5x vragen over sport – van mijn doel, motivatie tot trainingsschema

Als ik kijk naar mijn week qua sport ziet dit er anders uit dan een aantal jaar geleden. Toen focuste ik me met name op hardlopen, maar tegenwoordig heb ik ook een crush op CrossFit. Tijd dus om de vragen die ik mezelf hier al eens stelde, me nog eens af te vragen. Wat voor sporten beoefen ik allemaal, met welk doel ben ik in training, hoe kom ik aan mijn motivatie, hoe vaak train ik in de week en wat vind ik niet leuk aan sporten.

Welke sporten beoefen ik momenteel?

Hardlopen doe ik het allerliefste, maar ik ben tegenwoordig ook echt gek op CrossFit. Ik doe dit nu een jaar en merk aan alles progressie. Zowel qua kracht als qua mind-set. Ik wist door het hardlopen dat ik ervan houd om mijn grenzen keer op keer te verleggen en dat geldt ook voor CrossFit. Toen ik begon was ik alles behalve sterk. Een bar á 15kg boven me hoofd tillen, say what?! Toen ik dat ding voor de eerste keer optilde dacht ik dat me dat nooit zou lukken, maar met wat vertrouwen van mijn coach bleek dat ik mijn eigen krachten niet kende. Ik leerde dat ik sterker ben dan ik dacht ik was. En dat is iets wat ik zo fijn vind aan sporten: grenzen verleggen, mijn eigen krachten leren kennen en doorzettingsvermogen aanspreken. Naast hardlopen en CrossFit doe ik af en toe aan yoga, spring ik op mijn wielrenfiets of mountainbike en sla ik af en toe een balletje over op de tennisbaan. Daarnaast vind ik bootcamp te gek waarvoor ik vorig jaar mijn trainerscertificaat haalde.

En dat is iets wat ik zo fijn vind aan sporten: grenzen verleggen, mijn eigen krachten leren kennen en doorzettingsvermogen aanspreken.

Wat is mijn sportdoel?

Ik zit er aan te denken om weer in training te gaan voor een marathon in het najaar. Welke het gaat worden weet ik nog niet zeker, maar ik wil die 42K weer aantikken. Daarnaast heb ik geen specifieke doelen. Gewoon doen wat ik al doe. En dat is een combi van verschillende sporten. Het gevoel dat ik zo een rondje van 10km kan hardlopen zonder moeite, “even” 90km fiets op een middag alsof het niets is en het feit dat mijn tijden en hoeveelheid gewicht tijdens een WOD verbeteren is echt magisch.

Hoe vaak sport ik per week?

Ik ga 2x in de week naar CrossFit. Daarnaast loop ik 2x/3x in de week hard. Soms combineer ik het hardlopen met CrossFit. Dan ga ik hardlopend naar de box en aan het eind van de WOD weer hardlopend terug: 3,5km heen en weer terug, wat het een lekkere training maakt. Ik heb geen abonnement op yoga maar pak af en toe een lesje als ik merk dat mijn lichaam behoefte heeft aan uurtje stretchen in combinatie met zen & zweverigheid. Zó fijn af en toe. Net als wandelen. Ik wandel dagelijks bijna 5km met mijn hond en stap dan stevig door. Ook een workout als je het mij vraagt.

Wat is mijn motivatie om te gaan sporten?

Sporten is voor mij pure ontspanning. Het maakt niet uit of ik ga hardlopen, naar CrossFit ga of een poging doe om me weer in die yoga pose te leggen, het geeft me energie terwijl ik tegelijkertijd energie verspil. Het gevoel achteraf vind ik altijd zó fijn, wat mijn motivatie voor de keer erop weer is. Sporten voelt voor mij niet echt als een moeten, maar als een mogelijkheid. Iets waar ik graag Igebruik van maak, omdat het ervoor zorgt dat ik (letterlijk) goed in mijn vel blijf zitten.  Iets wat ook een fijne bijkomstigheid is.

Wat vind ik vervelend aan sporten?

Het is misschien een luxe probleem, maar mag je veel verschillende sporten beoefent heb je ook veel verschillende materialen nodig. Voor hardlopen, CrossFit en yoga volstaat een setje sportkleding bestaande uit een tight en top altijd wel. Maar qua schoenen is dat al een ander verhaal. CrossFit kan je gewoon op je sportschoenen doen, maar schoenen met een iets hardere/stabielere onderkant is wel aan te raden. Voor yoga is een matje een pre. Voor wielrennen of mountainbiken is een fiets een must (duhuh) en daarnaast zijn klikschoenen en een helm eigenlijk ook onmisbaar. En voor tennis zijn tennisschoenen en een racket een voorwaarde. Zo heb ik twee jaar geleden ook een cursus kitesurfen gevolgd, maar er vervolgens niets meer mee gedaan omdat de aanschaf van spullen niet goedkoop is. Daar tegenover geldt wel, een keer een grote aanschaf is vervolgens heel veel sportplezier en dat is het geld altijd waard.

Heb je nog meer vragen over sport? Stuur me een mailtje of laat een reactie achter in de comments. Leuk!

Liefs, Annemieke

Meer lezen over sport:
– Ben je op zoek naar sport tips
– Een overzicht van mijn trainingsweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *