Heb je last van stress? Deze voedingsstoffen geven je een goed gevoel!

Op de vraag “hoe gaat het met je?” volgt vaak het antwoord “goed maar druk”. Nu is met een drukke leefstijl niets mis, maar veel mensen ervaren daardoor stress en dat moet voorkomen zien te worden. Stress heeft namelijk veel negatieve gevolgen, zowel op je gevoel, je gedrag als op je lichaam. Dus: weg ermee! Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je stress-level onder controle kunt houden. Zeker als je af en toe een van deze 10x producten vol stress verlagende voedingsstoffen eet of drinkt.

Stress verlagen door gezonde voeding

Blauwe bessen
De aanwezige antioxidanten in bosbessen staan erom bekend dat ze stress kunnen verminderen. Daarnaast bevatten blauwe bessen ook de vitamine E en C en essentiële mineralen zoals magnesium, die kunnen helpen om stress te verlichten. Je kunt blauwe bessen eten als snack, in een smoothie of met magere kwark bijv.

Melk
Een glas melk geeft je lichaam een goede hoeveelheid calcium, eiwitten, antioxidanten en vitamine A en D. Begin je dag bijv direct al goed met een heerlijk ontbijt op basis van melk en havermout en je hebt je portie voedingsstoffen direct al binnen.
Ontbijt tip: havermout met aardbeien en walnoten

Pure chocolade
Volgens mij is het wel alom bekend dat pure chocola je een goed gevoel kan geven, toch? Nu moet je natuurlijk geen hele reep opeten, maar een blokje elke dag kan geen kwaad én geeft je een boost aan positieve energie.

Zalm
Ooit gehoord van Omega-3 vetzuren? Een stukje zalm zit er vol mee en is daarmee een goede bron bij het stimuleren van het stofje serotonine dat zeer effectief is bij het behoud van een goede stemming. Daarnaast reguleert serotonine stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, welke vrijkomen als je stress hebt. Naast zalm, kan je ook tonijn, makreel of sardientjes eten.
Lunch tip: speltcrackers met gerookte makreel en rucola

Avocado
Avocado’s zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vitamine E en C. Daarnaast bevatten ze ook kalium, vezels en gezonde vetten. Super gezond en stress verlagend door de combi van deze voedingsstoffen. Je kunt avocado toevoegen aan je smoothie om hem romiger te maken, maar het is ook een onmisbare vrucht in een salade.
Of zin een chocolade mousse gemaakt van avocado, banaan en raw cacao

Groene thee
Zet een pot groene thee of maak je eigen verse munt thee. Het drinken van thee is enorm goed, omdat thee je lichaam hydrateert. Dagelijks dien je zo’n twee liter vocht te drinken, waaronder zo min mogelijk frisdrank en zoveel mogelijk water. Thee is een goede vervanger van water en heeft nog meerdere voordelen. Groene thee beschermt namelijk je lever tegen de schadelijke effecten van alcohol en verse munt (thee) heeft een rustgevend effect. Ervaar je soms stress en kan je wel een relax moment gebruiken? Drink dan een kop verse munt thee en wordt zen & weer productief.

Het gaat uiteindelijk om het feit dat je goed voor jezelf zorgen. Gezonde voeding is daarbij essentieel.

Sinaasappel(sap)
Het hoge gehalte aan vitamine C in sinaasappels helpt je immuunsysteem te versterken. Drink bijv één glas sinaasappelsap per dag om je vitamine C gehalte te boosten, maar let wel op: dat geldt alleen voor vers sap. Sinaasappelsap uit een pak bevatten heel veel suikers en zijn daarmee verre van gezond.

Amandelen
Amandelen zijn hoog in magnesium, zink, gezonde oliën en vitaminen B en E. Je kunt amandelen rauw of geroosterd eten als gezonde snack, maar ze zijn ook heel lekker in een salade of op (of in) baksels of ontbijtjes. Naast amandelen zijn ook pistache- of walnoten goed om de stresshormonen te verminderen, de bloeddruk te verlagen en je energie niveau te versterken.

Spinazie
Spinazie behoort tot de donkergroene groenten en is rijk aan vitaminen A, B en C. Daarnaast bevat spinazie ook essentiële mineralen, zoals calcium, magnesium, fosfor en kalium, die helpen om stresshormonen in je lichaam te verminderen. Voeg bijv een handje spinazie toe aan je omelet, sandwich, salade of wrap.
Wil je meer weten over (super)groene groenten

Zilvervlies rijst
Zilvervliesrijst is een super gezond natuurproduct. In zilvervliesrijst zit 67% meer vitamine B3 dan in witte rijst, 80% meer B1, 90% meer B6, 50% meer mangaan en fosfor en 60% meer ijzer. De grote hoeveelheid mangaan in zilvervliesrijst werkt als een sterke antioxidant, welke weer een gunstig effect hebben op je stemming.

Meer tips lezen om je gevoel van stress weg te krijgen? – klik hier
Meer lezen over een gezonde leefstijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *