Boekreview: De kwestie van geluk

“Zelfs als ik succes zou hebben op dat ene gebied, dan zou ik toch falen op die andere gebieden. Geluk is voor mij een kwestie van evenwicht, geen kwestie van succes. Natuurlijk wil ik wel succes, maar alleen met behoud van mijn innerlijk evenwicht.” Ik lees bovenstaande in het eerste hoofdstuk en mijn interesse is gewekt. Als ik verder lees gaat het over het inzicht en de verantwoordelijkheid die je zelf hebt voor je eigen succes én je eigen evenwicht. Het gaat niet perse over geluk, maar over het belang van zelfonderhoud. Hoe je dat doet, lees je in deze blog over het boek ‘De kwestie van geluk’.

Geluk is een huis

Is geluk maakbaar? Of is het een kwestie van geluk hebben? De auteur René Diekstra geeft in zijn boek ‘De kwestie van geluk’ geen concreet antwoord, maar laat je er aan de hand van verschillende thema’s over na denken. Hij beschrijft geluk als een soort huis met kamers. Een werkkamer, een relatiekamer, een gezondheidskamer, een vrijetijdskamer en een zingevingskamer. Elke dag probeert hij in elke kamer wat tijd door te brengen met het idee zijn tijd en aandacht op een goede manier te verdelen. Ik vind het een mooie gedachte, want vaak genoeg focussen we ons op één item en vergeten de rest om ons heen. Om een voorbeeld te geven. Werk krijgt overdag de aandacht en dat is goed. Opdrachten zijn er om uitgevoerd te worden en dat kost tijd en energie. Maar als je hier continu mee bezig bent, dag in dag uit, dan gaat er iets mis. Het wel bekende ‘na inspanning komt ontspanning’ is ook hierop van toepassing. Het is belangrijk dat je je aandacht verdeeld en je bewust bent van deze verschillende aandachtsgebieden. Het is niet elke afzonderlijke “kamer”, maar het hele huis met verschillende kamers wat geluk creëert.

Geluk is voor mij een kwestie van evenwicht, geen kwestie van succes. Natuurlijk wil ik wel succes, maar alleen met behoud van mijn innerlijk evenwicht.

Het boek

Ik vond het een heel fijn boek om te lezen. Omdat het boek is opgebouwd uit columns, leest het makkelijk weg. Ideaal voor een zondagmiddag op de bank, maar ook fijn om ‘s avonds nog even een column te lezen om vervolgens geïnspireerd te gaan slapen. De columns, ingedeeld per hoofdstukken (kamers) vond ik wat minder begrijpelijk. Dat komt omdat elke column weer een andere inhoud heeft. Deels heeft deze affiniteit met de kamer, maar door de bundeling van verschillende columns staat het er ook los van. Op het moment dat je meer wilt leren over geluk, dan is dit boek niet direct het antwoord op vele vragen. Maar door de verschillende, soms zeer kritische, columns, word je wel aan het denken gezet over je eigen gedrag, gewoonten én gevoelens. En dat is al een kwestie van geluk.

Het boek heb ik ontvangen van Karakter Uitgevers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *