Zichtbaar in de media – Yes please!

Vorige week verscheen er een blog met de titel ‘Verpleegkundigen in de media’. De auteur van de blog Hugo van der Wedden, interim-verpleegkundige en onderzoeker, schreef over het slechte imago van het vak en over de rol van de media hierin. Ik ben het met de inhoud van de blog eens, maar ik denk dat wij, verpleegkundigen, hier zelf ook een verantwoordelijkheid in hebben. Zoals ik in deze blog ook schreef: “als je iets wilt, kan je het creëren.” In mijn ogen geldt dit ook voor de mediakwestie. Het is niet aan de media om het imago te veranderen, maar onszelf.

Ambassadeurschap

Onlangs ben ik gestart met het leertraject als ambassadeur voor de jeugdverpleegkundigen. Ik merk dat het me nu al enorm veel oplevert. De contacten die ik op doe, mijn netwerk wat zich uitvergroot en opdrachten die ik hierdoor krijg. Ik kan het ambassadeurschap dan ook iedereen aanraden, maar wil je adviseren om niet op te wachten tot het leertraject zich heeft ontwikkeld voor jou functie. Als ambassadeur richt je je op de profilering en professionalisering van je vak en als ik kijk naar mijn werk dan kan ik zo een aantal projecten opnoemen waarin ik hier al mee bezig ben (geweest). Zo volgde ik los van het ambassadeurstraject onlangs via mijn werk een mediatraining. Dit kwam omdat ik afgelopen maanden een paar keer ben benaderd door een redacteur van Jinek over nieuwsitems die de jeugd(gezondheidszorg) aangaan. Nee, ik heb nog niet in haar tv-programma aan mogen schuiven, maar het feit dat ze mij om informatie vroegen zie ik als een eerste stap. Nu is het wel zo dat een mediatraining niet standaard aan verpleegkundigen wordt aangeboden. Maar door bekendheid te geven aan je wensen, ideeën en ambities creëer je voor jezelf mogelijkheden.

Nurse Next Level

Iets creëren dat doe ik ook via deze blog. Wat dat “iets” is, daar heb ik geen kant-en-klaar antwoord op. Ik heb geen businessmodel achter mijn blog, houd me niet bezig met marketing strategieën of andere #Girlboss activiteiten om te ondernemen. Ik ben mijn blog drie jaar geleden begonnen om gezondheidsbevorderend gedrag te promoten en dat doe ik nog steeds. Nu merk ik wel dat het allemaal wat serieuzer begint te worden en er inmiddels veel tijd in gaat zitten, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds voelt als een hobby. Naast de focus die ik wil leggen op gezondheid, gedrag en geluk laat ik me zien als verpleegkundige. Om daarmee terug te komen op de blog ‘Verpleegkundigen in de media’, het gaat hier misschien om een andere vorm van (sociale) media, maar ook dit is een vorm om je te laten zien en horen.

In mijn ogen heeft dat te maken met de eigen verantwoordelijkheid van verpleegkundigen. Jaa, het imago van verpleegkundigen dat moet veranderen. Maar nee, ik denk dat niet de media hier (alleen) verantwoordelijk voor is.

Nationaal Congres Volksgezondheid – NCVGZ

Dit jaar was het thema ‘De professional maakt het verschil’ wat ervoor zorgde dat er verschillende professionals waren uitgenodigd om hun verhaal te doen. In pitches, workshops en speeches werd gekeken naar positieve ontwikkelingen in de publieke gezondheid. Jammer genoeg heb ik niet veel verpleegkundigen gezien. Ik heb met name gesproken met artsen, beleidsmakers, managers en onderzoekers. Aan de ene kant begrijpelijk omdat het congres bekend staat als het congres voor deze doelgroep, maar aan de andere kant opmerkelijk omdat het thema juíst een uitnodiging is voor verpleegkundigen. In mijn ogen heeft dat te maken met de eigen verantwoordelijkheid van verpleegkundigen. Jaa, het imago van verpleegkundigen dat moet veranderen. Maar nee, ik denk dat niet de media hier (alleen) verantwoordelijk voor is. Ik denk dat verpleegkundigen ook zelf meer initiatief mogen nemen om zichzelf te laten zien en horen. Ik ben het eens met de blog van Hugo, het imago is outdated. Maar laat dit een oproep aan onszelf zijn want ik ben ervan overtuigd dat dit kan. Sterker nog, in mijn ogen is dit filmpje daar al een bewijs van. Want naast de voorzitter NCVGZ Lea Bouwmeester, stafofficier Defensie Sarah Maduro, lid DOEN-team Wytse Wierda, young medical doctor Hannaa Benjeddi, hoogleraar Publieke Gezondheid Mirko Noordegraaf en directeur NCVGZ Thomas Plochg kom ook ik als jeugdverpleegkundige aan het woord.

Ik werk nu een aantal jaar als verpleegkundige. Eerst in de psychiatrie, nu in de jeugdgezondheidszorg. Ik geef eerlijk toe, ook ik heb met het (slechte) imago geworsteld. Pas als ik vertelde wat het werk wat ik deed inhield, leek ik meer waardering te krijgen en ook mijn master Verplegingswetenschappen leek hierop van invloed te zijn. Dat was/is soms irritant, maar mezelf hierdoor laten beïnvloeden? Ik zie het als een uitdaging en merk aan alles dat als je dit anders wilt, je dit ook voor elkaar kunt krijgen.

Liefs, Annemieke

 

1 Comment

  • Helemaal mee eens Annemieke!
    Je bent goed bezig, collega’s zoals jij maken me blij.
    Samen groeien , voor een betere toekomst van de jeugd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *