Geen excuses, wél gezond eten – Voorkom ongezond snackgedrag

We willen allemaal wel gezond eten, maar het moet allemaal niet te moeilijk, ingewikkeld of te lang duren. We hebben vaak een volle agenda en uren koken daar hebben we doordeweeks vaak geen tijd voor of zin in. Maar juist in perioden van drukte is het goed om op je voeding te letten. Als je druk bent grijp je snel naar ongezonde makkelijke snacks, terwijl gezonde voeding je uiteindelijk veel meer energie geeft. Met deze 5x tips laat ik zien dat gezond eten makkelijk, simpel en net zo snel is.

Geen tussendoortjes, wél goed gevulde maaltijden

Met een goed ontbijt, een stevige lunch en een gezond avonddiner heb je voldoende gebalanceerde brandstof voor je dag en verminder je de zin om te snacken. Het zijn namelijk niet de maaltijden die zorgen voor de extra calorieën, maar de tussendoortjes die worden gezien als ‘dikmakers’. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je een verzadigd gevoel hebt na de maaltijd. Door groenten, koolhydraten en/of eiwitten in je maaltijden te verwerken, krijg je (sneller) een verzadigd gevoel én het is gezond.

Het zijn namelijk niet de maaltijden die zorgen voor de extra calorieën, maar de tussendoortjes die worden gezien als ‘dikmakers’.

Preppen is hip

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘preppen’. Dit betekent dat je thuis je eten voorbereid en dit meeneemt. Zo weet je wat je eet, kom je nooit voor (ongezonde) verassingen te staan en bespaar je een hoop geld. Nu denk je bij preppen misschien aan een tijdsinvestering de avond vooraf, maar als je je bedenkt dat je met het avondeten gewoon iets extra’s maakt scheelt dat je een extra keer de keuken in. Of je maakt in een keer een grote hoeveelheid en verdeelt dit over bakjes, hup de koelkast en vriezer in en je hebt voor elke dag een kant-en-gezonde klare maaltijd.

Have a break

Multitasken; hoe vaak zijn we tijdens het eten niet met andere dingen bezig? Achter de laptop je broodje opeten, kan prima. Tussen elke hap door even je Whatsapp berichten bijlezen en beantwoorden, geen probleem. Ook nog even een foto op Instagram plaatsen en je maaltijd is al op zonder dat je er écht van genoten hebt. Vaak eten we op de automatische piloot. We denken er niet bij na en zijn ons niet van het moment bewust. Hiermee bedoel dat het goed is om een keer met aandacht te eten. Dus even een moment voor jezelf, echt pauze nemen en genieten van je eten. Dat geeft je eten veel meer smaak, zorgt voor een beter verzadigd gevoel en voorkomt daardoor de drang naar snackgedrag.

Vocht moet je ook aanvullen

Je lichaam heeft naast eten, ook voldoende vocht nodig en dat vergeten we nog wel eens. We verwarren dorst vaak voor een hongergevoel waardoor we gaan eten. Dus het is belangrijk om voldoende te drinken. Maar let wel op wat je drinkt. Liters frisdrank geven je wellicht een vol gevoel (zeker door de koolzuur), maar zijn natuurlijk verre van gezond. Frisdranken bevatten veel suikers die je ongemerkt binnen krijgt. Belangrijk is om 1,5 – 2 liter  water te drinken verdeeld over de hele dag. Dat lijkt veel, maar als je regelmatig een glas water drinkt zit je hier zo aan. Tip: doe wat frambozen, limoen of munt in je water en het smaakt heerlijk fris.

Gezond snacken doe je zo

Leuk al die tips, maar soms heb je gewoon zin om te snacken. Punt. Heb ik zin in chocola, dan pak ik een stukje pure chocola. Heb ik zin in koekjes, dan eet ik mijn homemade havermoutkoekjes (met minder suiker en vet) of een snee bananenbrood. Wil ik een snack die vult, dan vul ik een kom met vers gesneden fruit of  verschillende groenten welke ik in humus dip. Daarnaast is gedroogd fruit, een handje noten of een bakje kwark ook een goed alternatief. En mocht ik echt zin hebben in iets lekker ongezonds? Dan onthoud ik mezelf niets, maar let ik wel op de hoeveelheden. 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Heb je nog meer tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *