Trainingsweek

Het ene moment ben ik vol zelfvertrouwen, het volgende moment twijfel ik aan mijn training. Ik sport regelmatig, combineer in mijn trainingsschema van hardlopen met CrossFit & yoga en ervaar dat mijn conditie meer dan OK is. Wat dat betreft valt er dus nog niets te vrezen maar ik weet uit ervaring dat een marathon net iets meer vraagt dan dit. Het gaat met name om duurvermogen en dat moet je langzaam opbouwen. Of ik wel voldoende train is eigenlijk niet de juiste vraag, want het antwoord daarop is regelrecht ja. Maar of ik ook de juiste training(en) volg voor de marathon daar twijfel ik over. Ik heb daarom besloten om op safe te spelen en heb per september mijn CrossFit abonemment even stop gezet. Ik heb dat gedaan zodat ik me in die laatste maand helemaal kan richten op het hardlopen. Iets wat in mijn ogen nodig is want als ik kijk naar de hoeveelheid trainingsweken voor de marathon en dit doorreken in mijn trainingsschema dan kom ik tot de ontdekking dat het toch echt tijd wordt voor een beetje gas erop. Dat zorgt voor mij altijd voor een goede motivator maar dit keer zo net voor mijn vakantie ook voor een stressfactor. Ik weet nog niet of ik komende twee weken mijn trainingen allemaal afvink in het buitenland, maar laat ik eerst eens terug kijken naar de afgelopen twee trainingsweken. Van dagen achter elkaar sporten tot dagen vol andere prioriteiten, een overzicht van mijn trainingen.

Maandag – CrossFit & 7km hardlopen
Nadat ik vorige week een WOD heb overgeslagen wil ik deze week goed beginnen. Ik besluit om hardlopend naar de box te gaan om ‘s ochtendsvroeg een WOD mee te pakken. Met name het hardlopen ‘s ochtends vind ik heerlijk ontspannend. De frisse wind maakt me langzaam wakker om vervolgens tijdens de WOD vol gas te gaan. En dat heb ik geweten. De skill development bestaat uit de handstand push up technique. Een paar maanden geleden heb ik deze oefening geleerd, maar ik mis nog de kracht om hier heel veel herhalingen in te kunnen doen. Ik leer dus de geschaalde versie (vanaf de box) en doe deze in de WOD. Op het programma staan 50x deadlifts – 50x strict pull ups – 50x handstand push ups – 250 double unders. Met name die laatste duurt eindeloos, omdat ik ook hier de geschaalde versie pak van 500 single unders touwtje springen. Ik kan inmiddels al aardig wat double unders achter elkaar, maar het lukt me nog niet om deze non-stop te doen tijdens een WOD. Ik ben aan het einde van de workout leeg maar ook voldaan en zie de terugweg naar huis hardlopen als een fijne cooling down.

Dinsdag – Running Fotoshoot
Ik was gevraagd voor de photoshoot van de nieuwe collectie voor het sportmerk Rogelli Sportswear. Met een super fijn team hebben we de hele dag op verschillende shootlocaties foto’s gemaakt. Van urban running tot trial running, in verschillende omgevingen hebben we hardgelopen om de kleding op de foto te zetten. Hoeveel kilometer ik in totaal heb gelopen weet ik niet, maar dat dit een lekker sportief dagje was dat is een ding wat zeker is.

Woensdag – CrossFit & 5km hardlopen
Omdat mijn fiets nog in de stalling op het station stond besloot ik deze hardlopend te gaan halen. Dit is ongeveer 5km en daarmee direct een fijne warming-up voor CrossFit wat ik er direct achteraan plakte. Tijdens deze WOD merkte ik echt dat ik progressie boek qua techniek en kracht. De skills development bestond uit knees to elbow en waar ik vorig jaar mijn knieën alleen maar op kon trekken kan ik ze nu met gemak richting mijn ellebogen bewegen. Een bevestiging van oefening baart kunt. De WOD bestond uit 3x 5min AMRAP (as many rounds as possible) met tussendoor 3min rust. Die laatste is best veel en dat maakte deze WOD voor mijn doen dan ook een easy one. Gedurende de WOD moesten we 5x front squats – 11x knees to elbow – 17 deficit push ups. Ik zeg trouwens wel dat het makkelijk was, maar die push ups waren alles behalve easy.

Woensdag – CrossFit & 7km hardlopen
Na een weekendje weg met vriendinnen en twee dagen waarin sporten er niet van kwam vind ik het woensdagochtend hoog tijd om weer een WOD mee te pakken. Ik ga hardlopend naar de box en merk direct aan mijn benen dat ik bijna een week niet heb gesport: wat een energie! Aan deze energie heb ik tijdens de WOD dit keer niet zoveel, want het komt met name neer op kracht. We leren tijdens de skill development de pistol squat mobility en dat is nog niet zo simpel. Ik kan inmiddels met aardig wat gewicht een squat maken, maar een pistol squat is toch wel een ander verhaal. Dit gaat ook met name om balans (stabiliteit & mobiliteit) en dat vergt nog wat extra oefening. Ik schaal de WOD dan ook die bestaat uit een EMOM (every minute om the minute) van 10x bench presses en 10x alternating pistol squats. Ik voel mijn bovenlichaam en bovenbenen na de WOD behoorlijk en hardloop dan ook in een rustig tempo 3,5km naar huis.

Donderdag – 17km hardlopen
‘s Ochtends vroeg kijk ik in mijn agenda en tel ik de weken naar de marathon. Ik kom tot de ontdekking dat de tijd vliegt en ik binnenkort tot echt aan de opbouw van mijn duurvermogen moet beginnen. Met de vakantie voor de deur geeft me dat wat twijfels en dat is direct de perfecte motivatie om maar meteen een duurloop te doen. Tijdens het hardlopen krijg ik het gevoel dat ik vlieg. Kilometers vliegen echt onder me door en ik geniet van het gemak waar ik mee loop. Ik besef me dat 17km natuurlijk nog geen 42K is, maar het feit dat ik zo makkelijk loop en zo snel herstel (een uur na mijn duurloop voel ik al niets meer in mijn benen) geeft me vertrouwen. Ik check bij terugkomst mijn agenda en plan met een gerust hart al mijn trainingen in. Hoewel de hoeveelheid duurlopen waarschijnlijk minder zijn dan voorheen, maak ik met de planning zoals ie er nu ligt sowieso mijn kilometers en dat geeft me een goed gevoel.

Vrijdag – CrossFit & Yoga
Omdat ik de dag ervoor een duurloop heb gedaan en ik mijn spieren niet te veel wil belasten (dag in dat uit) besluit ik om op de fiets naar CrossFit te gaan. En daar heb ik geen spijt van bij het zien van de WOD. Tijdens de skill development staan de buikspieren al op het programma, maar tijdens de WOD komt het aan op conditie en doorzettingsvermogen. De time cap is 35min en die tijd heb je nodig ook. De WOD bestaat uit 5x rondes van 15cal assault bike – 30m bear crawl – 700m/400m sundbag run. Met name die laatste is heel zwaar. De zandzak is ongeveer 15kg en draag je op je nek terwijl je een poging doet tot hardlopen. Voor de dames staat 400m op het programma maar we worden uitgedaagd om met de mannen 700m te rennen. Gek als ik ben loop ik de eerste en laatste ronde 700m mee. Ik finish uiteindelijk in 34.55, precies binnen de time cap van 35min. Score! ‘s Avonds plan ik een yogalesje restorative yoga in en dat is zo ontzettend ontspannen. Restorative yoga heeft als doel te focussen op je ademhaling in combinatie met oefeningen om een bepaalde balans te vinden. Met de start van een echt vakantie gevoel precies wat ik nodig heb.

Zaterdag – Yoga
Waar de yoga van vrijdagavond veel meer gericht is op ontspanning, is de les van zaterdagochtend meer gericht op herstel. Ik volg een lesje Recovery Yoga gevuld met oefeningen voor een stretch van de spieren. Van benen tot armen, van rug tot nek, verschillende spiergroepen komen aan bod wat er voor zorgt dat ik me na een uur als een soort spaghetti van soepelheid voel. Dit was mijn eerste les recovery yoga en ook deze vorm bevalt me goed. Zeker de combinatie tussen inspanning en ontspanning. Tijdens de les doe je verschillende intensievere oefeningen met aan het eind stretchoefeningen en een eindontspanning.

Zondag – Yoga
Vandaag stond in het teken van het regelen van de laatste dingen voor de vakantie. Ik wilde eigenlijk nog een rondje gaan hardlopen maar het kwam er niet van. En in plaats van vanavond nog te gaan ga ik naar een lesje ontspanning & meditatie yoga. Beter kan ik mijn vakantie niet beginnen.

Nu ik mijn trainingen zo allemaal opschrijf maken twijfels plaats voor vertrouwen. Vertrouwen in het lopen van een marathon, maar ook vertrouwen in mezelf dat ik deze uitdaging weer kan finishen. Het gaat bij een marathon niet alleen om het hardlopen, maar ook om je mindset. En dat is precies wat ik zo waanzinnig vind aan het trainen. Je grenzen opzoeken, ze verleggen en er achter komen dat je zoveel meer kan dan je zelf denkt. Nu eerst twee weken op vakantie met hier en daar een kort trainingsloopje om vervolgens na mijn vakantie de duurlopen vol gas op te gaan bouwen. 

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag m.b.t. het trainen voor een marathon? Leuk! Stuur me een mailtje of laat hieronder een berichtje achter.
Lijkt het je leuk om mijn training te volgen? Je kunt me vinden op TwitterInstagramFacebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *