Stress, draagkracht & draaglast – Mijn tips hoe om te gaan met stress

Stress is een gevoel van spanning wat direct effect heeft op je lichaam. Dit werkt namelijk zo: je hersenen geven bij een gevoel van spanning een signaal af waardoor je lichaam het (stress)hormoon adrenaline aan gaat maken. Dit stofje zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling omhoog gaat en je spieren zich aanspannen. In principe is dit een goede normale reactie, maar je kunt je voorstellen dat je lichaam bij aanhoudende spanning overspannen raakt. En dat is iets wat je moet zien te voorkomen. Aangezien ik met een verhuizing tussen het werken door regelmatig wat stress ervaar ging ik op zoek naar tips: hoe om te gaan met stress.

Stress, draagkracht & draaglast

Voor ik mijn tips geef hoe ik om ga met stress, bij deze eerst wat algemene informatie over stress. Hoewel iedereen wel eens een gevoel van stress heeft ervaren, is lang niet iedereen even gevoelig stressgevoelig. Dit heeft te maken met de balans tussen de (draag)kracht die je hebt en de (draag)last die je ervaart. Als je een hoge draagkracht hebt, kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan wanneer je een lagere draagkracht hebt. En het fijne is, hier heb je zelf invloed op. Het verschil in draagkracht wordt namelijk veroorzaakt hoe je in je vel zit. Hoe beter, positiever en fitter jij je voelt, des te groter is jouw draagkracht. Daartegenover staat dat je niet op alle draaglast invloed hebt. Soms overkomt je iets op het werk, in je privé situatie of onverwachts in je sociale omgeving waar je niet direct invloed op hebt. Stress is dan hoe dan ook het gevolg en het is aan jou hoe daar mee om te gaan. Als je een hogere draagkracht hebt wil dat niet zeggen dat deze situatie minder vervelend is, maar het helpt je wel makkelijker met de hoeveelheid stress om te gaan. Dus dat brengt mij op het advies: zorg voor een hogere draagkracht, zorg dat je goed in je velt zit. Mijn tips.

Hoe beter, positiever en fitter jij je voelt, des te groter is jouw draagkracht.

Eet gezond

Dat gezond eten belangrijk is voor je gezondheid, dat hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar dat gezond eten juíst in tijden van stress extra belangrijk is kan wel een goede reminder zijn. Vaak grijp je bij stress naar ongezonde dingen. Daar is niets mis mee, maar je gaat je door die reep chocola of zak chips niet beter voelen. Sterker nog, het kan je bleh-gevoel achteraf zelfs vergroten omdat je baalt van je snackgedrag. Ben je dus bewust van een gezond voedingspatroon, dan is er alle ruimte voor die ongezonde uitschieter als je daar behoefte in hebt.

Sporten maakt gelukkig

In een vorige blog schreef ik over het onderzoek van Juriena de Vries naar het effect van hardlopen op burn-out klachten. Nu mag ik misschien niet een-op-een de link leggen tussen sporten en hardlopen, maar uit eigen ervaring weet ik dat het resultaat voor mij hetzelfde is. Als ik regelmatig sport voel ik me niet alleen fitter, maar ook positiever. Sporten is voor mij een soort uitlaatklep qua negatieve energie en ik doe er positieve energie door op. Ook al voel ik me moe, ben ik druk en ervaar ik een gevoel van spanning waardoor ik liever niets wil doen, ik weet dat ik dan juist tijd vrij moet maken om te gaan sporten, want achteraf voel ik me namelijk áltijd beter.

Recharge

De laatste tijd ga ik regelmatig naar yoga en ontdek ik de kracht van mediteren. Hoe zweverig ik het soms ook nog vind, het geeft me enorm veel voldoening en ik merk aan alles dat het me op een bepaalde manier in balans brengt. Zowel yoga als mediteren leren me hoe mijn ademhaling, mijn aandacht, mijn gedachten, mijn intuïtie en mijn lichaam te volgen. Waar ik met CrossFit en hardlopen graag mezelf uitdaag en een fysieke inspanning wil leveren, laat ik met yoga alles los en vind ik een totale ontspanning. Het is die combinatie van energie kwijtraken en energie weer opdoen die zorgen voor een balans en een soort “oplaad-punt”.

Switch off(line)

We staan tegenwoordig 24/7 “aan”. De digitale ontwikkelingen gaan enorm snel en hoe bijzonder (fijn) ik de mogelijkheden die dit met zich mee brengt ook vind, ik hecht de laatste tijd ook steeds meer waarde aan offline momenten. Even geen laptop, telefoon of TV, maar tijd voor jezelf, je vriend(in) of lieve familie. Echt quality time is toch veel leuker dan contact via je beeldschermpje?

Tijd voor jezelf

Door bovenstaande tips te volgen gebeurt het eigenlijk al, maar ben je er van bewust dat tijd voor jezelf nemen heel normaal is. Iedereen heeft daar wel eens behoefte aan, dus jij ook. Ben je moe, niet 100% fit, gewoon even lekker chagrijnig, geef er aan toe en gun jezelf waar je zin in hebt. Zeg nee als je ergens geen zin in hebt. Tuurlijk, afspraken moet je nakomen en soms is die figuurlijke schop onder je kont juist goed, maar als je merkt dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, geef jezelf die tijd dan ‘cadeau’.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Heb je nog meer tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *