Een gezonde leefstijl – Zó doe ik dat

Je fit, energiek en gelukkig voelen willen we allemaal. Of je het dan hebt over het perfecte plaatje zoals je het jezelf in beeld, het schoonheidsideaal van dit moment of de hype die waarschijnlijk in no-time weer overwaait, het gaat er altijd weer om dat je goed in je vel zit. In mijn ogen zijn daarvoor je gezondheid en gevoel van geluk de basis en hoe je dat een invulling geeft is aan jou. Waar je hebt te dealen met genetische factoren kan je zelf de regie pakken in het vorm geven van je leefstijl. Ik heb mezelf een aantal gewoontes aangeleerd die er bij mij al jaren voor zorgen dat ik op gewicht blijf, me fit en energiek voel en toch alles kan eten wat ik maar wil. In deze blog een lange lijst met tips.

Gezond leven moeilijk?! Maak het jezelf makkelijk én fijn!

  • It’s all about mindset. Het begint ‘s ochtends vroeg al als je opstaat. Zorg dat je positief, vol energie aan de dag begint. Zeker nu de dagen korter en kouder zijn, is het moeilijker om uit je bed te komen. Gun jezelf even de tijd om wakker te worden, op te starten en actief te worden. Een half uurtje eerder je wekker zetten kan al een hoop stress, irritaties en gehaast voorkomen.
  • Zet de avond van te voren een glas water langs je bed. Drink als je wakker wordt het glas water langzaam op. Dit zet niet alleen je spijsvertering aan, maar maakt je lichaam in zijn geheel actief waardoor opstaan geen moeite meer kost.
  • Maak het jezelf makkelijk én fijn: door te weten welke kleding je aan trekt, je tas al gevuld te hebben met alles wat je nodig hebt en je to do-lijst al klaar te hebben hoef je (vrijwel) nergens meer aan te denken en geniet je veel meer van je ontbijt.
  • En over ontbijten gesproken: waarom altijd detzelfde saaie maaltijd als je dagelijks een ander lekker recept kunt maken? Van een havermout ontbijtje wat naar appeltaart smaakt tot een gezond (mug)cakeje met vers fruit die zorgt voor een vol gevoel én een boost aan voedingsstoffen.
  • Word je al moe bij het horen van het woord ‘sporten’, bedenk dan dat bewegen op een lage intensiteit ook al voldoende kan zijn. Wist je bijv dat boodschappen doen of schoonmaken ook ‘matig intensief’ bewegen is? Met zware boodschappentassen een beide armen doe je aan krachttraining en actief je hele huis stofzuigen en/of dweilen kan als een (matig intensieve) cardiotraining worden gezien. Check de beweegrichtlijnen maar.
  • Gewoon een rondje wandelen is ook een goede manier van (extra) bewegen. Hoe saai het ook klinkt, ik daag je uit om het gewoon eens te doen. Fijne schoenen aan en gaan. Onlangs kreeg ik een health tracker opgestuurd en het fijne is dat je hiermee je beweging kunt bijhouden. Het telt je stappen, maar ook je hartslag, je energieverbruik, je slaap en je intensiteit van bewegen. Ik heb dit horloge nu een paar dagen om mijn pols en ik merk direct dat het me motiveert om (nog) meer te bewegen. Door jezelf doelen te stellen (bijv 10.000 stappen per dag) zet je jezelf aan om na werk toch nog even een rondje te gaan wandelen. Je bevordert daarmee je hoeveelheid beweging en energieverbruik waardoor je inspanning én ontspanning creëert.
  • Je beweegresultaten van de health & heart tracker kan je op je telefoon zien dmv een app. Dit is niet alleen interessant, maar ook handig als je gericht ergens voor in training wilt gaan. Je hebt inzicht in je progressie en blijft zodoende gemotiveerd om je doelen te behalen en/of bij te stellen. Dit komt omdat je bewuster om gaat met bewegen en je training daardoor aandacht geeft. En dat is effectief, want: what you pay attention to, grows. Maar een tip hierbij is wel: houd je doelen klein. Tuurlijk, die stip ver op de horizon die mag er zijn en het is goed om je daar op te focussen, maar stel voor jezelf kleine doelen die je tussentijds (makkelijk) kunt behalen. Zo blijf je gemotiveerd.
  • Je smartphone is ook een soort ‘health tracker’. Wist je dat je smartphone bijvoorbeeld (ongemerkt) heel veel data van je bezit ten aanzien van je gezondheid? Ik was laatst op een congres Sport & Voeding en daar nam een spreker ons mee in de ontwikkelingen van E-Health. Alle data m.b.t. onze gezondheid wordt verzameld, geanalyseerd en vervolgens gebruikt voor ontwikkelingen ten aanzien van het bevorderen van onze gezondheid. Er zijn tegenwoordig de wereld aan apps die informatie, tips en programma’s bevatten t.a.v. gezonde voeding en beweging. Dat betekent dat je non-stop je telefoon bij je moet hebben. Waar die normaal gesproken in je broekzak of handtas past is dat met sporten wat lastiger, waardoor een sportarmband een fijne uitkomst kan bieden. Zo kan je naast het sporten muziek luisteren, ben je gewoon bereikbaar en is je camera onder handbereik om gedurende je rustpauze even een sportieve foto op social media te delen. De (doorzichtige) cover kan tevens dienen als hoesje en maakt de sportarmband waterdicht. Dus geen excuus meer om niet te gaan sporten.

Wat versta jij onder een gezonde leefstijl?

Tot zover mijn tips. Heb jij tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

De producten die ik heb vermeld in deze blogpost die heb ik gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *