Voldoe jij aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad?

Het is alweer even geleden, maar op 22 augustus (funfact: mijn verjaardag) maakte de Gezondheidsraad de nieuwe beweegrichtlijnen bekend. Zo adviseerde de Gezondheidsraad de (toenmalige) minister VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten. Nu is met het nieuwe regeerakkoord ook een nieuwe minister aangetreden, maar dit advies blijft natuurlijk van kracht. Als goede reminder of fijne oppepper; bij deze de beweegrichtlijnen voor jong en oud in beeld.

Positieve effecten van bewegen

“Bewegen is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend). Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Relatief wordt de meeste gezondheidswinst geboekt door van lichamelijk inactief, actief te worden (ten minste matig intensief). Bij ouderen verlaagt bewegen daarnaast het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. Bij kinderen verlaagt bewegen eveneens het risico op depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en botkwaliteit en verlaagt het – bij kinderen met overgewicht en obesitas – de body mass index en vetmassa. Verder verbetert bewegen de fitheid en spierkracht. Veel zitten lijkt daarentegen ongunstig voor de gezondheid: veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Het verband wordt echter zwakker naarmate mensen ook meer bewegen en is niet aanwezig bij mensen die heel veel bewegen (ruim boven de huidige beweegnorm). De wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidseffecten van zitten is op dit moment veel minder sterk dan voor bewegen.” Bron: Gezondheidsraad 

Het moge duidelijk zijn: bewegen is gezond. Ik denk dat die conclusie voor veel mensen niet nieuw is. Maar waar veel mensen bij bewegen aan actief sporten denken, kan wandelen of fietsen al voldoende zijn. Deze vorm van bewegen wordt ‘matig intensief’ bewegen genoemd en is al een vorm van actief worden. Als je naar figuur hieronder kijkt, dan zie je in de grafiek welk gezondheidsvoordeel ‘matig intensief’ en ‘zeer actief’ bewegen al heeft. Tuurlijk, actief sporten levert de meeste gezondheidswinst op maar als je kijkt naar de beweegrichtlijnen dan is meer bewegen al voldoende.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen:
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.
De beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar:
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Voldoe jij aan deze beweegrichtlijnen?

Heb je (beweeg)tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *