Mindful sporten doe je zo

Sporten is voor mij een vorm van ontspanning. Het geeft me positieve energie en is tegelijkertijd mijn uitlaatklep qua negatieve energie. Ik sport graag ‘s ochtends vroeg om fit en energiek aan de dag te beginnen, maar ik vind het ook fijn om de dag sportend af te sluiten. De frisse wind, het ontspannen gevoel, energie kwijt kunnen en tegelijkertijd heel veel energie op doen. Een drukke dag die op de planning staat of juist net achter me ligt laten voor wat het is en me focussen op het moment. Sporten is voor mij de fijnste manier om los te komen van alles en het helpt me mijn aandacht te vestigen op maar een ding: mezelf. Dit laatste wordt ook wel mindfulness genoemd. Het is een soort ‘aandacht training’ en daarmee wordt bedoeld dat je leert in het hier en nu te zijn zonder te oordelen en gewoonweg accepteert wat er is. Een beetje zweverig maar in mijn ogen tegenwoordig een must. Het levert je ontspanning op en als je het combineert met sporten heb je ook meteen je portie inspanning gehad. Kortom, twee vliegen in één klap. Hoe effectief wil je het hebben? In deze blog laat ik je zien wat mindful sporten mij oplevert bij de verschillende sporten die ik doe.

Mindful sporten: hoe werkt het?

OK, minfulness in het kort. Ik zei het hierboven al: bij mindfulness gaat het om het hebben van aandacht voor de dingen waar je op dat moment mee bezig bent. Dat wil zeggen dat je met je volle aandacht in het hier en nu probeert te zijn, zonder te oordelen over wat je denkt, voelt, ziet, hoort of ruikt. Je laat je ervaring (en vaak je gedachten) als het ware langs komen en probeert alleen maar op te merken wat je tegenkomt zonder daar iets van te vinden.

Het klinkt misschien een beetje als mediteren, maar je hoeft niet perse in een lotus houding stil op een matje te gaan zitten. Mindful sporten betekent dat je met jouw aandacht bent bij de bewegingen die je doet. Een logische vorm van mindful sporten is yoga. Maar ook een iets intensievere sport zoals hardlopen of CrossFit leent zich prima voor een mindfulness. Hieronder mijn ervaringen.

Mindfulness & Yoga

Yoga is een rustigere manier van sporten, maar kan heel intensief zijn. Bij de ene vorm blijf je lange tijd in een yoga pose liggen, maar bij een andere vorm volgen de verschillende oefeningen zich in een tempo achter elkaar op. Tijdens een Yin Yoga les leerde ik bijv dat doordat je langere tijd een pose vasthoudt, je uiteindelijk veel dieper in de houding kunt komen. Dit vergroot de stretch in je spieren en is daardoor extra effectief. Sommige poses zijn alleen niet heel makkelijk (en fijn) wat automatisch al vraagt om je aandacht. Je focust je op je lijf, de stretch die je voelt en luistert naar de rustgevende stem van de yogadocent die je door de les heen leidt. Een andere vorm van yoga die ik laatst ontdekte is Ashtanga Yoga. In deze vorm volgen de oefeningen in een soort vloeiende beweging elkaar op. Je kunt niet anders dan je aandacht ‘bij de les’ houden. Soms is het zwaar, soms is het uitdagend, maar soms ook rustgevend. Je hebt zo je eigen voorkeur qua oefening en dat is OK, maar door de vloeiende opeenvolging aan oefeningen geef je je ook over aan de andere oefeningen. Na een les yoga is er altijd een moment van meditatie en ontspanning. Het kan goed zijn dat dan je gedachten afdwalen en juist op dat moment is het de kunst om even te genieten van de inspanning die je hebt geleverd en de rust die je op dat moment ervaart. Focus op je ademhaling is key.

Mindfulness & Hardlopen

Hardlopen is voor mij echt dé sport om mijn ontspanning te vinden. Het geeft me een soort gevoel van vrijheid. Door te gaan hardlopen geef ik mijn hoofd rust terwijl mijn lichaam nonstop in beweging is. Ik word een soort één met mezelf en de grond die snel onder mijn voeten voorbij schiet. Natuurlijk denk ik tijdens het hardlopen wel, maar de combinatie met de inspanning maakt dat ik op een ontspannen manier naar dingen kijk. Een soort positieve flow die blijft aanhouden als ik thuis kom en overgaat in een runnershigh. Ik weet niet of je dat wel eens hebt ervaren, maar dat gevoel is echt fantastisch. Een soort rush aan energie die maakt dat je je na een run superfit voelt.

Mindfulness & CrossFit

CrossFit heeft alles in zich: van krachttraining tot cardio. Het fijne van CrossFit vind ik de afwisseling. Elke training staat er een andere WOD (workout of the day) op de planning en dat zorgt voor een elke keer weer een nieuwe uitdaging. En daarnaast is niet alleen de inhoud qua oefeningen anders, ook de duur, de vorm qua herhalingen en de hoeveelheden qua gewicht wisselen. Het kan niet anders dan dat je wordt uitgedaagd alles te geven tijdens een WOD en dat maakt dat je volle focus bij dat moment ligt. Je wilt die WOD finishen, je wilt een goede tijd neerzetten en je wilt jezelf uitdagen. En het leuke is, die mindset heeft iedereen in de box. Het is een soort community die elkaar ondersteunt en support. En dat geeft echt een kick waardoor je alles om je heen even laat en een uur lang alleen maar aanwezig bent in het moment daar.

Mindfulness & Wandelen

Wandelen is misschien niet echt een sport maar wel een vorm van beweging. Daarom wil ik het toch even noemen, omdat het een van de beste manieren is om te ontspannen. Ik ben hier achter gekomen sinds ik me meer verdiep in geluk. In elk boek of onderzoek wat ik lees komt het advies ‘leef in het nu’ naar voren en laat dat nou ook de boodschap van mindfulness zijn. Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik dat doe als ik ga wandelen. Ik laat mijn telefoon vaak thuis en probeer me dan te focussen op alles wat er om me heen gebeurd. Klinkt misschien een beetje suf, maar het geeft direct een gevoel van ontspanning.

Morgen neem ik op uitnodiging deel aan een workshop mindfulness georganiseerd door GORTcoaching en daar volgt ook een blog over. Keep you posted en voor nu zeg ik: probeer het zelf eens en ervaar een extra gevoel van ontspanning terwijl je je inspant tijdens het sporten. Win-win!

Liefs, Annemieke

Ik hoop dat je wat aan deze ideeën hebt. Doe jij ook aan mindful sporten, heb je een ervaring die je wilt delen of heb je nog meer ideeën wat kan helpen je mindfulness te vergroten? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *