Trainingsweek

Of het door het lekkere zomerweer, een iets rustigere agenda of gewoon door een fijne blog-flow komt weet ik niet, maar ik wil weer wekelijks mijn trainingsweek gaan delen. Als ik terug kijk dan zijn mijn laatste weekoverzichten qua trainingen van voor de marathon van Amsterdam. En zelfs toen zat de klad er al in, want toen schreef ik maandverslagen hoe mijn voorbereiding verliep ipv een wekelijkse update aan trainingen, kilometers en progressie. Dus tijd voor weer een sportoverzicht, te beginnen met afgelopen week.

Maandag – 10km
Het is Tweede Pinksterdag en de zon schijnt volop. Ideaal hardloop weer! Ik smeer mijn armen en benen in, trek een short en top aan en ga met een flesje water in mijn hand op pad om wat zonnestralen te vangen. Het grote voordeel van sporten in de buitenlucht is dat je in no-time bruin wordt. Vervelende is wel dat je van die niet-charmant witte broekspijpjes en een hemdje als afdruk krijgt, maar bruine armen en benen verzekerd. Al hardlopend kom ik langs heel veel mensen die ook genieten van deze zonnige “zondag” en dat geeft zo’n fijne vibe. Kan aan mij liggen, maar juist op dit soort momenten bevestigt de zomer echt die positieve energie.

Dinsdag – CrossFit
De trainingen zijn altijd in tweeën verdeeld. Na een korte warming-up krijgen we training in een oefeningen, ookwel ‘skill development and drills’. Dit keer is dat de single arm DB overhead squat. We oefenen eerst met een stok zonder gewicht. Dat lijkt simpel, maar met je armen gestrekt boven je hoofd in een squat gaan zitten is moeilijker dan je denkt. Na dit te hebben ervaren met een stok is het tijd voor wat gewicht. Je pakt de kettlebell of dumbbell in je hand en brengt deze boven je hoofd om vervolgens in een squat te gaan zitten. Je doet dit met een hand tegelijk, waardoor je je andere hand kunt gebruiken voor balans. En ja, die heb je nodig want het gewicht boven je hoofd maakt dat je lichaam continu in beweging is om je te corrigeren qua balans. Met 10kg boven mijn hoofd gaat deze oefening mij vrij makkelijk af en tik ik keurig de 50 squats af.

Vervolgens is de WOD aan de beurt: 50 alternating DB/KB snatch (15kg) – 200m suitcase carry (left hand) – 50 alternating DB/KB snatch (15kg) –  200m suitcase carry (right hand). Ik pak voor de snatch 10kg, maar kom gedurende de WOD erachter dat ik mezelf misschien wel iets meer had mogen uitdagen.

Donderdag – 7km
Ik ben tegenwoordig vaak al om 7.00u ‘s ochtends klaar wakker. Ik sta dan rustig op, ontbijt en duik achter mijn laptop om direct mijn productiviteit los te laten. Want zeker ‘s ochtends ben ik op mijn scherpst. Afgelopen donderdag was zo’n dat dat ik enorm in een flow zat. Ik rondde de ene klus na de andere af en mijn energie bleef maar stromen. Ik had ‘s avonds van 17.00u tot 20.00u nog een vergadering, dus ik besloot om 15.00u de dag door midden te breken en nog even te gaan hardlopen. Een klein rondje van 7km, maar precies goed. Even mijn hoofd leeg maken, energie opdoen om vervolgens fris en fruitig weer aan het werk te gaan. Dat geeft zo’n goed gevoel!

Even mijn hoofd leeg maken, energie opdoen om vervolgens fris en fruitig weer aan het werk te gaan. Dat geeft zo’n goed gevoel!

Vrijdag – CrossFit
De laatste tijd plan ik telkens op vrijdagochtend een WOD in. Op vrijdag is mijn box altijd MetCon Friday en dat betekent dat je naast kracht ook je conditie traint. Juist die combi vind ik heerlijk en hoewel het ‘s ochtends soms nog wel ff inkomen is, het geeft me direct een boost aan energie. Afgelopen vrijdag stond er een zware WOD op de planning, waar ik – as we speak – nog steeds spierpijn van heb. Waar ik meer van actie en een snellere workout ben, moesten we nu tijdens de ‘skill development and drills’ in slowmotion 25x deadlifts uitvoeren. En ik kan je zeggen: dat voel je wel. Zowel tijdens de workout als achteraf in de vorm van spierpijn. Damn it.

De WOD bestond uit: 4x rondes van 60m overhead plate walking lunges (15kg) en 15x deadlifts. Waar ik dinsdag achteraf het gevoel had dat ik mezelf misschien wel iets meer had mogen uitdagen, zat ik nu aan mijn max. Voor de deadlifts koos ik 45kg, hetzelfde gewicht als waar ik de vorige oefening mee had uitgevoerd. Eigenlijk had ik er tijdens de WOD gewicht bij moeten doen, maar ik denk dat ik tijdens de vorige oefening al iets te enthousiast was geweest en mijn krachten had verspild. Zeker in combinatie met 60m walking lunges met een plaat van 15kg boven je hoofd. Wederom, damn it. Maar wat een goed gevoel om de dag mee te beginnen.

Zaterdag – Tennis
Ik volgde vorig jaar in de zomer een reeks tennislessen wat ervoor zorgt dat ik aardig een balletje kan overslaan. Al is daar ook alles mee gezegd. Ik zie tennissen dan ook niet als “mijn” sport, maar voor een sportieve zaterdagmiddag met vrienden op tennisbaan ben ik altijd in. We wisselen dubbelen met een enkelspel af en besluiten na 2u tennissen de baan in te ruilen voor het terras. Heerlijke zaterdagmiddag!

Zondag – 12km
Misschien herken je het wel: als je jezelf iets voorneemt blijft de gedachte maar in je hoofd zitten. Dat was zondag het geval. Ik wilde graag een rondje hardlopen, maar we besloten langs mijn schoonouders te gaan. Geen probleem, want hup hardloopkleding mee en in de middag daar het ene met het andere combineren. Ik ontdekte een nieuwe route, liep 6km heen en 6km weer terug. De nieuwe/andere omgeving zorgde ervoor dat kilometers echt onder me door vlogen. Ik besefte me (weer) dat als ik zo makkelijk 12km kan wegtikken, mijn basisconditie OK is. En dat geeft me een boost. Een soort vertrouwen, wat tegelijkertijd mijn verlangen aanwakkert naar meer. To be continued.

Op naar een nieuwe trainingsweek!

Liefs, Annemieke

Foto door Forte Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *