Trainingsweek

Voor mijn gevoel zette ik afgelopen week de marathonmodus echt aan. Ik liep sinds tijden weer eens een lange duurloop en dat voelde zo goed. Als vanzelf eigenlijk, terwijl het maanden geleden is dat ik meer dan 15km liep. Ik zal het je nog sterker vertellen, het kwam sinds de Amsterdam marathon van vorig jaar slechts één keer voor dat ik een wat langere afstand liep. Elke keer als ik ging hardlopen liep ik rondjes van 5km, 7km of 10km. Helemaal prima, maar met deze afstanden loop je geen marathon en dus werd het tijd om weer eens een lange duurloop te lopen. Een overzicht van mijn week hoe ik me hier op voorbereidde.

Dinsdag – Yoga & 5km hardlopen
Na drie dagen niets te hebben gedaan qua sport, geef ik mezelf een spreekwoordelijke schop onder mijn kont. Ik plan een lesje Restorative yoga in en besluit hier wandelend naar toe te gaan zodat ik hardlopend naar huis kan. De yoga staat niet echt in het teken van inspanning. Deze vorm van yoga richt zich meer op balans tussen lichamelijk en geestelijk bewustzijn en levert je heel veel ontspanning op. Precies wat ik nog heb, want de week is goed gevuld qua afspraken. Na de les voel ik me vol energie en besluit via een rondje om de plas naar huis te lopen. Ik loop 5km heerlijk door de natuur en kom voldaan weer thuis. Deze combi bevalt me wel!

Woensdag – CrossFit
Ik heb in mijn hoofd zitten dat ik om 16.30u deelneem aan een WOD en moet nog haasten om op tijd te zijn. Ik rond de laatste dingen qua werk af en skip het hardlopen naar de box door de auto te pakken. Als ik aankom is de deur nog dicht. Langzaam begin ik me te beseffen dat ik me heb vergist in de tijd. Ik ben een uur te vroeg. Damn it. Naar huis gaan heeft voor mijn gevoel geen zin en dus wacht ik op de trainer die ook van te voren zelf komt trainen. Ik besluit zelfstandig wat oefeningen te doen en roei 17min (ruim 3km) als warming-up voor de WOD. De WOD zelf bestaat uit 5 rondes van 7 clean and jerks & 49 double unders. Het trainen van de doudle unders gaat de laatste tijd steeds beter, maar ze ook echt doen in de WOD kost me teveel tijd. Ik besluit daarom voor het dubbele aantal singles te gaan en schaal het gewicht op de bar tot 25kg. Ik kan zwaarder merk ik, maar met het half uurtje extra trainen voor de WOD vind ik het voor dan ook meer dan genoeg.

Donderdag – 5km wandelen
Donderdag staat er voor mijn werk een bezoek aan de Tweede Kamer & VWS op de planning. Een drukke dag wat maakt dat ik ‘s avonds zin heb in een lange wandeling met Hegi. Hij kan zijn energie kwijt en ik doe weer energie op. Nu is 5K wandelen misschien geen topsport, het maakt wel dat je aan je beweging komt en de ontspanning die je ervan krijgt maakt het een fijne twee-in-een workout.

Vrijdag – CrossFit & 5km wandelen
Fridaymorning is my favorite CrossFit moment of the week. Een earlymorning WOD maakt dat ik de rest van de dag veel energie heb en dat komt goed uit, want ik heb een hoop te doen. Op vrijdag is het altijd een MetCon WOD en dat betekent dat je conditie gechallenged wordt. Dit keer is echter niet alleen de WOD die een uitdaging is, ook de warming-up is al vrij heavy. Er is een nieuwe trainer en hij geeft bij voorbaat al aan dat het zijn manier van trainen is om er een pittige workout gedurende het hele uur van te maken… OK! De WOD bestaat uit 4 rondes van 400m burden run, 13  burpees over the box & 29 wall balls. Ik schaalde de gewichten door met een 10kg plaat hard te lopen en met een 4kg ball de wall balls te doen. Ik ben als eerste klaar en besef dat ik makkelijk iets zwaarder had kunnen trainen. Balen doe ik niet, want het voelt als een goed begin van het weekend en een goede “warming-up” van de duurloop die ik in het weekend wil gaan doen. Mijn vrijdag vul ik verder overdag thuis in met veel ‘things to do’. Ik probeer zo productief mogelijk mijn tijd in te delen wat maakt dat ik om 17.30u klaar ben. Check, check, dubbelcheck. Wat een week! Ik heb ‘s avonds bewust niets op de planning staan dus ik kook lekker uitgebreid, wandel een uur met Hegi en spendeer ‘s avonds op de bank met de beentjes omhoog.

Zaterdag – 18km hardlopen
Het gevoel dat ik dit weekend een lange duurloop ga lopen zit al een hele week in mijn hoofd. Ergens heb ik een twijfel of het wel zo verstandig is om in één keer (zonder rustig op te bouwen) weer een wat langere afstand te lopen, maar iets in mij zegt me ook dat ik dit prima kan. Het regent zaterdagochtend bijna non-stop, maar als ik om 11.30u de deur achter me dicht trek is het droog. Het maakt me eigenlijk ook niet zo uit, hardlopen kan altijd en een beetje regen is soms wel fijn. Ik heb een route in mijn hoofd die ik vorig jaar in de voorbereiding voor de Amsterdam marathon ook regelmatig liep. De eerste kilometers vliegen echt voorbij. Mijn benen voelen goed en ik voel niets van de vele wall balls van gisteren. Lucky me. Gedurende het lopen verdwijnt de twijfel die ik had of een lange duurloop wel zo’n slim idee was en ik voel een enorm enthousiasme opkomen. Wat heb ik dit gemist! Ik kan het moeilijk uitleggen, maar het hardlopen van (lange) afstanden heeft iets magisch. Zeker als je gericht in training bent voor een doel. Na 10km ga ik wel wat vermoeidheid voelen in mijn benen, maar dat is logisch. Ik besluit even een korte wandelpauze in te lassen. Ik schud mijn benen los, verlaag mijn tempo iets en loop vervolgens rustig door naar huis. Wauw, wat ging dit makkelijk! Na een warme douche voel ik me moe, maar ook super fit. Pijntjes blijven uit en dat geeft me het gevoel dat mijn basis voor de marathon OK is. Nu die duurlopen weer écht lang maken!

Zondag – 7km hardlopen
Ik heb nog een yoga lesje tegoed van deze week en wil me inschrijven voor Pilates. Ik check de website en kom tot de ontdekking dat deze les al volgeboekt is. Balen, maar niet getreurd want een rondje loslopen lijkt me ook geen verkeerd idee na gisteren. Ik ben benieuwd hoe mijn benen voelen en besluit een rondje van 7km te maken. De eerste 2km gingen wat moeizaam, maar daarna vind ik een fijne pace die ik makkelijk kan volhouden. Ik maak mijn bekende rondje, versnel op het laatste stukje nog even en kom super voldaan weer thuis. Een simpele rekensom doet me beseffen dat ik dan 25km intotaal heb gelopen dit weekend en dat voelt goed. Laat die uitbouw qua kilometers maar komen.

Op naar een nieuwe trainingsweek!

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag m.b.t. het trainen voor een marathon? Leuk! Stuur me een mailtje of laat hieronder een berichtje achter.
Lijkt het je leuk om mijn training te volgen? Je kunt me vinden op TwitterInstagramFacebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *