De invloed van je gedachten op je persoonlijke ontwikkeling

Ik zit in de auto van een masterclass bij Mind & Health naar huis en voel een boost een positieve energie. Energie die me op een fijne manier doet terugdenken aan alles wat gedurende de avond de revue passeerde. Het inspirerende verhaal van de spreekster Carina Benninga (ex-Olympisch hockeyster en goeroe in het gedachtengoed van Byron Katie), de inzicht gevende oefeningen en de bijzondere gesprekken gedurende de avond. Ik ontdek dat ik met een glimlach achter het stuur zit en voel me dankbaar; wat is zo’n avond vol inspiratie toch waardevol. Nog voor ik thuis ben heb ik al ideeën in mijn hoofd hoe ik de kennis die ik heb opgedaan wil integreren in mijn dagelijks leven. Dat voelt aan de ene kant ambitieus maar aan de andere kant besef ik me ook dat ik er al mee bezig ben. Persoonlijke ontwikkeling is namelijk niet iets wat opeens begint. Het is in mijn ogen een doorgaand proces waar je zelf invloed op hebt. En die invloed, daar wil ik het in deze blog over hebben. Ik blik terug op de masterclass en kijk vervolgens vooruit naar de toekomst. Over mijn eigen persoonlijke ontwikkeling hoe ik die graag een boost geef.

Zijn wie je bent, alles om je heen accepteren en bewust genieten van het hier en nu. Ik heb het al zo vaak gehoord en kom het in vele boeken weer tegen. Het klinkt zo makkelijk maar telkens komt weer de hoe-vraag in me op. Carina bevestigt dat dit makkelijker klinkt dan het is, maar nodigt ook uit om het te (blijven) proberen. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, concrete voorbeelden en haar aanstekelijke enthousiasme neemt zij ons mee. Waar ik een presentatie met informatie, tips en ideeën verwacht, stelt ze verschillende oefeningen voor en worden we meerdere keren aan het werk gezet. De ene keer in gesprek met elkaar, de andere keer in gesprek met onze eigen gedachten. Wat in beide “gesprekken” centraal staat is luisteren. En dan bedoel ik écht luisteren. Door onverdeelde aandacht te geven aan de ander en/of aan jezelf, luister je naar je gedachten en het gevoel wat dit bij je oproept. Dit klinkt wederom makkelijker dan het is, want hoe vaak worden we wel niet afgeleid door onze overtuigingen? We luisteren wel maar worden tegelijkertijd ook beïnvloed. En dat laatste is interessant, want was jij je hier bewust van?

Tijdens de masterclass gaan we naar deze overtuigingen op zoek door ze te onderzoeken met behulp van ‘The Work’ van Byron Katie. Nu zeg ik wel overtuigingen, maar ik bedoel er eigenlijk maar een. Eentje waarin we het gevoel hebben dat we niet gewaardeerd worden. Gedurende het onderzoeken van deze gedachte kom ik tot het besef dat ik onbewust mijn gedrag laat beïnvloeden door een gevoel waar ik helemaal niet zeker van ben. Met name de vraag ‘kun je zeker weten dat het waar is?’ laat me inzien dat ik mijn gevoel laat afhangen door een negatieve gedachte. Iets wat ik eigenlijk helemaal niet wil. Door de daaropvolgende vragen ‘Hoe reageer je op die gedachte?’ en ‘Wie zou je zijn zonder die gedachte?’ krijg ik inzicht in de invloed die mijn gedachte heeft op mijn eigen gevoel. En dat niet alleen, ik krijg ook inzicht hoe ik hier zelf invloed op heb. Waar ik eerder een vervelend gevoel ervaarde omdat ik me niet gewaardeerd voelde, ontdek ik nu een gevoel van opwinding, vertrouwen en trots. Hé, dat is bijzonder! Door het vanuit een ander perspectief te bekijken ervaar je nieuwe inzichten en dat is precies de boodschap waar Carina mee eindigt. “Laat je overtuigende gedachten niet los maar onderzoek zoek ze en ontdek dat je zelf in je gedachten kunt gaan geloven, zonder zeker te weten of ze waar zijn.”

Laat je overtuigende gedachten niet los maar onderzoek zoek ze en ontdek dat je zelf in je gedachten kunt gaan geloven, zonder zeker te weten of ze waar zijn.

Nu ik het zo opschrijf vraag ik me af of het echt zo simpel is en het antwoord is ja. Het is alleen een kwestie van doen en daar zou ik iedereen toe willen uitnodigen. Wees nieuwsgierig en ga op ontdekking. In mijn ogen niets leuker dan dat. Voor mij staan nieuwe ervaringen namelijk in het teken van ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling. Wat in mijn ogen weer gelijk staat aan groei, persoonlijke groei. Kijkend naar de titel wil ik daar een boost aan geven door te groeien in wie ik ben, in wat ik doe en in hetgeen ik kan betekenen voor ander en daarmee ook voor mezelf. Deze masterclass heeft me (weer) laten inzien dat ik zelf aan zet ben in het vinden van mijn eigen geluk en dat wil ik meegeven. Door je eigen gedachten te onderzoeken leer je te zijn wie je werkelijk bent, leer je alles om je heen te accepteren en geniet je bewuster van het hier en nu.

Deze blog is een samenwerking met Mind & Health. Wil je ook een masterclass bijwonen? Met regelmaat organiseert Mind & Health masterclasses met inspirerende sprekers. Zie hier de website en agenda.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *