Van hoog granny-gehalte naar effectieve “sport” – Wandelen is OK

Met een hond als huisdier kan ik niet anders dan meerdere keren per dag de deur achter me dicht trekken voor een wandeling. Voor velen is dit de reden om geen hond te nemen, maar ik kan niet meer zonder. Zowel niet zonder Hegi als zonder een dagelijkse wandeling. Net zoals vandaag, zaterdagochtend. Uit mezelf wakker worden, genieten van een ontbijtje, om vervolgens in het zonnetje een uurtje te wandelen met Hegi door een natuurgebied hier in de buurt. Echt, zo fijn en dat niet alleen, het is ook nog eens super goed. Nu ben ik sowieso al vrij sportief en vind ik het heerlijk om in de buitenlucht in beweging te zijn, maar om wandelen nu tot sporten te rekenen? Jaa, hoe hoog het granny gehalte misschien ook is, wandelen is een sport van lage intensiteit met veel effect. Ik noem 5x voordelen.

Voordeel 1 – Geniet van het ‘nu’

Wandelen is ontspannend. Sinds ik meer leer over geluk en bewustzijn komt telkens het advies ‘leven in het nu’ naar voren. Als je gaat wandelen dan is dat een heel goed moment om je op het ‘nu’ te richten. Dit doe je door je gedachten even te laten voor wat ze zijn en je te richten op alles om me heen. En het bijzondere is, dat geeft een gevoel van geluk. De schrijver van het boek ‘De kracht van het Nu’ is wereldwijd enorm populair en dat heeft hier alles mee te maken. Hij leert je hoe je overal en altijd ‘in het nu’ kunt zijn en wat dat je oplevert. Een simpele oefening is om te beginnen om je op het moment te richten tijdens een wandeling. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je?

Voordeel 2 – Een boost aan nieuwe ideeën

Doordat je even los komt van je dagelijkse sleur en stroom aan gedachten, ontstaan er vanzelf nieuwe ideeën. Dat komt omdat je je focus verlegt. Creatieve ideeën komen in je op omdat er een ruimte in je gedachten voor ontstaat. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor stress. Als je je ergens zorgen over maakt, kan wandelen zorgen dat je je wat meer ontspant. Dus voel je je down? Ga even de buitenlucht in, wandel een rondje en focus je op alles wat je ziet, hoort en ervaart in plaats van alle (negatieve) gedachten waar je aan denkt.

Voordeel 3 – Fresh air geeft je flair

Een dagje op de bank onder een dekentje met een kop thee, Netflix of een goed boek kan heel fijn zijn, maar vaak verlang ik dan ‘s avonds toch naar nog even wat frisse lucht. Buitenlucht doet een mens nu eenmaal goed. Zomer of winter, ik ben dagelijks even buiten te vinden. Voor mijn werk ben ik veel onderweg. Ik kan mijn agenda redelijk goed zelf inplannen qua afspraken, wat maakt dat ik ‘s middags vaak mijn eigen pauze kan bepalen. Even een half uurtje buiten wandelen geeft veel nieuwe energie waardoor ik ‘s middags productief blijf. Als ik dat niet doe, merk ik het direct aan mijn concentratie. Dus als je merkt dat je duf wordt, go for a walk, hoe suf je wandelen misschien ook vindt.

Voordeel 4 – Make it social

Combineer een koffie- of lunchdate met een wandeling. Laatst had ik afgesproken met mijn moeder om samen te lunchen. We kletsten uren weg en genoten van een salade met koffie en appeltaart toe. Om vervolgens niet direct weer in de auto te stappen naar huis besloten we nog even te gaan wandelen, want onze lunch locatie was gelegen vlakbij de duinen en het strand. Niets fijner dan nog even uitwaaien, verder kletsen en weten dat je die extra calorieën direct weer verbrand.

Voordeel 5 – Calorieën verbranden? Ja écht!

OK ik geef toe, wandelen is niet de meest sportieve activiteit. Maar beweging is beweging en dat betekent dat je wel degelijk calorieën verbrand. Het is natuurlijk afhankelijk van je gewicht en de snelheid waarmee je wandelt, maar als je een beetje door stapt verbrand met je een uurtje wandelen ongeveer 300 calorieën.

Vaak hoor je dat het goed zou zijn om dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten. Nou ik kan je zeggen, dat zijn er best veel. Als jeugdverpleegkundige adviseer is ouders en jongeren om minimaal 30min te bewegen. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn, maar wandelen hoort hier natuurlijk ook bij. Maak het voor jezelf zo leuk en laagdrempelig mogelijk. Met 3x 10min wandelen ben je er al en je zult merken dat dat blokkie om écht fijn is.

Liefs, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *