Smoothietime! – Hoe maak je ze? / Wat zijn de lekkerste? / Waarom zijn ze zo gezond voor je?

Met warm weer vind ik water met munt en limoen het allerlekkerste. Het lijkt wel alsof ik mijn honger stil met dit dorstlessende drankje wat je heel simpel zelf kunt maken. Maar om toch aan mijn vitaminen te komen maak ik ook regelmatig een smoothie. Super gezond, ze vullen als een bommetje en ik varieer eindeloos qua ingrediënten en smaak. Een echte win-win combi waar ik gelukkig van word. En ik niet alleen, van klein tot groot maak je er blij mee. Ik laat je zien hoe ik ze maak, wat mijn favoriete recepten zijn en leg je uit waarom ze zo gezond voor je zijn. 

Het verschil tussen smoothies en sapjes
Smoothies en sapjes hoeven qua ingrediënten soms niet te verschillen, maar zijn wel degelijk anders. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van pulp. Pulp maakt dat het sap wat dikker is. Als je de pulp verwijderd van het sap houd je een sapje over. Laat je de pulp (gemixt) in het sap aanwezig, dan heb je een smoothie. Smoothies kan je dus goed maken met een blender (sapjes met een sapcentrifuge). Je voegt groente, fruit en bijv (kokos)water samen, zet blender aan en klaar. Het gehele drankje kun je opdrinken en geeft je al snel een verzadigd gevoel door de grote hoeveelheid vezels die erin zitten. En het is nog eens super lekker ook!

De lekkerste 5x smoothie recepten
Onderstaande recepten zijn allemaal smoothie recepten. Om de smoothie makkelijker te drinken kun je de hoeveelheid water aanpassen. Hoe meer water, hoe dunner de smoothie. En nog een tip: drink de smoothie in kleine slokjes. Als je het glas in een keer achterover giet kun je een vol, opgeblazen gevoel krijgen. Probeer ze allemaal en varieer zelf ook eens met de ingrediënten. Soms zijn de raarste combi’s de lekkerste. Onthoud dat je fruit altijd je smoothie de zoete smaak geeft. Dus als je in een smoothie groente toevoegt met een sterke smaak, kies dan voor een goede tegenhanger qua fruit. Oh en laat je niet gek maken door de kleur, je zult zien dat je een hele regenboog aan kleuren kunt maken.

 • Spinazie, framboos, blauwe bessen en sinaasappelsap smoothie
  Houd je van een groene smoothie? Dan moet je zeker deze variant een keer proberen. Neem 2 handjes verse blad spinazie, 1 handje frambozen (vers of ingevroren), een handje blauwe bessen (vers of ingevroren) en het sap van twee sinaasappels. Mix de ingrediënten met een blender et voilà. Een smoothie boordevol vitaminen en ijzer.
 • Boerenkool ananas kokos smoothie
  Nog een groene smoothie-recept die heerlijk zoet is! Neem 2 handjes boerenkool, 1 banaan, sap van een halve ananas (uit een pak kan ook, maar daar zitten veel toegevoegde suikers in), 2 eetlepels geraspte kokos (die kun je gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen) en een 2dl kokoswater. Even mixen in de blender en cheers!
 • Avocado citroen smoothie
  Een beetje zoet en een beetje romig? This is it: Schil 1 avocado, een klein handje peterselie, een halve komkommer en sap van een halve citroen. Goed mixen in de blender en naar smaak nog wat water toevoegen voor de vloeibaarheid. Een smoothie die enorm goed vult!
 • Banaan aardbei en koriander smoothie
  Aardbeien zijn lekker zoet en geeft je smoothie altijd een gewilde smaak. Pak 1 banaan, 2 handjes aardbeien (vers of ingevroren) 2dl kokoswater en een bosje koriander. Zeker die laatste geeft een super lekkere frisse smaak. Probeer het eens!
 • Blauwe bessen met mango, sinaasappelsap en sla smoothie
  Ik heb standaard bevroren blauwe bessen in mijn vriezer liggen. Lekker door mijn kwark voor na het sporten, maar ook een onmisbaar ingrediënt in vele smoothies. Zoals deze: 1 handje blauwe bessen, 1 geschilde mango, een paar blaadjes sla van een (zachte) sla en sap van twee sinaasappels.

Wat maakt een smoothie zo gezond?
We lijken steeds bewuster te worden van het feit dat het belangrijk is om goed voor ons lichaam te zorgen. Gezond eten is daarin een van de meest essentiële onderdelen. Gezonde voeding heeft invloed op ons energieniveau en dus de mate hoe we in ons vel zitten. Hoe energieker we onszelf voelen, des te gelukkiger, fitter en positiever we zijn. Groente en fruit behoren tot de basis van een gezond voedingspatroon en daar kun je haast niet genoeg van binnen krijgen. En laat een smoothie nou boordevol groente & fruit zitten.

Hoe energieker we onszelf voelen, des te gelukkiger, fitter en positiever we zijn.

Ik eet regelmatig mijn portie groente gewoon rauw met bijv wat humus. Maar als je niet zo gek bent op de smaak en structuur van groente dan zijn smoothies dé manier om toch de talloze vitaminen binnen te krijgen. De combinatie van groente en fruit maakt de smoothie heerlijk zoet en dat is een smaak die we als baby al lekker vinden. Daarnaast geeft die combinatie je in een keer een enorme boost aan energie, waardoor je die extra kop koffie kunt laten staan. Tegelijkertijd heeft het een reinigende en ontgiftende werking waardoor je niet alleen beter in je vel komt te zitten, maar je lichaam ook daadwerkelijk gezonder wordt. Voorwaarde is wel dat je varieert met ingrediënten. Door telkens verschillende ingrediënten te gebruiken zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. En je smaakpapillen blijven zo lekker actief.

Probeer het eens en laat anderen met je mee proeven. Zo word je zelf steeds enthousiaster voor de combi van groenten en fruit, maar ook je omgeving neem je mee in deze gezonde ontwikkeling!

Liefs, Annemieke

Benieuwd naar nog meer smoothie recepten? – klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *