Master your mindset & Leef je mooiste leven – Van tips tot een concreet stappenplan

Het verhaal van Michael Pilarczyk is bijna te mooi om waar te zijn. Hij werd miljonair, ging failliet, werd weer miljonair en leeft nu zijn mooiste leven. Kortom, een succes story waar je niets anders dan bewondering voor kunt hebben. Via via ontdekte ik een aantal maanden geleden zijn boek ‘Master your mindset’ en mijn interesse was gewekt. Ik kocht het boek, begon met lezen en herkende veel uit andere boeken. Keer op keer komt het neer op ‘the law of attraction’. Ook wel de wet van aantrekking en creatie of anders gezegd de manifestatie van onze verbeeldingskracht. In het boek ‘Master your minset’ gaat het ook over deze filosofie, maar Michael Pilarczyk beschrijft de kracht van gedachten op basis van een twaalfstappen strategie. In deze blogpost leg ik je uit hoe ik deze 12 stappen (onbewust) vorm geef, waardoor ik je gelijk een kijkje geef in de afgelopen maanden. Maanden waarin ik het gevoel had in een flow te zitten. Iets wat super goed voelt maar me soms ook onrustig maakt. Die onrust zorgt er namelijk voor dat ik regelmatig even stil sta om me te beseffen wat er gebeurt en welke invloed ik er zelf op heb (gehad). En het bijzondere is, dat komt volledig overeen met wat in het boek beschreven staat. Het lijkt wel alsof kans na kans zich “vanzelf” aanbiedt waardoor ik het leven leef zoals ik dat voor ogen heb. Ik vond (eindelijk weer) de tijd om een blog te schrijven om jullie mee te nemen in dit proces. Want laat ik voorop stellen, zo vanzelfsprekend gaat het nou ook allemaal niet.

Master your mindset

“Wie we zijn en wat we doen is het gevolg van onze gedachten.” Michael Pilarczyk legt in het boek uit dat je je gedachten en overtuigingen moet veranderen als voorwaarde om doelen te stellen en te behalen. Als ik kijk naar alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, dan herken ik dit direct. Een goed voorbeeld daarvan vind ik het lopen van mijn eerste marathon vier jaar geleden. Ik wilde die marathon lopen, had alle vertrouwen in mezelf en mijn eigen kunnen en was ervan van overtuigd dat ik mijn training met mijn baan en master destijds kon combineren. Et voila! Als ik nu kijk naar mijn werk, dan is dat niet anders. Ik ben overtuigd van mijn kennis, heb vertrouwen in mijn ambitie en ben ervan overtuigd dat dit haalbaar is.

Wat is je doel?

“Je moet exact weten wat je wilt bereiken.” Ondanks dat ik heel goed weet te verwoorden hoe ik het voor me zie, heb ik mijn doel (nog) niet concreet genoeg. Ik kwam hier laatst achter met mijn coach. Na aanleiding van een leertraject binnen mijn werk heb ik de kans om af en toe met een coach te sparren over mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit is zo ontzettend fijn en ik kan het dan ook iedereen aanraden. Door de juiste vragen vergroot ze mijn blik. Van confrontatie tot bevestiging. Ze weet het gesprek zo vorm te geven dat ikzelf antwoord geef op mijn eigen vragen. Afgelopen gesprek kwam ik erachter dat mijn doel nog niet helder (genoeg) was. Waar ga ik me op richten? Wat is mijn focus? Welk doel omvat dit alles?

Maak het visueel

“Imagination is more important than knowlegde.” – Einstein. De kracht van visualisatie is eerst geloven waardoor je het vervolgens (in) gaat zien. Als ik naar mezelf kijk ben ik hier heel goed in. Ik visualiseer wat af. Naast mijn werk in een-op-een contacten geeft het me ook een heel veel energie om voor groepen te staan. Van een congres met 500 mensen in de zaal tot een kleinschalige workshop met 25 personen, beide kwamen eerst in mijn visualisaties en nu in mijn agenda voor. Als ik kijk naar mijn functie als jeugdverpleegkundige behoort dit niet tot mijn daily job, maar juist dat geeft mij de bevestiging dat visualiseren helpt.

Zorg voor een rolmodel

“Succesvolle mensen hebben een rolmodel. Iemand die al is waar jij wilt komen.” Tijdens het leertraject tot ambassadeur worden we gezien als rolmodel voor ons vak. De manier waarop wij ons werk vormgeven is anders en daarmee inspirerend voor collega’s. Het gekke is, ik doe dat niet bewust. Ik ben meer bezig met mijn eigen rolmodel en vragen zoals: wat doet ze, hoe doet ze dat en wat is ervoor nodig om daar te komen, dan dat ik me richt op het vormgeven van mijn eigen rol. Door me te focussen op de antwoorden op die vragen voed ik mezelf met intrinsieke motivatie en kan ik daarmee een inspiratie zijn voor anderen.

Research

“The more you investigate the less you have to invest.” Vaak zijn mensen om je heen een beetje sceptisch. Laat je daar niet door afleiden en overtuig jezelf (en daarmee je omgeving) door onderzoek te doen. Zoek informatie op, ga in gesprek met rolmodellen en wees niet onzeker. Besef je dat de kennis in en om je heen altijd aanwezig is. Ik krijg de laatste tijd vragen qua werk waarbij ik uit mijn comfortzone moet stappen. Dankbaar voor de kans die ik krijg zeg ik volmondig ja, terwijl een gevoel van onzekerheid me vervolgens even overvalt. Kan ik dit wel? Yes, I can. Ik ben nogal een speurneus naar de laatste feiten, nieuwtjes en ontwikkelingen dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Dus bij deze mijn tip: stel jezelf de vraag: waar word ik enthousiast van, wat vind ik interessant? Door continu onderzoek te doen naar de laatste ontwikkelingen, blijft je kennis up to date, krijgen gesprekken veel meer inhoud en voorzie je jezelf continu van een nieuwe stroom aan (positieve) energie.

Maak een plan

“Wie en wat heb je nodig om te bereiken wat je wilt bereiken?” Dit hoeft niet uitgebreid, maar je idee is maar een idee als je het niet verder concreet maakt tot een plan. Zorg dat je voor jezelf helder hebt wat je wilt gaan doen.

Zorg voor een (sparrings)partner

“Je kunt het nooit alleen.” Mijn vriend, vriendinnen, ouders, collega’s en zelfs mijn hond en kat, zonder mijn omgeving voel ik me niet zo goed, energiek en positief. In mijn ogen is dit echt de basis van alles. Zonder (positieve) energie geen levenslust. Dat klinkt zwaar, maar de slogan ‘leef je mooiste leven’ heeft hier in mijn ogen wel mee te maken. Goed voor jezelf zorgen is misschien wel het belangrijkste en daar heb je andere mensen (om je heen) voor nodig. Niet per se om voor jou te zorgen, maar wel om te zorgen dat jij kunt doen wat je wilt doen. Voor mij betekent dat af en toe sparren. De ene keer tijdens een koffie date, de andere keer met een goed glas wijn in de hand. Successen vieren, processen evalueren, stilstaan bij spanningen. Samen sta je nou eenmaal sterker.

Leiderschap = meesterschap

“Welk doel je ook stelt en hoe mooi je plannen ook zijn, het wordt nooit iets als je jezelf niet ontwikkelt.” Precies dit. Ik ben echt overtuigd van persoonlijke ontwikkeling en continu jezelf uitdagen. Dat hoeft niet groots, moeilijk of ingewikkeld te zijn, maar leiderschap tonen in je eigen ontwikkeling is wel echt key. Om te kunnen groeien is het van belang je op verschillende gebieden te ontwikkelen. Je moet grenzen (leren) kennen en jezelf soms uitdagen erover heen te gaan.

Niet morgen, maar nu

Al eerder schreef ik over ‘de kracht van het nu’ geschreven door Eckhardt Tolle. Dat geldt ook voor ambities. Wacht niet op het perfecte moment. Wacht niet op die ene kans. Kansen komen en gaan. Grijp ze. Later is nu. Tijdens het wandelen met Hegi heb ik altijd de beste ingevingen. Oplossingen komen in me op, ideeën krijgen vorm. Maar als ik er thuis niet meteen mee aan de slag ga dan verdwijnen die gedachten ook weer net zo snel weer. Voor mij werkt het heel goed om ideeën direct op te schrijven. Dagelijks vult mijn telefoon en notitieboekje zich met gedachtenspinsels waar ik op een later tijdstip altijd inspiratie uit kan halen.

Ups & downs

De ene keer zit je in een flow, de andere keer volgt tegenslag na tegenslag. Blijf positief en houd je doel altijd in het vizier. De afgelopen jaren heb ik verschillende keren een stapje terug moeten zetten omdat andere dingen even wat meer aandacht van me vraagden. Prioriteiten stellen en doen wat goed voelt is dan het belangrijkste. Soms waren er momenten dat ik alles even los liet en me even volle bak richtte op iets compleet anders dan het doel wat ik voor ogen had qua werk. En toch liet het me nooit los. De dingen waar je oprecht geïnteresseerd in bent, waar je enthousiast over bent en energie van krijgt, blijven altijd. Ups & downs horen bij het leven, maar ze maken niet dat je je mooiste leven niet kunt leven. Kijk vooruit, blijf positief en werk er hard voor.

100(0)% positieve energie

“Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.” – Napoleon Hill. Go for it! Als ik kijk naar de dingen die ik allemaal doe dan krijg ik hier soms de vraag op: hoe doe je dat toch allemaal? Gek genoeg doen deze vragen me vaak pas beseffen dat ik inderdaad veel ballen in de lucht houd, zonder daar veel moeite voor te doen. OK ik geef toe, ik werk veel maar het voelt niet als een belasting. Ik krijg energie van mijn werk en dat maakt dat ik vaak nog net een stapje meer kan én wil doen. Wat mij helpt is om continu in contact proberen te staan met mijn gevoel. Dat lukt me nog niet altijd, maar gaat me wel steeds beter af. Ik herken waar ik behoefte aan heb. De ene keer is dat die extra uitdaging op werkgebied, de andere keer is dat lekker even gas geven tijdens CrossFit. Maar er zijn ook momenten dat ik echt toe ben aan ontspanning. Wandelen en yoga zijn dan mijn grootste energiebronnen en maken dat ik weer oplaad. Daarbij dan ook mijn tip: zie jezelf als een batterij. Deze hoeft niet continu 100% energie te bevatten, maar moet je wel op tijd opladen.

Focus is key

“Richt je aandacht op je doel. Laat je niet afleiden, niet door angst, kritiek en zeker niet door (onbetrouwbare) meningen. En verdeel je aandacht niet teveel. Als je doel glashelder is, zal alles eromheen vervagen. Als je doel vaag is verlies je het uit het oog. Focus.” Deze tip geeft Michael Pilarczyk. Het argument ‘ik heb geen tijd’ gaat dan ook niet op, het is aan jou om je tijd te besteden aan wat jij belangrijk vindt. Een goed voorbeeld daarvan is mijn marathon-missie zonder marathon-modus. Waar ik voorheen wel de focus vond om te trainen was deze er nu niet. Ik verkocht uiteindelijk mijn startbewijs. Falen deed ik voor mijn gevoel niet want ik besefte me wat ik anders had moeten doen. Juist zo’n leermoment, erachter komen wat wel en niet werkt, is in mijn ogen key om je doel te behalen. En dat kost tijd, aandacht en een blijvende focus met een bijbehorende stroom aan energie omdat je doet wat je wilt doen.

Het boek ‘Master your Mindset’ van Michael Pilarczyk

Het boek kan je helpen om in actie te komen omdat het uitlegt hoe je je denkwijze kunt veranderen om vervolgens ‘je mooiste leven te gaan leven’. Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil raken en wil leren hoe je grip op je gedachten kunt krijgen waar succes en rijkdom een gevolg van zijn. Het boek kost €19,95 en is te koop bij Bol.com

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *