Zo creëer je flow

Toen ik las waar de masterclass ‘Een leven lang FLOW’ van Evert Heintz over zou gaan was mijn interesse meteen gewekt. Het was niet alleen het onderwerp ‘flow’ waarover ik meer wilde weten, maar ook de link met uitdagingen aangaan, grenzen opzoeken en leren dat je veel meer kunt dat je denkt. Regelmatig laten we ons leiden door angst terwijl we met behulp van de elementen van ‘De Piramide van Inzicht’ onze kwaliteit van leven kunnen verhogen. In deze blog een terugblik op de masterclass bij Mind & Health met een uitleg over de piramide en hoe je deze kunt toepassen in je eigen leven.

De Piramide van Inzicht bestaat uit vier pijlers: voeding, beweging, ademhaling en mindset met (oordeelvrije) aandacht on top. Naast de basis van gezonde voeding en voldoende beweging, zijn mindset en ademhaling key om bewust (met aandacht) flow in je leven te creëren. Evert laat ons ervaren dat hetgeen je aandacht aan besteedt, groeit. Kijkend naar ‘flow’ kan het dus een positief effect hebben om je aandacht bewust op jezelf en het moment te richten, zonder je te laten leiden door je gedachten. Je gevoel van  ‘flow’ zal hierdoor groeien, waardoor je meer positieve energie zal ervaren.

Om dit te illustreren worden we door Evert uitgedaagd met de leus ‘eerst geloven dan zien’ (ipv ‘eerst zien dan geloven’) om op een opgeblazen ballon te gaan zitten. Velen van ons denken direct ‘dat kan niet’. Maar toen we het probeerden ontdekten we dat het mogelijk is. Het is een slechts simpel voorbeeld, maar het laat zien dat een uitdaging aangaan voor een groot gedeelte gebaseerd is op mindset. In eerste instantie lijken onze gedachten ons te willen vertellen dat iets niet kan. Als je hier naar luistert en je jouw gedrag vervolgens laat leiden door die gedachten dan probeer je het waarschijnlijk niet. Hierdoor zal je nooit weten of iets wel of niet mogelijk is. En dat is zonde, want op die manier hebben je gedachten een negatieve invloed op je gedrag omdat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Juist buiten je vertrouwde ‘comfort zone’ liggen nieuwe ervaringen, kansen en mogelijkheden. Evert noemt dit op ontdekking gaan in je ‘stretch zone’ en hij laat aan de hand van indrukwekkende foto’s van het bergbeklimmen zien hoe dit eruit kan zien.

Omgaan met de adrenaline van het klimmen, je grenzen opzoeken qua doorzettingsvermogen, de strijd aangaan met de natuur en het leren vertrouwen op je intuïtie zijn elementen die in zijn verhaal naar voren komen. Vele foto’s en ervaringen van het alpinisme creëren bij mij herinneringen. Ik heb zelf ook enige ervaring als het om bergbeklimmen gaat, wat maakt dat ik de fascinatie maar ook de gevaren herken. Die laatste heeft Evert zelf ondervonden tijdens een val in een gletsjerspleet. Hij overleefde dit en is hier op eigen kracht weer uitgekomen door op een bewuste manier aan de slag te gaan. In plaats van in paniek te raken heeft hij zijn angst en pijn omgezet in kracht en energie. Elk element van het door hem ontwikkelde vitaliteitsmodel ‘De Piramide van Inzicht’ bracht hij in de praktijk wat hem het succes van het (over)leven bracht.

Een belangrijke succesfactor hierbij was naast de juiste mindset de focus op een goede ademhaling. Voor velen is de ademhaling een activiteit waar niet over wordt nagedacht. Je ademt vanzelf in en uit en bent je alles behalve bewust van de invloed die je hier op kunt hebben. Toch is de ademhaling niet voor niets een van de pijlers van de piramide om ‘flow’ te creëren. Door middel van een ademhalingsoefening leren we dat we de kwaliteit van de ademhaling kunnen beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat we meer energie (gaan) ervaren en schept tegelijkertijd een moment van rust. Gedurende de oefening ben je namelijk even in het moment, in contact met jezelf, in contact met ‘flow’.

En dat is dan ook de boodschap waar Evert zijn masterclass mee eindigt. Hij nodigt ons (en u) uit om een flow te ervaren door dagelijks bewust(er) om te gaan met de elementen van ‘De Piramide van Inzicht’. Maak contact met je hart, let op je ademhaling, oordeel niet over je gedachten en ervaar een gevoel van FLOW.

Deze blog is een samenwerking met Mind & Health. Wil je ook een masterclass bijwonen? Met regelmaat organiseert Mind & Health masterclasses met inspirerende sprekers. Zie hier de website en agenda.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *