Van oneindig veel keuzemogelijkheden naar één wens: gelukkig zijn – Hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens gehoord over de termen quaterlife crisis of het dertigers dilemma. Een periode waarbij je jezelf tientallen vragen stelt die je allemaal van jezelf moet kunnen beantwoorden. Vergelijk het met een soort permanent spitsuur in je hoofd. Om gek van te worden en dat gebeurd dan soms ook. Kijk maar eens naar de cijfers rondom burn-out klachten, die liegen er niet om. Zo hebben van de jongeren tussen de 25 en 35 1 op de 6 last van uitputtingsverschijnselen (CBS, april 2017). Ik schrik hier van en stel mezelf dan ook direct te vraag: hoe komt dit en wat kan ik eraan doen (om het te voorkomen)? Ik ging op zoek en kwam uit bij het boek ‘Het dertigersdilemma’. Dit boek gaat over de belangrijkste loopbaan- en levensvragen van twintigers en dertigers. Al vrij snel wordt duidelijk dat we enorm hoge verwachtingen hebben van onszelf. We willen alles, het liefst zo perfect mogelijk. Mede door de invloed van social media, omdat het lijkt alsof het ideale leven maakbaar is. Het idee wat een ander kan/heeft/bereikt wil ik ook maakt dat we onszelf oneindig veel keuzemogelijkheden voorschotelen. Maar denken we eigenlijk nog wel eens na over de vraag wat ons écht gelukkig maakt?

    

Het perfecte leven

Je kent het wel, streven naar perfectie. Maar of dat dat perfecte ons nu ook echt gelukkiger maakt? Wat het antwoord ook is, we gaan er in ieder geval naar op zoek. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het feit dat we tegenwoordig zoveel keuzemogelijkheden hebben maakt het iets lastiger. En dus besluiten we niet te kiezen, maar alles tegelijk te willen. Een soort en-en-en modus in plaats van of-of. We willen het perfecte leven waar alles in zit en we voelen onszelf hier verantwoordelijk voor. We worden als het ware gebombardeerd met vergelijkingsmateriaal en zien non-stop voorbeelden van mensen die rijker, mooier of succesvoller zijn jij jezelf voelt. Dit alles doet je twijfelen, geeft je een onzeker gevoel en een negatief zelfbeeld. En daar ga je je echt niet beter van voelen. Dus: weg ermee!

Wie zegt dat jouw leven minder perfect is dan dat van een ander? Laat je niet beïnvloeden door invloeden van buitenaf.

Onderstaande voorbeelden komen uit het boek ‘Het dertigersdilemma’ van Nienke Wijnants en gaan over geluk in combinatie met werk, liefde en geld. In het hoofdstuk ‘Wat maakt ons gelukkig?’ noemt zij een aantal factoren die volgens hoogleraar Ruut Veenhoven, expert op het gebied van geluk, onze ervaring van geluk kunnen vergroten. Vervolgens geeft ze je concrete tips om je geluk te vergroten.

Geluk in je werk
Keihard carrière maken? Ieder zijn ding, maar geluk zit hem niet perse in die salarisverhoging. Het gaat met name om de vrijheid die mensen in hun baan ervaren. Wanneer je in je baan veel eigen keuzes kunt maken, dan ben je waarschijnlijk gelukkiger dan wanneer je onder streng toezicht staat. Ook is de mate van stress van invloed op je gevoel. Continu een gevoel van stress of onzekerheid ervaren maakt dat je niet happy naar je werk gaat. Dan kan je salaris nog sky high zijn, het belangrijkste is dat je werk je een gevoel van voldoening geeft.

Geluk en de liefde
Mensen in een relatie zijn vaak gelukkiger dan singles. Ik vind dit nogal een tricky uitspraak van hoogleraar Ruut Veenhoven, want volgens mij zijn er heel veel singles die een heel gelukkig leven hebben. Maar het verlangen om een gesprekspartner te hebben bij wie je ten alle tijden je verhaal kunt doen, om feedback kunt vragen of gewoon ontspanning kunt vinden, kan ik me wel voorstellen.

Geld en geluk
Geld maakt voor deel gelukkig, want het is gewoon een feit dat inwoners in rijke landen gelukkiger zijn dan inwoners in ontwikkelingslanden. Maar het is niet zo dat heel veel geld je veel gelukkiger maakt. Het gaat om het vervullen van de basisbehoeften zoals een dak boven ons hoofd, leuke kleding en lekker vers voedsel. Wanneer dit niet zo vanzelfsprekend is, dan ontstaat er onzekerheid, onrust en angst wat van invloed is op je gevoel van geluk.

Tips om je geluk te vergroten:
  • Autonomie is een van de belangrijkste voorwaarden voor geluk. Dus aan jou de taak om je ‘eigen’ autonomie te vergroten. Ga bij jezelf na wat het is dat jou belemmert in je vrijheid. Waarom, waardoor of wanneer durf je geen keuzes te maken of actie te ondernemen? Weg met deze belemmerende factoren. Probeer jezelf uit te dagen wel die keuze te maken of die afwijkende actie te ondernemen, als dat is wat je eigenlijk wel wilt maar nog niet durft.
  • Vergroot je zelfkennis. Dit betekent jezelf accepteren zoals je bent. Dus je mooie, maar ook je minder mooie kanten. Leer je kwaliteiten, je gevoelens en drijfveren kennen. En ga ook bij jezelf na óf je jezelf wel wilt ontwikkelen? Je zegt van wel, maar is dit ook echt zo? Wil je het beste uit jezelf naar boven halen om lekkerder in je vel te komen zitten en heb je ‘zin’ in de stappen die je daarvoor moet zetten? Persoonlijke groei en ontwikkeling krijg je niet cadeau, je moet er wel iets voor doen. Maar het resultaat is vervolgens ontzettend waardevol.
  • Don’t give up. Willen groeien en gemotiveerd blijven om jezelf en je gevoel van geluk te ontplooien vergt permanente aandacht. Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar zie het niet als een doel wat je moet behalen, maar als een voornemen om elke dag even bij stil te staan. Hoe leuk is het om elke dag jezelf de vraag te stellen wat je nodig hebt om je (nog) beter te voelen?

We are not perfect human beings, nor we do have to pretend to be, but it is necessary for us to be the best version of ourselves we can be.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Heb je nog meer tips, ideeën of heb je gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Liefs, Annemieke

Wil je meer lezen over het dertigersdilemma?
– In de blog Liever een carriere-flow dan het dertigersdilemma schreef ik over mijn visie op werk, succes en geluk.
– In deze blog schrijf ik over mijn eigen ervaring met een loopbaancoach en de inzichten en positieve energie die ik daaruit op deed.
– In deze blog leg ik uit dat ik hoe ik streef naar perfectie én naar voldoening. Het goed hebben in en met hetgeen ik nu heb. En me ervan bewust worden dat dat al heel perfect is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *