In training voor marathon nr. 5 – Omdat een marathon voor mij zoveel meer is dan alleen hardlopen

Op 1 januari 2017 schreef ik een blog over het vervullen van je dromen en het behalen van je doelen. Ik gaf tips aan de hand van het boek van Deepak Chopra wat ging over succes. Iets wat we allemaal willen, zo ook ik. Maar waar ik eerst regelmatig de lat voor mezelf (te) hoog legde, ben ik me nu bewuster van mijn kunnen. En dat niet alleen. Ik weet ook wat ik wil en wat ik niet wil. Succes zit voor mij in het gevoel van vrijheid. Bewust (kunnen) werken aan mijn doelen op een manier die me gelukkig maakt, zowel in mijn werk maar ook in mijn vrije tijd. En dat bracht me op mijn keuze voor een volgend doel. Een doel wat ik al vier keer eerder behaalde, maar nog steeds niet gaat vervelen omdat het alles in zich heeft. Van uitdaging tot zelfvertrouwen, van doorzettingsvermogen tot energie.

De magie van de marathon

Als ik hardloop ervaar ik altijd een soort rush aan positieve energie. Noem het een vorm van mediteren, maar dan op full speed. Ik focus me de laatste tijd naast gezondheid ook op geluk en ontdek dat sporten voor mij beide met zich mee brengt. Ik ervaar een soort rust terwijl ik met momenten het uiterste van mezelf vraag. Of trainen voor een marathon ook echt gezond is dat valt te betwijfelen, maar met de ervaring van mijn vorige vier marathons durf ik te zeggen dat ik weet waar ik aan begin. Het klinkt misschien gek, maar die ongekende inspanning is voor mij pure ontspanning. Zo geniet ik het meest van de duurlopen, kijk ik uit naar het eindeloze opbouwen van km’s en kan ik nu al niet wachten tot het moment weer daar is. Starten en finishen in het Olympisch Stadion. Rennen over de veelbesproken passage onder het Rijksmuseum. Hardlopend heen en terug langs de Amstel. En eerst fit, maar vervolgens vermoeid het Vondelpark door. Ja, een marathon is in alle opzichten echt een next level.

Een marathon is voor velen misschien waanzin maar ik vind het echt waanzinnig.

Mijn 3x redenen waarom een marathon mijn gevoel van geluk vergroot:
  • I am a goal digger. Ik weet niet of andere hardlopers het herkennen, maar nadat je gericht naar een marathon hebt toe getraind en je hebt deze gelopen, dan krijg je een soort hardloopdip. Althans, story of my life. Ik heb minder motivatie om te gaan hardlopen, ik mis het non-stop enthousiasme voor kilometers en ik geef andere sporten (ook) prioriteit. Op zich niets mis mee, maar het hebben van een doel zorgt voor (persoonlijke) groei. En groei is geluk. Gedurende de marathon voorbereidingen ervaar ik continu een rush aan endorfines die me heel veel positieve energie geeft. Energie die ik weer gebruik ik andere doelen.
  • Succes zou omschreven kunnen worden als het voortdurend gelukkiger worden en het gestaag verwezenlijken van doelen die de moeite waard zijn – Deepak Chopra. Voor mij is het lopen van een marathon zo’n doel. Ik geef mezelf bewust vier maanden de tijd om ervoor te trainen, zodat ik gestaag mijn trainingsintensiteit kan opbouwen. Die marathon is een doel opzich wat me op dat moment heel gelukkig maakt, maar de voorbereiding duurt het langst en laat ik daar nou het meeste geluk uit halen.
  • Al eens gehoord van ‘the law of attraction’? Het willen lopen van een marathon werkt net zo. Door mezelf in te schrijven wordt het echt en gaat de gedachte niet meer uit mijn hoofd. Juist dat maakt dat ik er gericht naar toe ga trainen. Nu is het natuurlijk niet zo dat als je de gedachte hebt een marathon te willen lopen, je er ook zo eentje loopt. Je moet er wel voor trainen. Maar de wet van de aantrekkingskracht zal laten zien dat als je iets wilt, je het ook echt kunt bereiken.
Trainingsmissie  ‘in de mix’: hardlopen, CrossFit & yoga

OK, genoeg geschreven. Nu gas erop! Mijn trainingsschema gaat er anders uit zien dan voorgaande marathons. Hoewel ik natuurlijk wekelijks mijn hoeveelheid kilometers wil gaan opbouwen, wil ik me niet alleen maar op het hardlopen richten. Ik ga 2x in de week naar CrossFit en verbeter daarmee mijn core. Ik merk inmiddels dat ik qua kracht echt sterker wordt en daar heb ik met hardlopen echt profijt van. Wat nieuw gaat zijn, is mijn plan om 2x in de week aan yoga te gaan doen. Ik rol wel af en toe mijn matje uit voor een paar oefeningen, maar standaard een paar lesjes in de week komt er niet van. Dus naast mijn duurvermogen vergroten en steeds sterker worden, wil ik me ook focussen op stretchen en herstel. En dat maakt dat mijn trainingsschema er ongeveer zo uit komt te zien: 2x in de week hardlopen, 2x in de week CrossFit en 2x in de week yoga.

Het gaat om het trainen van de juiste mind-set wat maakt dat je gezondheid verbetert, je geluk vergroot en je groeit in alles wat je doet.

Sportpsychologie, trainingsleer & de balans tussen inspanning en ontspanning

Hoe mijn trainingsweken daadwerkelijk gaan verlopen, dat ga je lezen in mijn wekelijkse update. Ik wil hierin ook gaan schrijven over sportpsychologie, trainingsleer en de balans tussen inspanning en ontspanning. Denk bijv aan motivatie, aan trainingsintensiteit opbouwen, maar ook aan het belang van herstel. Want ja, een marathon vergt veel training, maar nee, het is niet zo dat alles in het teken van dat ene doel hoeft te staan. Het gaat om het trainen van de juiste mind-set wat maakt dat je gezondheid verbetert, je geluk vergroot en je groeit in alles wat je doet.

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag m.b.t. het trainen voor een marathon? Leuk! Stuur me een mailtje of laat hieronder een berichtje achter.
Lijkt het je leuk om mijn training te volgen? Je kunt me vinden op TwitterInstagramFacebook

Meer lezen over de marathon?
– Benieuwd naar mijn mooiste marathon herinneringen? In deze blogpost schrijf ik over de magie van de marathon.
– Twijfel je nog of je zelf een marathon wilt lopen? Misschien kan ik je met deze 42x redenen om een marathon te lopen overtuigen.
– Op zoek naar tips qua training om jezelf te motiveren? Lees deze 5x tips marathon tips en je bent zo weer on the run.

2 Comments

  • Leuk om te lezen! We kennen elkaar niet, maar op één of andere manier lees ik altijd wel je verhalen. Succes met trainen en wellicht treffen we elkaar wel ergens op 15 oktober in het Vondelpark met nog een paar km voor de boeg. Voor welke tijd ga je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *