Waarom is yoga zo goed voor je?

Afgelopen week sloot ik een yoga abonnement af voor twee lessen per week en hoewel ik nog maar twee lessen heb gevolgd ben ik nu al fan. Man, wat is yoga fijn! De omgeving, de vibe tijdens een les en het gevoel in mijn lichaam naderhand maken dat het heel anders is dan die paar practices thuis. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat ik alle voordelen van yoga al ervaar, maar ik ben wel overtuigd van het feit dat dit me heel veel gaat opleveren, zowel fysiek als mentaal. Zeker in de voorbereiding voor de marathon. Bij deze 10 redenen waarom yoga zo goed voor je is.

Je spieren worden soepeler én sterker

Yoga maakt je uiteindelijk leniger. Dat komt omdat je spieren door de verschillende yoga poses soepeler en tegelijkertijd sterker worden. Bij sommige oefeningen maak je gebruik van je lichaamsgewicht en de zwaartekracht wat je spieren challenged.

Je verbetert je slaap

Een ontspannen gevoel zorgt voor een betere nachtrust. Yoga leert je te ontspannen en kent verschillende oefeningen die je ook thuis net voor het slapen gaan nog even kunt doen.

Je leert (spier)spanning loslaten en je houding verbeteren

Een yogales kan zeker inspannend zijn, maar je leert gedurende deze inspanning wel hoe je je (spieren) moet ontspannen. Je traint als het ware zowel het aan- en ontspannen van je spieren en leert hoe je een goede (rechte) houding aan moet nemen. Door je te focussen op je houding verbetert ook je uitstraling. Want met een rechte rug kom je veel zelfverzekerder over dan dat je in elkaar gedoken zit. Win – win.

Je verhoogt je concentratievermogen

Yoga vraagt om concentratie. Veel oefeningen hebben met balans te maken en als je niet gefocust bent op het hier en nu dan merk je dat direct. Je raakt uit balans en moet jezelf direct corrigeren. Deze wijze les kan je in je leven ook helpen om je (vaker) te concentreren op je lichaam en jezelf de aandacht te geven waar het om vraagt.

Je reinigt en ontgift als het ware je lichaam

Deze klinkt misschien wat vaag, maar yoga kan een reinigende en ontgiftende werking hebben omdat je doorbloeding verbetert. Daarnaast richten sommige yoga poses zich op een orgaan. Dit merk je zelf niet altijd, maar door druk op een orgaan uit te oefenen kan deze afvalstoffen loslaten.

Je leert (negatieve) gedachten loslaten en ontdekt innerlijke rust

Tijdens yoga kom je vaak tot rust. Dat komt door de ontspannen omgeving, de relaxte muziek en de meditaties. Je leert je te focussen op het hier en nu. Je aandacht gaat naar je ademhaling, je hart en je lichaam.

Je ervaart minder pijn, zowel fysiek als emotioneel

Verschillende studies hebben aangetoond dat de combinatie van yoga en meditatie pijn kan verlichten. De fysieke en emotionele ontspanning zorgt ervoor dat je gevoel van pijn vermindert.

Je vermindert stress

Ook al gaat je ademhaling vanzelf, yoga leert je hoe je dit (positief) kunt beïnvloeden. Zeker als je stress hebt merk je dat je ademhaling toeneemt. Je gaat sneller, minder diep en onregelmatiger ademhalen. Hierdoor krijgt je lichaam minder zuurstof en moet het (nog) harder werken. Door te leren je bewust te worden van je ademhaling kan je stressvolle momenten beter reguleren.

Je stemming verbetert en ervaart meer geluk

Als je minder stress ervaart dan voel je je beter. Een ontspannen gevoel verbetert je stemming en hoe blijer je je voelt, hoe meer geluk je ervaart.

Je verhoogt je stofwisseling

Als je kilo’s wilt kwijt raken is het eerste waar je aan denkt een intensieve sport, toch? Yoga komt waarschijnlijk niet als eerste in je op, maar schijn bedriegt. Yoga helpt je stofwisseling te verbeteren. De inspanning die je lichaam levert zorgt ervoor dat je metabolisme gestimuleerd wordt.

Yoga & trainen voor een marathon

Ik vraag in de voorbereiding voor de marathon veel van mijn lichaam. Ik verhoog continu mijn trainingsintensiteit en dat betekent dat mijn spieren het steeds iets zwaarder te verduren krijgen. Een beetje extra zorg hiervoor kan geen kwaad en dus heb ik besloten mijn herstel te combineren met yoga. Een soort inspanning & ontspanning in één. Ik wil ontdekken welke vorm van yoga mijn voorkeur heeft en daarnaast wil ik kijken wat yoga me gaat opleveren. Ervaar ik ook echt bovenstaande voordelen en zo ja, hoe verhoudt dat zich in combinatie met hardlopen & CrossFit? To be continued.

Photo’s by Nude Yoga Girl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *