Boek: Het Happiness Project – Op zoek naar meer plezier en geluk in je leven

Of het komt doordat ik me meer in geluk verdiep weet ik niet, maar het feit dat ik me meer bewust ben van de invloed die ik zelf heb op mijn gevoel doet me beseffen dat de “zoektocht” alleen al werkt. Ik heb inmiddels een hele stapel boeken gelezen over positiviteit, bewustzijn, gezondheid en geluk en het leek me leuk om daar eens over te schrijven. Met het idee sharing is caring wil ik delen wat ik leer. Een soort review maar tegelijkertijd ook een lijst van lessen die ik eruit haal. De ene keer over geluk, de andere keer over gezond leven. Te beginnen met ‘Het Happiness project’ van Gretchen Rubin. Ik schreef in de blogpost foto’s, tips & quotes al eens over dit boek, maar bij deze een blogpost vol ideeën die het boek me opleverde om meer geluk uit mijn leven te halen.

Het boek
De schrijfster gaat op zoek naar geluk. Het is niet zo dat ze niet gelukkig was. Ze noemt eerlijk in haar boek dat ze veel had om gelukkig over te zijn (een man, kids, een huis, een prima carrière, etc.) maar toch stelt ze zichzelf de vraag: Wat verwacht ik eigenlijk van het leven? Het antwoord dat ze hierop geeft is gelukkig zijn, maar ze noemt dat ze er nooit over na heeft gedacht wat haar gelukkig maakt en hoe ze gelukkiger zou kunnen worden. Dat zet haar aan het denken wat haar uiteindelijk doet besluiten om er een project van te maken: ‘Het Happiness project – Op zoek naar meer plezier en geluk’.

Het boek is als het ware een persoonlijk dagboek vol met tips en ideeën. Aan de ene kant inspirerend maar aan de andere kant ook informatief, want ze deelt naast haar persoonlijke ervaringen ook haar kennis die ze heeft opgedaan uit onderzoek naar geluk. Want wat is geluk eigenlijk? Regelmatig onderbouwt ze haar bevindingen met literatuur en dat maakt dat het een serieus project. Een paar voorbeelden van ontdekkingen die ze deed:

  • “Een knuffel van minstens 6 sec is de minimale tijd die nodig is om de toevloed van oxytocine en serotonine te beïnvloeden. Dat zijn chemische stofjes in je lichaam die je stemming verhogen en stimuleren dat je een emotionele band krijgt – waardoor spanning, irritatie of stress verminderd.” Dus: knuffelen maar!
  • Ze noemt dat als je iets voor elkaar wilt krijgen, je gewoon moet doorgaan in plaats van continu twijfelen aan jezelf. Ze schrijft over haar blog, de feedback die ze kreeg (positief en negatief) en hoe ze bij haar eigen idee, gevoel en ambitie bleef.
  • “Iets nieuws doen werkt stimulerend. Maar wijk niet af van de gewoonten die je waardeert.” Blijf doen waar je plezier aan beleeft, maar ga wel op zoek naar nieuwe uitdagingen.
  • “Plezier dat een uitdaging vormt en plezier waarvoor je je moet aanpassen, brengt je uiteindelijk meer geluk.” Denk bijv aan het gevoel van groei. Ik schreef in een blogpost al eens over groei en gaf het voorbeeld van salarisverhoging in combinatie met geluk.
  • “Sociale banden en sterke relacties leveren de belangrijkste bijdrage aan geluk.” Daar hoef ik weinig aan toe te voegen, denk ik. Lieve familie en vrienden om je heen zijn everything.
  • “Het is gemakkelijker om te klagen dan om te lachen, gemakkelijker om te schreeuwen dan om grapjes te maken en gemakkelijker om eisen te stellen dan om je tevreden te tonen.” Maar is dit alles voor de ander fijn? Nee. Je bent echt niet leuker als je veel klaagt, schreeuwt en continu eisen stelt. Voor de ander niet, maar ook niet voor jezelf. Je voelt je beter als je het leven positiever ziet.
  • “Er is een verschil tussen een doel en een voornemen. Je bereikt immers een doel, maar je houdt je aan een voornemen.” Het is goed om aan beide te werken. Het toewerken naar een doel kan geluk brengen want het brengt groei met zich mee. En het werken aan je voornemen geeft je voldoening. Je houdt je aan een afspraak die je niet voor niets heb opgesteld. Dit gevoel van voldoening kan je ook gelukkig maken.
  • “Mensen die geld geven aan goede doelen zijn uiteindelijk rijker dan mensen die er geen geld aan uitgeven.” Dit is aangetoond door onderzoek maar is ook eenvoudig zelf te beredeneren, want als je iets geeft krijg je het later hoe dan ook weer terug.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar daarvoor adviseer ik je om het boek zelf te lezen. Het is niet zo dat de tips heel duidelijk staan uitgewerkt in het boek. Het is een leesboek, wat verdeeld is in 12 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat een aantal doelen gebaseerd op een thema. Het leuke hiervan is, is dat er telkens andere doelen worden gesteld waardoor het ook overzichtelijk en haalbaar wordt. Zo komen thema’s als vitaliteit, de liefde, haar werk, vriendschappen, geld en vrije tijd aan bod. Allemaal onderwerpen die van invloed (kunnen) zijn op je gevoel van geluk.

Ik kan het boek aan iedereen aanraden, maar als je echt op zoek bent naar een concreet zelfhulpboek dan is dit misschien geen goede match. Hoewel het vol met tips en ideeën staat, is het in een verhaalvorm geschreven en lees je zo een eind weg (zonder de tips voor jezelf op te schrijven). Het werkt inspirerend en aanstekelijk doordat het laat zien dat het heel simpel kan zijn om je gevoel van geluk te vergroten.

Het werkt inspirerend en aanstekelijk doordat het laat zien dat het heel simpel kan zijn om je gevoel van geluk te vergroten.

Mijn eigen Happiness project
Van het boek naar een eigen project. De schrijfster inspireert je op een leuke manier om je eigen Happiness project te starten en geeft je naast de tips verweven in haar boek ook een lijst met literatuur, een website met aanvullingen en een samenvatting in de vorm van ‘het Happiness project manifest’. Ik heb tot nu toe nog niet het plan opgevat om mijn verdieping in geluk ook echt om te vormen in een soortgelijk project. Maar ik doe wel wat met sommige tips uit het boek. Te beginnen met het plannen van mijn doelen. Door een planning te maken, ben ik me bewust wat wanneer prioriteit heeft. Dit maakt dat ik meer rust en tijd ervaar die ik vervolgens besteed aan dingen die voor mij belangrijk zijn. En dat niet alleen, het maken van een planning maakt ook dat ik daadwerkelijk de dingen doe die ik mezelf voorneem. Als ik het voor mezelf niet inzichtelijk maak dan doe ik uiteindelijk gewoon wat ik altijd doe en veranderd er niets. Op zich is dat prima want ik ben heel happy met mijn leven nu, maar ik weet ook dat ik graag mezelf uitdaag door iets nieuws te proberen. Van een sportieve uitdaging tot een nieuw doel qua werk, voor mij is (persoonlijke) groei echt geluk ervaren.

Daarnaast zie ik geluk als een soort bewustwording. Hoe meer boeken ik lees, hoe meer ik me bewust word van de (eenvoudige) manieren om je gevoel van geluk te vergroten. Van positiviteit tot bewustwording, je hebt het zelf in de hand. Het heeft vaak met je denken te maken en het vinden van een manier om dit om te zetten in doen. Het boek ‘Het Happiness project’ heeft mij veel inzicht gegeven in manieren hoe je dit kunt doen en kan ik je dan ook aanraden te lezen als je meer wilt weten over geluk.

Je kunt het boek voor €7,95 kopen bij de boekhandel. Een leuk cadeau voor jezelf, maar ook om weg te geven. Want nóg meer dat gevoel van geluk in je leven ervaren, dat gun je toch iedereen?

Liefs, Annemieke

In deze categorie vind je boeken die gaan over het bevorderen van je gezondheid en geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *