Trainingsweek

Waar de hitte menig NL’er lekker lui maakt, kreeg ik er extra energie van. Zon doet mij juist verlangen naar sport, al vragen de temparturen achteraf wel om wat extra verkoeling. Koude douches, ijsjes, liters water en draaiende ventilatoren maakten dat ik gewoon mijn trainingen volbracht. Een heerlijke mix van hardlopen, CrossFit en yoga, want afgelopen week was de eerste week dat mijn yoga abonnementje van start ging.

Maandag – CrossFit + 7km hardlopen
De week mega goed beginnen met 7km hardlopen in de bloedhitte en een heavy WOD. Ik twijfelde van te voren wel even of dit zo’n slim plan was maar van wat extra graden op de thermometer smelten we niet. Ik neem een fles water mee in mijn hand, doe een zweetbandje om mijn pols en zoek zoveel mogelijk de schaduw op om in de lopen. Prima te doen. Net als de WOD die op het programma staat. Dit keer een geschaalde versie van muscle ups (want dat kan ik echt no way) in combinatie met burpees over the box in de vorm van een ladder: 2x, 4x, 6x, 8x, 10x, 12, 14x, 16x, etc. Ik kom tot ronde 8 (16x) en voel de burpees in mijn benen als ik naar thuis ren wel.

Dinsdag – Yoga + 5km wandelen
Ik zou het eens bij moeten houden hoeveel ik op een dag precies wandel. Elk rondje met Hegi levert me sowieso al de nodige stappen op, maar ik heb laatst ook een fijn rondje van 5km ontdekt. Ik ben in no-time de stad uit en wandel met Hegi naar een plek waar ie los kan. Hij blij en ik blij, want ik hoef zodoende niet continu voor elke plaspauzetje van hem te stoppen. Daarnaast vind ik de natuur daar ook heel fijn. Veel groen en een klein strandje. Ik trek mijn schoenen uit, wandel met blote voeten door het water en krijg extra verkoeling van Hegi die zich telkens naast me uitschut als ie heeft gezwommen. Fijn!

‘s Avonds staat mijn eerste yogalesje op de planning. Ik kies voor een relaxte vorm welke als doel heeft het leren loslaten van spanning en controleren van de ademhaling. Het wordt ook wel Restorative Yoga genoemd en ontwikkelt je lichamelijke en geestelijke bewustzijn. Niet dat mijn lichaam en geest uit balans zijn, maar hoe fijn is het om na een drukke werkdag je even over te geven aan het ervaren van een complete ontspanning? Ik laat me meenemen in de aanwijzingen qua oefeningen en ontdek dat deze vorm van yoga alles behalve fysiek is. Verschillende yogaposes volgen elkaar op en elke pose heeft ontspanning tot doel. Ik kom na een uur heerlijk zen thuis en stap vervolgens in de auto om ‘s avonds bij de tenniswedstrijd van mijn vriend te kijken. Waar ik vorig jaar zelf nog een reeks tennis lessen volgde mis ik het gevoel nu niet om op de baan te staan.

Donderdag – Ashtanga Yoga
Na de ontspannen les van dinsdag wil ik nu een iets actieve vorm van yoga. Ik ga op zoek en kom uit bij Ashtanga Yoga. Ik lees op de site: ‘een krachtige en beweeglijke yoga die je, naast het trainen van al je functionele spieren, enorm gaat helpen om mobieler en flexibeler te worden. Hiervan profiteer je maximaal in combinatie met andere sporten.’ Mijn aandacht is gewekt en ik schrijf me in zonder te weten waar ik aan ga beginnen. Aan het begin van de les voel ik me even onwennig als de docent nagaat wie er voor het eerst zijn en uitleg geeft wat er gaat gebeuren. Ik twijfel of dit een goede keuze was, maar laat het ook maar gebeuren. Terwijl we nog maar net bezig zijn vind ik na een paar oefeningen deze vorm van yoga al fantastisch. De houdingen worden als het ware aan elkaar gevlochten door middel van beweging (vinyasa). Dit zorgt ervoor dat je continu in beweging bent, maar op een rustigere manier. Sommige oefeningen zijn wel een uitdaging, maar de uitleg en ondersteuning van de docent maakt dat ik mijn grenzen kan op zoeken én kan verleggen. Ik merk dat mijn lenigheid zo slecht nog niet is. Door dit vaker te doen zal dit alleen maar toenemen en dat in combinatie met de trainingen voor de marathon maakt me benieuwd naar het effect.

Vrijdag – CrossFit + 7km hardlopen + 5km wandelen + tennis
Ik sta rond 6.00u naast mijn bed zodat ik rustig kan ontbijten en nog wat kan werken voor ik om 7.30u richting CrossFit ga. Ik ga er hardlopend heen en merk dat de regen ervoor heeft gezorgd dat het qua temperatuur iets koeler is. Heerlijk hardloopweer zo! Aangekomen in de box wordt me al snel duidelijk dat er een heavy MetCon WOD op de planning staat. Ik noem double unders (touwtje springen, jawel), wall balls & de geliefde assault bike. Na een uitgebreide warming-up met verschillende stretch oefeningen voor de heupen is het tijd voor de WOD zelf. Het is een AMRAP (as many rounds as possible) van 30min en ik kom precies op 3 rondes van 300 singles touwtje springen, 50 wall balls met 6kg en 15cal op de assaultbike. Met name die laatste was leuk toen ik merkte dat ik nog maar 1.30min te gaan had en nog 15cal moest om precies 3 rondes te finishen. Ik gaf alles wat ik had en haalde het echt net. Dat gevoel gaf me echt een kick, maar ook een slag want die 3,5km hardlopen naar huis werden afgewisseld met stukjes wandelen. Ik werk op vrijdag vervolgens thuis en dat maakt dat ik aan het eind van de middag mijn werkdag afrond met een grote wandeling met Hegi. Laptop dicht, telefoon thuis en even een uur lang de buitenlucht in. Ik kom vol energie weer thuis en ga na het avondeten met vrienden nog een paar uur tennissen. Het is me het dagje qua sport wel.

Zaterdag – 5km wandelen
Waar het de afgelopen week non-stop zomer was, is de zon op zaterdag ver te zoeken. Ik zie het als een rustdag, maar heb wel zin om met Hegi een eind te wandelen. Hoe gek het ook klinkt, maar wandelen in de regen met Hegi vind ik zo erg nog niet. Wandelschoenen en regenkleding aan & verstand op nul.

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag m.b.t. het trainen voor een marathon? Leuk! Stuur me een mailtje of laat hieronder een berichtje achter.
Lijkt het je leuk om mijn training te volgen? Je kunt me vinden op TwitterInstagramFacebook

Foto door Forte Fotografie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *