Uit 1x workshop mindfulness 15x lessen over geluk halen

Vorige week pakte ik om 18.00u de trein naar Amsterdam. Ik was uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop mindfulness en aangezien ik daar nog maar weinig kennis over heb leek het me leuk om er meer over te leren. Ik ging er blanco naar toe maar kwam er vol van thuis: wat een bijzondere avond. Al eerder schreef ik een blog over mindful sporten wat in principe niet verschilt van ‘mindful zijn’. Beide hebben met je aandacht in het hier en nu te maken. In deze blog leg ik uit wat ik leerde over mindfulness, wat het mij heeft opgeleverd en hoe ik het nu probeer toe te passen in mijn dagelijks leven. Want bijna niets is zo simpel met zoveel effect.

Wat is mindfulness?

Ik volgde de workshop mindfulness bij GORTcoaching. We begonnen met een stukje theorie en gingen met elkaar in gesprek over mindful momenten. De een had hier meer ervaring mee dan de ander, wat maakte dat sommige langer moesten nadenken over de vraag welk mindful moment zij laatst nog hadden meegemaakt. Want wat is mindfulness eigenlijk precies? De coaches legde het begrip uit aan de hand van het tegendeel: wat is minfulness niet. Dit gevoel kennen we namelijk allemaal. Je bent met iets bezig maar ondertussen ben je met je gedachten heel ergens anders. Op dat soort momenten ben je niet mindful. Je bent niet met je aandacht bij datgeen waar je mee bezig bent. Dus als je kijkt naar het tegenovergestelde: je bent wél mindful als je met je aandacht volledig aanwezig bent in het moment. Je lichaam en je geest (je gedachten) zijn op dezelfde plek, in het hier en nu. Op het moment dat dat het geval is en je een status bereikt van volledige aandacht én openheid naar alles wat je ontdekt, dan kun je spreken van mindfulness. Belangrijkste hierbij is dat je niet veroordeelt. Alles wat je ontdekt is zoals het is. Gedachten komen en gaan ook weer. Je hoeft er niets mee te doen, want alles wat je doet is je focussen op het moment. Een beetje vaag misschien, maar je zult ontdekken dat je veel meer ervaringen ontdekt. Je zintuigen worden extra geprikkeld, omdat je er aandacht voor hebt. Je proeft meer, je ruikt meer, je ziet meer, je hoort meer, je voelt meer. Kortom, je leeft veel bewuster.

Waarom is mindful zijn zo fijn?

Hoe je in je vel zit wordt bepaald door zowel je lichamelijke als geestelijke conditie. Je voelt je fit of vermoeid, zit vol positieve of negatieve energie. Zoals je je lichamelijke conditie kunt trainen door bijv te sporten, zo kun je ook je geestelijke conditie trainen door aan mindfulness te doen. Mindfulness is een soort conditietraining voor de continue stroom aan gedachten. Je leert bewust invloed uit te oefenen op je geest doordat je positieve gedachten stimuleert. Dit levert je een goed gevoel op waardoor je (steeds) beter in je vel komt te zitten. Hoe vaker je even de tijd neemt om bewust je aandacht te “trainen”, hoe makkelijker het uiteindelijk gaat en meer resultaat het oplevert.

Ervaar meer geluk als je je aandacht traint

Met het trainen van aandacht leer je om te genieten van het moment. Dat wordt ook wel het nu genoemd. Door je van moment tot moment meer bewust te zijn van alles wat er in en om je heen gebeurd, geef je jezelf de mogelijkheid om te kiezen. Dat komt omdat je iets heel bewust doet, of juist heel bewust niet. Veel dingen gaan op de automatische piloot. Je denkt niet (echt) na bij sommige handelingen. Je wandelt, fietst, rijdt in de auto en bent zo in gedachten dat je delen die je hebt afgelegd niet bewust hebt beleefd. Los van of dit gevaarlijk is of niet, het is zonde. Want onderweg valt er zoveel te ontdekken, maar het enige waar jij mee bezig bent is die stroom aan gedachten. En dat geldt bijvoorbeeld ook bij simpele handelingen zoals zitten, douchen en eten. Neem jij wel eens echt de tijd iets? Zorg jij er wel eens voor dat je iets echt met je volledige bewustzijn doet? Focus jij je aandacht wel eens op de dingen die je doet?

Ik deed dat niet. Ik ben een bezig bijtje en vlieg vaak van hot naar her. Ben het liefst zo productief mogelijk. In mijn ogen een prima eigenschap, maar sinds ik heb gemerkt wat een moment van rust met me kan doen ben ik me er veel meer bewust van dat ik soms iets met meer met aandacht probeer te doen. Dus niet even vlug-vlug-vlug, maar hier in het nu zijn en genieten van alles om me heen. En dat, lieve mensen, dat maakt dat er een wereld voor me open gaat aan (nog meer) positieve energie. Ik was al een positief mens, maar door soms bewust de tijd te nemen om met mijn aandacht naar dingen te gaan die ik waardeer, dingen die me dankbaar maken, maakt dat ik die fijne stroom aan energie blijf ervaren. En daar is echt niets moeilijks aan. Om je een voorbeeld te geven van dingen die ik ontdekte geef ik je 15x geluksmomenten om het zelf eens te proberen.

15x mindful tips

♥ ‘s Avonds laat in bed uitkijken naar dat lekkere ontbijtrecept wat je de volgende ochtend gaat maken.
♥ Tijdens een wandeling mensen gedag zeggen. Je zult verstelt staan wat het gevoel van vriendelijk zijn naar elkaar je geeft.
♥ Met je boodschappenmandje door de supermarkt lopen en iets kopen waar je écht heel erg trek in hebt.
♥ Thuiskomen na een drukke dag en je chill-outfit aantrekken: high heels en BH uit, shirt en jogging broek aan.
♥ Uitgebreid koken, de tafel dekken en rustig de tijd nemen om (samen) te eten. Na het avondeten, komt het dessert, na het dessert komt een kop koffie, na een kop koffie een glas wijn en een paar uur later zit je nog steeds aan tafel en geniet je van de goede gesprekken die van serieuze onderwerpen overgaan in lachbuien waar de tranen van over je wangen rollen.
♥ Denk je rijk. Besef je wat je (al) hebt. Dat kan geld zijn, maar rijkdom vind je in zoveel meer. Ga er naar op zoek en ontdek waar je (nog) meer van wilt.
♥ Iets nieuws doen of ontdekken. Van te voren ben je misschien even gespannen of onzeker, maar achteraf ben je trots en vol nieuwe inspiratie. Het hoeft niet meteen een nieuwe hobby te zijn/worden, maar af en toe iets anders doen maakt dat je zintuigen opnieuw worden geprikkeld.
♥ Heb je een off-day? Heb dan een off-day. Wees op die momenten niet streng maar extra lief voor jezelf. Ga douchen met de lekkerste douchegel die je hebt, haal boodschappen waar je zin in hebt, kijk aflevering na aflevering vanaf een dekentje onder de bank als je daar zin in hebt, ga voor een wandeling naar buiten en geniet van de frisse lucht. Kijk in de spiegel en glimlach naar jezelf.
♥ Initiatief nemen om iemand wie je lief hebt een kaartje te sturen. Gewoon, zomaar. Koop een leuke kaart, zet er iets liefs op, stuur hem op met de post en stel je de reactie van hem/haar voor als de kaart wordt bezorgd.
♥ In je agenda een keer geen afspraak noteren, maar een blok in je agenda waarop je jezelf vrij rekent. Noem het me-time, ontspanning AAN, chillmodus, zen-tijd, wat jij wilt. Maak een afspraak voor en met jezelf.
♥ Heb je een huisdier, geef deze eens wat extra aandacht. Plan een speelkwartiertje in of knuffel er op los. En wel met je volle aandacht, dus niet als je toch met iets anders bezig bent. Let maar eens op het enthousiasme van je huisdier wat je ervoor terug krijgt.
♥ Baal je van een drukke werkdag? Dat mag. Hoort erbij. Maar wat ging er wél goed? Wat vind je wél leuk aan je baan?
♥ Besteed ‘s ochtends net dat beetje extra aandacht aan je uiterlijk zoals je ook voor een feestje doet en je voelt je de hele dag on top. Je straalt en je zult zien dat dat mensen opvalt.
♥ Zet de muziek aan in huis, dans rond, krijg energie en ga schoonmaken. Een uurtje later heb je je beweging voor de dag weer gehad én je huis is heerlijk schoon. Oh, en vergeet vooral niet je beddengoed te verschonen, want hoe fijn is het om ‘s avonds in een heerlijk fris bed te duiken.
♥ Schrijf iets op of van je af en wees een inspiratie voor jezelf of voor anderen. Zoals ik hopelijk deed met deze blog.

Probeer bovenstaande eens. Ontdek mindfulness. Gun jezelf een moment van rust om het gevoel van geluk te ervaren.

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *