Over de invloed van positiviteit op je gezondheid & geluk

Een paar weken geleden schreef Ben Tiggelaar in zijn column in het NRC over de invloed van positiviteit op succes. Mijn interesse was gewekt en geïnteresseerd las ik zijn stuk. Woorden als “klopt” en “inderdaad” volgden elkaar op en ik vond weer die bevestiging wat ik al wist: optimisme, positiviteit en blijheid zijn gezond voor je. Maar aan de andere kant zijn het ook maar vage begrippen. Want optimistisch zijn, positief blijven en continu blij zijn, hoe doe je dat? Het is net zoiets als gelukkig zijn, maar hoe krijg je hier grip op zodat je non-stop een goed gevoel ervaart? Aan de hand van de column geef ik je uitleg & tips.

Het gevolg van positieve emoties

Positieve emoties leiden tot een tijdelijke verbreding van ons denken en handelen. Die verbreding, het ontdekken van nieuwe dingen, leidt tot het ontwikkelen van nieuwe patronen in ons denken en doen. Zo creëren we bijvoorbeeld nieuwe sociale contacten die in de toekomst belangrijk voor ons zijn of we komen erachter dat een nieuwe aanpak veel effectiever is dan een oude methode. Ben Tiggelaar noemt in zijn column de ‘broaden-and-build’-theorie van Fredrickson. Het leuke is, is dat het in deze theorie met name gaat om het creëren van een soort natuurlijke stroom van kleine positieve momenten. Kortom, die simpele, leuke, nuttige en mooie ervaringen die je elke dag hebt, maar waar je je niet altijd van bewust bent. Bij deze drie tips om je bewuster te worden van het creëren van meer positieve vibes gedurende de dag.

Stel een ‘to feel-list’ op

Iedereen maakt wel eens gebruik van een to do-list. Misschien niet dagelijks, maar het bekende lijstje met dingen die nog moeten gebeuren is een bekend fenomeen. Fredrickson oppert het idee om ook eens na te denken over je to feel-list. Dus plan naast al je werk-gerelateerde must do’s ook eens die dingen die je rust, ontspanning en positieve energie geven.

Evalueer je dag en filter er (minimaal) 3x positieve momenten uit

Hoe fijn is het om aan het eind van de dag terug te kijken met een glas wijn in je hand en je te beseffen hoeveel mooie momenten er op een dag voorbij kwamen. Je zult er verstelt van staan hoeveel zich onbewust de revue is gepasseerd. Neem jezelf voor om minimaal 3x positieve dingen te benoemen die je zijn “overkomen”. En dat laatste zet ik tussen aanhalingstekens, want het is maar de vraag of het je is overkomen of dat je het zelf hebt gecreëerd. Want meer positiviteit leidt nou eenmaal tot meer succes.

Ochtendritueel

Als je de avond ervoor al lekker positief bent geëindigd door je dag te evalueren, begin je je ochtend al goed. Voor mij is dit mijn favoriete moment van de dag. Ik sta zelfs met alle liefde een uurtje eerder op, omdat het me niet alleen tijd maar ook energie oplevert. Nu verschilt het per persoon of je een ochtend of avondmens bent, maar het effect van een goede start van je dag is voor iedereen hetzelfde. Het is heel belangrijk om je dag positief te beginnen want dan sta je al 1-0 voor. Het maakt niet uit of je dat doet door een uurtje eerder op te staan om te voorkomen dat je moet haasten of door gewoon een vast snel-snel-snel ochtendritueel af te vinken, it’s up to you. Maar zorg ervoor dat als je opstaat, je positief aan de dag begint. Maak dat lekkere ontbijt, douche met die onwijs fijne shampoo, trek die mooie kleding aan en geniet van de zon die elke dag weer opkomt.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Heb je nog meer tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Wil je meer lezen over geluk of positiviteit?
– In de blog Liever een carriere-flow dan het dertigersdilemma schreef ik over mijn visie op werk, succes en geluk.
– In deze blog leg ik uit dat ik hoe ik streef naar perfectie én naar voldoening. Het goed hebben in en met hetgeen ik nu heb. En me ervan bewust worden dat dat al heel perfect is.
– In deze blog gaat het over gelukkig zijn – hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *