Interview met Chickslovefood over gezonde voeding voor kinderen

Binnen mijn werk als jeugdverpleegkundige focus ik mij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Ik coach zowel ouders als jongeren en sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen die een ander heeft. Ik probeer niet diegene te zijn die met tips en adviezen komt, omdat ik ervan uit ga dat jij zelf heel goed weet wat bij jou past én werkt. En met name dat laatste. Een gezonde leefstijl is voor iedereen anders omdat niemand gelijk is. Ga op zoek naar gezonde producten die jij lekker vindt, kies een sport die je leuk vindt om te doen en laat je daarbij inspireren door anderen. Precies zoals Nina & Elise van Chickslovefood doen. In verschillende kookboeken delen zij recepten die makkelijk te maken zijn, weinig kunstmatige ingrediënten bevatten en ook nog eens gezond zijn. Onlangs verscheen het kidsproof kookboek. Een kookboek voor jonge ouders die lekkere voedzame maaltijden, hapjes of tussendoortjes willen maken voor hun kinderen welke ook nog eens gezond zijn. Van babyprutjes tot gezonde ideeën voor lunch, snacks, toetjes en traktaties, maar ook recepten voor het avondeten met heel veel (verstopte) groenten voor “the little ones”. Aangezien ik als jeugdverpleegkundige niets leuker vind dan het promoten van gezonde voeding stelde ik hen een paar vragen over het ouderschap, het bevorderen van een gezonde leefstijl en hun tips & ideeën als het gaat om gezond eten in een drukbezet leven als ouder.

Wat is voor jullie een gezonde leefstijl?

Gevarieerd eten met zoveel mogelijk pure producten. Dus weinig pakjes en zakjes. Maar ook weer niet té streng. We eten bijvoorbeeld heus wel eens suiker, room en chocolade, vooral op zondag (dat noemen we Sinner Sunday), zodat je juist de rest van de week beter in staat bent gezonde keuzes te maken! Als je jezelf alles onthoudt, wordt het leven zo ongezellig en houd je het maken van gezonde keuzes niet zo lang vol.

Je leven wordt drukker met kinderen erbij, dus je moet hier en daar je maaltijden wat beter plannen, maar op gezond eten hoef je niet in te leveren, denken wij.

Is jullie (gezonde) leefstijl veranderd met de komst van jullie kinderen? Hoe gaan jullie hier mee om?

Niet echt eigenlijk! Nog steeds eten we zoveel mogelijk puur en onbewerkt. Een lekker volkoren spaghetti met een tomatensaus met lekker veel groenten erdoor bijvoorbeeld.  Je leven wordt drukker met kinderen erbij, dus je moet hier en daar je maaltijden wat beter plannen, maar op gezond eten hoef je niet in te leveren, denken wij. Dat bewijst ons nieuwe boek wel!

Wat vinden jullie belangrijk als het gaat om gezonde voeding geven aan jullie kinderen?

Onze kinderen proberen en proeven alles. Als iets niet lekker is, dan is het niet lekker. Dan dwingen we niet, maar proberen we het een andere keer opnieuw. Verder geven we ze (soms ongemerkt) gewoon veel gezonde dingen, wat spinazie door de smoothie, zoete aardappel door brownies of bloemkool door een pizza.

In jullie nieuwe kidsproof kookboek delen jullie gezonde recepten van babyprutjes tot hapjes die (kleine) kinderen ook lekker vinden. Hoe zijn jullie op deze recepten gekomen?

Uit het leven gegrepen, haha! Recepten ontwikkelen is nou eenmaal ons beroep. We proberen gewoon vanalles uit. We vinden het leuk en zijn er goed in. Maar er gaat ook heus wel eens wat mis hoor, haha. Niet alles is een voltreffer. Onze kinderen zijn onze proefkonijnen, keurden zij het goed, kwam het in het boek!

Jullie benoemen dat het een grote uitdaging is om kinderen voldoende groente te geven. Jullie geven verschillende tips hoe hier mee om te gaan. Wat is dé tip die jullie iedere ouder willen meegeven?

Natuurlijk is het goed als je kindje went aan een stonk broccoli, aan de textuur, aan de vorm, aan de smaak. Maar wat als hij of zij nou echt vertikt om groenten te eten? Vermaal het! Dat is onze tip: maal de groenten fijn en verstop ze door welk gerecht dan ook. Ons boek staat vol inspiratie.

Waar lopen jullie tegenaan in de opvoeding als het om een gezonde leefstijl gaat en hoe lossen jullie dit op?

Zodra we niet goed plannen, kan het in de soep lopen. Dat er toch geen lekkere ovenschotel meer in de vriezer zit. Oeps, dan wordt het toch even gauw een eitje bakken met een sneetje brood ernaast. Natuurlijk niks mis mee op z’n tijd, maar als we onze maaltijden goed voorbereiden en sommige alvast klaarmaken, maken we vanzelf gezondere keuzes!

Ga er niet te serieus en streng mee om. Blijf proberen, maar ga niet ruziën.

Hebben jullie tips voor jonge ouders als het gaat om (het promoten van) gezonde voeding voor hun kinderen?

Ga er niet te serieus en streng mee om. Blijf proberen, maar ga niet ruziën. Geen zin in bietjes? Dan verstop je ze gewoon in de aardbeirepen uit ons boek, hoeft die kleine heus niet te weten. ;-)

Wat is jullie favoriete gerecht uit jullie kidsproof kookboek?

Moeilijke vraag! Maar als we moeten kiezen zijn de ontbijttaart en röstibroodje met hamburger wel favoriet!

Je kunt het kidsproof kookboek van Chickslovefood vinden op Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *