mijn prioriteiten daar waar ik vond dat ze gesteld moesten worden. Even geen sport en dat is OK.

Je gezondheid, een goed gevoel en geluk ervaren moet de basis zijn voor alles wat je doet. Sporten kan ervoor zorgen dat je dat creëert, maar het is een middel, niet een doel op zich.

Waar dit me in eerste instantie een wat onrustig gevoel opleverde, ontdekte ik later dat me enorm veel heeft opgeleverd. Naast de energie die ik zodoende over hield voor de dingen die op dat moment mijn energie vroegen, leerde ik het belang én het gemak van keuzes maken. Je hoeft de krant, een tijdschrift, de laptop of social media-apps niet te openen of je wordt overspoelt met signalen van teveel ‘druk(te)’ in onze samenleving’. Een zorgelijke situatie die inmiddels door velen (h)erkent worden. En toch veranderd er niets. Sterker nog, de ontwikkelingen, ontdekkingen en onrust blijven als een stroom op ons af komen. Aan de ene kant positief, maar aan de andere kant soms ook overweldigend. We willen overal van op de hoogte zijn, vergelijken onszelf non-stop en blijven hoge eisen stellen aan onze omgeving én onszelf. Toch?

Ook ik doe hier aan mee. Sterker nog, ik houd die stroom van informatie met mijn werk, blog en mijn Instagram zelfs in stand. Maar ik heb er geen last van. Althans, ik probeer er geen last van te hebben. De afgelopen jaren ben ik bewust(er) op zoek gegaan naar geluk en de combinatie met gezondheid. Wat werkt en wat werkt niet. In eerste instantie uit eigen interesse, maar vervolgens leg ik ook de link met mijn werk in de gezondheidszorg. Niets leuker dan mensen inspireren om goed, gezond én gelukkig in hun vel te zitten.

We verwachten tegenwoordig zoveel van onszelf, maar wat is nou écht belangrijk?

Mijn ervaring van afgelopen jaar qua sport geeft me het inzicht dat keuzes maken op basis van je eigen gevoel een van de belangrijkste dingen is om te doen. We verwachten tegenwoordig zoveel van onszelf, maar wat is nou écht belangrijk? Die vraag moet je jezelf keer op keer stellen, omdat het antwoord per situatie kan verschillen. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik niet zonder sporten kan. Ik heb die inspanning nodig om ontspanning te ervaren. En toch besloot ik bewust om afgelopen maanden veel minder te sporten, omdat ik op dat moment al genoeg inspanning had op andere vlakken.

Nu, een verhuizing, een piek qua werk en een aantal boeken (lezen is misschien geen inspanning maar wél ontspanning) verder, heb ik weer zin, tijd en energie om te gaan sporten. Ik hardloop weer meerdere keren per week. Zonder moeite, zonder gebrek motivatie. Het gaat weer vanzelf. En dat is dan ook mijn tip aan jou: ontdek (eerst) wat je wilt, voordat je jezelf een (sport)doel oplegt. Je gezondheid, een goed gevoel en geluk ervaren moet de basis zijn voor alles wat je doet. Sporten kan ervoor zorgen dat je dat creëert, maar het is een middel, niet een doel op zich.

Mijn tips om te (gaan) sporten:

– Zorg voor regelmaat. Plan je trainingen van te voren in. Ik doe dit altijd het weekend voorafgaand aan de week. Ik open mijn agenda, kijk waar ruimte is en/of ik ruimte kan creëren en plan zodoende mijn trainingen in. Mocht het dan in de week een keer niet lukken om te gaan trainen, dan behoud je wel overzicht welke training je skipt en/of kan inhalen.
– Wat is doel? Het is belangrijk om dat heel helder te hebben. Ga je voor een sportdoel, dan heeft dat hoe dan ook gevolgen voor je werk, je vrije tijd, je sociale leven, etc. Je kunt heel veel, maar je kunt niet alles. Daarmee wil ik niet zeggen dat het trainen voor een (ultiem) sportdoel gepaard gaat met een saai leven. Integendeel. Het sporten geeft een hoop voldoening, welke je op andere vlakken op dat moment iets minder hebt. Het houdt elkaar in balans. En dat is het allerbelangrijkste. Balans is namelijk de sleutel tot succes. Alles een beetje doen, geeft geen voldoening en uiteindelijk niet het gewenste resultaat. Focus je op jouw doel. Als dat even geen sport is, is dat ook OK. Bewust sporten op een lager pitje is een sportdoel opzich.
– Vind een sport die je leuk vind om te doen. Dat kan wisselen. Het ene moment ben je ‘verslaafd’ aan hardlopen, het volgende moment aan CrossFit en even later ontdek je yoga. Story of my life. Alle vormen van bewegen is goed. Stel je jezelf keer op keer de vraag in welke vorm van bewegen je zin hebt, je lichaam behoefte aan heeft en/of welke vorm van bewegen mogelijk is. Op dit moment heb ik (nog) niet weer een CrossFit of yoga abonnement afgesloten. Ik geniet weer even alleen van het hardlopen en kijk er naar uit om in het voorjaar en de zomer weer wat meer te gaan wielrennen. Dat betekent niet dat ik CrossFit en yoga niet leuk meer vindt. Nee, ik maak puur op basis van mijn wens voor nu de keuze om me alleen even te richten op hardlopen & wielrennen. Ook hierbij geldt: laat je niet leiden door je (online) omgeving.

Hoe ga jij om met de druk om te sporten?

Heb je aanvullende tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Bovenstaande foto is gemaakt tijdens een photoshoot voor de wielren collectie van Rogelli Sportswear – Fotograaf Wouter Roosenboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *