Trainingsweek

Ondanks dat ik wel een setje sportkleding in mijn koffer had zitten heb ik geen kilometer hardgelopen. Bewust dan wel onbewust skipte ik mijn trainingen en genoot ik van de vakantie. Al wandelend ontdekten we Helsinki, St Petersburg en Moskou. Slechts twee dagen van de twee weken lagen we horizontaal in het park maar de rest waren we on the road, op ontdekking. Want wat viel er veel te zien. Waar we in Helsinki langs de zee en door de aangrensende natuur wandelden, hebben we in St Petersburg en Moskou voornamelijk goudgele koepels en gekleurde gebouwen gezien. Indrukwekkend, intensief en daarom geen tijd (en zin) om te trainen. Dus nee geen schuldgevoel voor mij, maar op de laatste dag wel een reminder als puur toeval: de marathon van Moskou. Ik kreeg direct kriebels, haalde herinneringen op en voelde een stroom aan energie om thuis weer in training te gaan. Et voila: ik pakte mijn training weer. Een overzicht van mijn trainingsweek.

Dinsdag – Yoga & 5km hardlopen
Ik ben nog heerlijk een aantal dagen vrij en dat betekent dat ik alle tijd heb om het sporten weer op te pakken. Toch schuif ik het uur op uur voor me uit. Ik verzin continu smoesjes, maar geef mezelf om 17.00u uiteindelijk die schop onder me kont om een rondje te gaan hardlopen. Het is gelukkig droog en ik geniet direct. Ik maak er maar een kort rondje van zodat ik nog even kan douchen voor ik naar yoga ga. En dat heb ik nodig, want phoe wat is het warm. Het natte grijze weer doet denken dat het buien fris is, maar als ik eenmaal aan het hardlopen ben is die lange tight veels te warm. Na een kort rondje en een snelle douche wandel ik richting yoga. Een ontspannen les restorative yoga staat op de planning en ik merk dat ik dit afgelopen twee weken echt heb gemist. Ondanks dat ik nog maar een paar weken 2x in de week naar yoga ga, merk ik het voordeel van de balans tussen inspanning en ontspanning.

Donderdag – Yoga & 2x 5km wandelen
Ondanks dat ik dinsdag maar 5km heb hardgelopen (voor mijn doen is dat niet zoveel) merk ik het in mijn spieren. Dat maakt dat ik de duurloop die ik vandaag had gepland skip. In ruil daarvoor wandel ik ‘s ochtends en ‘s avonds 5km met Hegi en hoewel dat niet echt als een training voelt, kom ik wel aan mijn beweging. Ik geef mijn spieren de mogelijkheid om te herstellen en doe er met een les recovery yoga nog een schepje herstel bovenop. Zo fijn!

Vrijdag – CrossFit & 10km hardlopen
Vrijdagochtend 8.15u is min of meer mijn vaste WOD in de week. Zodoende hoef ik niet super vroeg op te staan en ben ik halverwege de ochtend fit, fris en fruitig klaar om aan de dag te beginnen. Ik ga er zoals altijd hardlopend heen, maar kom halverwege opeens tot de ontdekking dat de weg er naar toe is afgesloten ivm wegwerkzaamheden. Ik baal en vraag mezelf af wat te doen, want omlopen maakt dat ik te laat kom voor de WOD. Toch vind ik het ook zonde om CrossFit te skippen en dus besluit ik het te proberen. Ik zet aan en loop op een flink tempo door. Over een warming-up gesproken… Ik kom precies(!) op tijd aan en kom langzaam bij voor het whiteboard waarop de trainer de WOD die op het programma staat uitlegt. Oef, dat wordt me het ochtendje wel want de WOD bestaat dit keer uit twee onderdelen. In WOD A moeten we elke 30sec 1 powerclean en 2 burpees over the bar doen, 10min intotaal. Vervolgens hebben we 3min rust om daarna aan WOD B te beginnen bestaande uit 100 wall balls for time (en elke keer dat je ook maar even stopt moet je 5 burpees doen). En ik kan je zeggen: die laatste is heavy. Ik maak 5 setjes: 1 van 25x – 3 van 20x en 1 van 15x. Ik finish in 6.11 en voel mijn benen al branden. Dat wordt wat qua spierpijn… Ik zie op tegen de terugweg maar deze valt me alles mee. Op een rustig tempo loop ik 5km terug naar huis en voel me super voldaan.

Zaterdag – 2x 5km wandelen
Ik denk dat ik mezelf koningin smoesjes verzinnen kan gaan noemen, want weer skip ik de duurloop. Dit keer omdat ik verga van de spierpijn van de WOD van gisteren. Het lijkt me geen slim idee om met dit gevoel een lange afstand te gaan hardlopen en dus besluit ik de duurloop te verplaatsen naar volgende week. Wat wel fijn voelt is wandelen en dus wandel ik 2x een uur met Hegi. Hoe hoog het granny-gehalte ook is, wandelen vind ik de laatste tijd ontzettend fijn. Net als yoga levert het me dat gevoel van ontspanning en de belasting voor mijn spieren is veel minder dan bij hardlopen. Daarentegen beweeg ik wel veel en zorgt het voor een fijn herstel na de intensieve training van gister.

Zondag – CrossFit & 10km hardlopen
Oef, ik moet even zin maken om mijn bed uit te komen. Als ik ‘s ochtends ga sporten zet ik de wekker altijd extra vroeg, want ik kan echt niet zonder ontbijt. Ik eet altijd 2u van te voren, zodat ik er tijdens het hardlopen of de WOD geen last van heb. En dat betekent op zondag om half 7 de wekker. Oef, jaa. Ik ga hardlopend naar de box en plan wat extra tijd in, zodat ik op een rustige pace kan lopen. Na 30min kom ik aan en staat er een fijne WOD op het programma. Ik voel de spierpijn van vrijdag nog steeds, maar het lukt me elke oefening mee te doen. De WOD zelf heb ik er gelukkig geen last van, want daar worden mijn beenspieren enigszins gespaard. De WOD bestaat uit 5 rounds for time van 5x power jerks en 10cal op de assault bike. Tussendoor heb je 1min rust en dat is precies genoeg om goed te herstellen. De WOD is goed te doen en vervolgens loop ik rustig 5km uit naar huis als cooling-down.

Deze week misschien nog geen lange duurloop, maar wel weer een boost aan trainingsenergie! En dat is ook wat waard.

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag m.b.t. het trainen voor een marathon? Leuk! Stuur me een mailtje of laat hieronder een berichtje achter.
Lijkt het je leuk om mijn training te volgen? Je kunt me vinden op TwitterInstagramFacebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *