Wel een killerbody, maar geen killing leefstijl

De zomer is daar en dat betekent voor velen een yes-gevoel. Killerbody’s die in de winter worden gemaakt worden massaal getoond. Waar op Instagram het hele jaar de dresscode vaak een bikini is, zijn in de zomer de crop tops niet meer weg te denken en daarmee wordt de lat qua lichaam hoog gelegd. Maar is dat waarom het om draait?

Met een killerbody zelf is in mijn ogen niets mis. Maar het gaat mij meer om de leefstijl om dit te bereiken dan om het resultaat. En dat is iets waar ik me soms zorgen over maak. De leefstijl die sommige er op na houden om een killerbody te creëren lijkt namelijk killing vormen aan te nemen. Ik ben me ervan bewust dat ik met mijn blog misschien ook wel tot die categorie lijk te behoren, maar geloof me, mijn leefstijl is alles behalve streng. Ik volg geen specifiek dieet of strak trainingsschema en toch zit ik ‘goed’ in mijn vel. Wat ik hiermee wil is anderen bereiken, inspireren en hen zeggen dat als ik iets kan, jij dat ook kunt. Het gaat erom dat je lekker in je vel zit en dat kan je bereiken door oa sport en gezonde voeding. In deze blog laat ik zien hoe ik dat gevoel van tevredenheid over mijn lijf en leefstijl bereik.

Do NOT count your calories, your workouts, your abs

Continu grip willen hebben op je voeding, stress krijgen bij de gedachte dat je vandaag misschien wel niet toe komt aan die workout en uren half naakt voor de spiegel staan terwijl je je afvraagt of je abs nu wel of niet zichtbaar zijn. Lieve mensen, waarom? Ik heb een redelijk vast sport- en voedingspatroon. Ik heb geen idee hoeveel caloriën ik per dag verbrand of binnen krijg maar maak me er ook niet druk om. Het enige wat ik me afvraag is bij alles wat ik eet of het wel gezond is. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik geen ongezonde dingen eet. Een reep Tony Chocolonely, koffie met vers opgeklopte slagroom of een Italiaans schepijsje liefst me een bolletje extra. Ik eet het allemaal zonder schuldgevoel. Maar ik let wel op. Ik houd balans. Elke dag iets ongezonds kan echt wel, maar niet de hele dag door. Klinkt alsof ik streng ben, maar dat ben ik alles behalve. Balans houden heeft alles te maken met je bewust worden van de hoeveelheid (on)gezonde voeding die je binnenkrijgt. Dus tel je calorieën niet, maar ben je bewust van gezonde voeding en ga op zoek naar lekkere recepten die vol goede energie zitten.

Wat betreft het sporten. Ik sport bijna dagelijks en houd ook mijn workouts bij om zicht te houden op mijn training(schema). Maar sporten om het sporten doe ik niet. Ik ben momenteel in training voor een marathon dus ik focus me bewust op de opbouw van mijn trainingsintensiteit. Ik plan wekelijks 2x WOD’s in (CrossFit) en doe sinds kort 2x in de week aan yoga. Daarnaast ga ik 2x of 3x per week hardlopen. Van een korte (interval)run tot een lange duurloop. Klinkt als een druk programma en misschien is het dat ook wel, maar het voelt niet zo. Als ik een keer geen zin heb, niet in de mogelijkheid ben om te gaan, dan laat ik het los. Vandaag geen training heeft echt niet direct invloed op je lijf. Morgen weer een dag!

Sport moet geen obsessie worden. Ga sporten omdat je het écht leuk vindt.

Kies een sport die je leuk vindt door te luisteren naar waar je lichaam behoefte aan heeft

Ja, ik sport bijna dagelijks maar niet omdat sporten een obsessie voor me is. Ik vind het echt leuk en haal er ontzettend veel plezier, voldoening en ‘ontspanning’ uit. Dat is echt essentieel. Voor mij werkt en mix van verschillende sporten heel goed. De ene dag dit de andere dag dat, maakt dat ik niet in een sleur terecht kom waardoor ik mezelf moet motiveren om te gaan. Zo heb ik de ene keer behoefte aan een uurtje gas geven tijdens CrossFit, terwijl ik de andere keer niets liever wil dan me in een of andere yoga pose vouwen. Ik luister naar het gevoel waar mijn lichaam behoefte aan heeft en dus niet naar dat stemmetje in mijn hoofd dat ik perse elke dag moet sporten.

Als je een sport doet die je niet leuk vindt, stop er dan mee en ga naar iets op zoek wat je wel leuk vindt om te doen. Ook al wisselt dit heel snel, wat maakt het uit? Tegenwoordig heb je heel veel flexibele abonnementen. Maak er gebruik van. Stel jezelf elke dag de vraag waar je zin in hebt en waar je lichaam behoefte aan heeft. Als je druk bent is een uurtje yoga ter ontspanning heel goed, maar een uurtje helemaal nergens aan denken tijdens een krachttraining kan ook heel fijn zijn. Sporten ontspant namelijk, terwijl het je een inspanning kost. Je voelt je na een training altijd beter. Maar heb je een keertje echt geen zin, skip dan ook die training en geniet van je rust. Rust is ook trainen. Luister naar wat je lichaam nodig heeft.

Oh en sporten kan je ook zien als een sociale activiteit. Een van de voorwaarden voor geluk is het hebben van sociale contacten. Door dit met sport te verbinden krijg je een extra boost aan (positieve) energie. Tip is ook om eens (samen) deel te nemen aan een sportevenement. De sportieve vibe die daar hangt is echt waanzinnig! Iedereen is er gelijk. Je levert dezelfde prestatie ook al doet iedereen dat op zijn eigen tempo, naar zijn eigen kunnen. En dat is iets waar iedereen individueel trots op mag zijn.

Het perfecte plaatje heeft alles te maken met goed in je vel zitten. Gelukkig zijn met wie je bent, wat je hebt en de manier hoe jij je leven vorm geeft.

Skip geen eten, maar eet juist extra

Je verbrande calorieën weer aanvullen is een must, dus skip geen eten. Plan een date met je vriend/vriendin na het sporten en geniet van iets lekkers. Gezond of ongezond, denk er niet bij na. Life is a party if you want to. Ik eet echt alles. Voor mij geen dieet, geen na te leven voedingsadviezen of aanvullende shakes. Zoals ik al zei let ik wel op hoeveelheden. In mijn ogen is balans houden echt key. Niet teveel, niet te weinig. Je moet het hongergevoel voorkomen, maar dat geldt ook voor een propvolgevoel. Ik eet altijd voor en na mijn training iets waar lekker veel energie in zit en ik let hierbij op de voedingstoffen. Koolhydraten en eiwitten zijn favoriet. Net als vitaminen. Ik ben echt een fan van fruit en verwerk dit regelmatig in mijn ontbijt, smoothie of lunch. Maar als ik zin heb in chocola, dan eet ik dat. Heb ik een feestje? Dan drink ik wijn. Ik geniet van alles wat ik eet en drink, wil mezelf niks ontzeggen maar ik houd wel een balans. En dat is alles behalve killing.

Dus lieve mensen, ben je bewust van de manier waarop je zorgt voor je eigen lichaam. Het perfecte plaatje bestaat niet. Het heeft alles te maken met goed in je vel zitten. Gelukkig zijn met wie je bent, wat je hebt en de manier hoe je je leven vorm geeft. Ben trots zijn op je eigen killerbody, want die heb je!

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag, een idee, een tip of gewoon iets wat je wilt delen? Super leuk, laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje.
Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *