Onderzoek bewijst: hardlopen helpt écht om je fysiek & mentaal beter te voelen – Mijn ervaring & tips

Onlangs bevestigde onderzoek dat hardlopen dé manier is als je tegen een burn-out aan zit. Juriena de Vries toonde in haar promotieonderzoek aan dat hardlopen helpt tegen burn-out klachten die opkomen. Denk daarbij aan een vermoeid gevoel, maar nog wel kunnen werken. Nu is hardlopen misschien het laatste waar je aan denkt als je je moe voelt, maar juist dan is het goed om toch te gaan omdat het je uiteindelijk energie geeft ipv kost. Als ik naar mezelf kijk dan herken ik dit direct. Ik ben al jaren een fanatiek hardloper omdat ik niet zonder die positieve effecten kan. Voor mij is het een soort leefstijl geworden die mij een continue stroom aan positieve energie oplevert. Mijn verhaal en tips wat mij motiveert om te gaan hardlopen.

Mijn verhaal: Van hockeyer naar hardloper

Nadat ik stopte met hockeyen, zocht ik al snel een andere sport om mijn energie in kwijt te kunnen. Omdat mijn ouders fanatieke hardlopers zijn, was mijn interesse voor een rondje hardlopen snel gewekt. En aangezien mijn moeder hardlooptrainingen verzorgd bij een atletiekvereniging, had ik direct een goede begeleiding tijdens mijn eerste km’s. Wat begon met rondjes van nog geen 15min, groeide uit tot uren (willen) hardlopen. Nu ik vrijwel zonder moeite drie keer in de week met veel plezier ga hardlopen, ik al 4x marathons op mijn naam heb staan durf ik te zeggen dat ik de nodige ervaring heb als het gaat om hardlopen.

10x redenen waarom ik hardlopen zo fijn vind
 1. Hardlopen kan altijd. Zomer, herfst, winter of lente. Zon of regen. Je trekt je schoenen aan, gaat naar buiten en rent weg.
 2. Hardlopen geeft je een gevoel van vrijheid. Tijdens het hardlopen kun je je hoofd leeg maken. Klinkt misschien zweverig, maar het is echt zo. Heb je een drukke werkdag gehad en ervaar je een vol hoofd qua gedachten: ga hardlopen. Door te gaan hardlopen geef ik mijn hoofd “rust”. Een met mezelf en de grond die snel onder mijn voeten voorbij schiet. Kilometer op kilometer, om vervolgens moe maar voldaan weer thuis te komen en verwelkomt te worden door een runnershigh. Een gevoel van positieve energie en trots, je voelt je meer dan voldaan.
 3. Hardlopen kun je serieus doen door een trainingsschema te volgen, maar kun je ook “gewoon” doen door een rondje te gaan rennen. Het maakt niet uit, hardlopen is hardlopen.
 4. Geen tijd verdoen door eerst nog naar de sportschool te moeten rijden. Als je gaat hardlopen stap je de deur uit en loop je weg om even later weer thuis te komen, onder de douche te springen en je to do list weer op te pakken omdat je een extra boost aan energie hebt.
 5. De dag beginnen door in alle vroegte te gaan hardlopen en de zon op zien komen. Of juist andersom, de dag eindigen door met zonsondergang nog een rondje te rennen. Die combinatie van inspanning en ontspanning in de natuur is fantastisch.
 6. Altijd als ik een tijd heb stil gezeten krijg ik het koud. Zeker in de herfst of winter. Ik ben nogal een koukleum dus dat verklaard een hoop, maar juist op het moment dat ik het koud heb gaan hardlopen, is heerlijk. Ik stap naar buiten (de kou in), ga rennen en voel me weer vanzelf warm worden.
 7. Door hardlopen doe je nieuwe contacten op. Het delen van dezelfde passie schept een band. Zeker als je gezamenlijk gaat trainen voor een bepaalde wedstrijd of evenement.
 8. Het gevoel dat je krijgt als je over de finish komt is onbeschrijfelijk. Als ik terug denk aan het finishen van mijn eerste marathon kan ik spontaan een brok in mijn keel krijgen. Die ervaring was zo ontzettend mooi. Een combinatie van volledige uitputting, pijn, vermoeidheid, samen met een intens gevoel van trots, tevredenheid en enthousiasme dat zich geen weg naar buiten weet te vinden omdat je alles hebt gegeven.
 9. Een doel stellen, ervoor trainen en je doel bereiken. Impossible is nothing.
 10. Er komt tegenwoordig steeds meer (gave!) hardloopkleding op de markt. Geen saaie kleurloze kleding, maar gave kleuren, prints en goed materiaal. Ademend, compressie, reflecterend, je kunt het zo gek niet bedenken. En ook wat betreft hardloopschoenen; de keuze is reuze. Laat je voorlichten in een hardloopspeciaalzaak en je loopt met een goed paar schoenen de deur uit. Goede schoenen zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Voor echt elke voet en loophouding is er wel keuze.
Hardlopen helpt écht om je fysiek en mentaal beter te voelen

Juriena de Vries deed onderzoek naar het effect van hardlopen op burn-out klachten. Resultaten lieten zien dat wie 3x per week rustig hardloopt, minder vermoeid is, beter slaapt en een langer de concentratie kan vasthouden dan iemand die helemaal niet hardloopt. Klinkt goed, toch? Daarnaast werkt hardlopen ontspannend, aldus de Vries. “Je neemt afstand van je werk, denkt even aan niets anders. Je voelt je fitter en energieker, waardoor je minder moeite hebt met problemen in je werk. En de vooruitgang die je boekt in het hardlopen, geeft je zelfvertrouwen.” (Bron: Erasmus magazine) Kortom: hardlopen is een relatief makkelijke en goedkope manier om je goed te (gaan) voelen!

5x tips die je kunnen helpen te beginnen met hardlopen
 • Stel een doel waar je voor wilt gaan trainen. En dan bedoel ik een doel waar je écht voor wilt gaan trainen. Als je bij voorbaat al niet voldoende gemotiveerd bent om het doel te behalen, dan wordt het lastig(er).
 • Maak een plan. Schrijf op waarom je het doel wilt behalen en schrijf op wat je moet doen om het doel te behalen. Maar een stappenplan, een (training)schema. Zo weet je waar je aan toe bent, kom je niet voor verrassingen te staan en kan je je focussen op de weg er naar toe.
 • Zorg dat je doel wel haalbaar is. Het is beter om klein te beginnen. Als je doel onrealistisch is kan het een dumper zijn als je het niet haalt, om vervolgens al je motivatie te verliezen. En dat zou zonde zijn, want geen enkel doel is onrealistisch. Het is beter om in kleine stappen naar je doel toe te werken en telkens als je een (kleiner/tussen) doel behaald hebt, hier eerst even bij stil te staan. Wees je bewust van je progressie.
 • Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Zoek een back-up door familie en vrienden in te lichten en eventueel te enthousiasmeren om mee te trainen. Je hoeft niet altijd gezamenlijk te trainen, maar elkaar op de hoogte houden van de voorbereidingen motiveert al om te gaan.
 • Zorg voor de juiste middelen. Denk bijv aan goede sportkleding, schoenen of een nieuw gadget. Soms is het niet per se nodig, maar het kan wel een extra stimulans zijn.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Heb je nog meer tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Wil je meer tips over hardlopen of ben je benieuwd naar mijn hardloopervaringen?
– Ben je benieuwd naar mijn trainingsweken? Per week geef ik je een kijkje in mijn trainingen.
– Ik liep 4x marathons en deed over elke marathon uitgebreid verslag – Lees hier mijn marathonverslagen
– Op zoek naar tips ten aanzien van hardlopen; van schoenen tot voeding, van training tot motivatie – Hier vind je mijn hardlooptips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *