Succesvol gelukkig worden? Als je iets wilt, kan je het creëren!

Afgelopen week stond ik op het Nationaal Congres Volksgezondheid. Een waanzinnige ervaring. Ik noemde het al op Instagram: zo’n congresdag is net een marathon. Van knikkende knieën vooraf bij het begin tot een super voldaan gevoel als je klaar hebt. Ik was gevraagd om te vertellen over mijn idee als ‘Nurse Next Level’ en verzorgde tevens een workshop over de ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg. Iets wat beide heel veel energie gaf en wat ik komend jaar alleen maar meer wil gaan doen. Waar ik vorig jaar nog vaak schreef over blijven hangen in nadenken over ideeën qua werk heb ik momenteel het gevoel dat ik een soort van flow zit. En ik kan je zeggen, dat voelt goed maar niet gemakkelijk. Soms twijfel ik en vraag ik me af of ik niet iets té druk ben. Maar als ik dan kijk naar de energie die mijn werk me geeft, dan besef ik me dat dit me enorm gelukkig maakt. In mijn ogen de basis voor alles. Vandaar dat ik me naast gezondheid ook focus op geluk. Hoe bereik je dat nou? Hoe zet je geluk in om je doelen te bereiken? En, hoe zorg je voor balans in je leven als je het gevoel hebt dat je workmode uit balans raakt? Mijn ervaring en tips.

Hoe word ik gelukkig?

Ik ga geen definitie van geluk geven omdat die er in mijn ogen ook niet hoeft te zijn. Geluk is een gevoel en kan zich uitten op verschillende manieren. Aan de ene kant overkomt het gevoel je, maar aan de andere kant heb je er wel degelijk invloed op. Sinds ik me meer verdiep in geluk, boek na boek lees over bewustzijn, positiviteit en persoonlijke groei ontdek ik dat het eigenlijk heel simpel is. Geluk zit in alles, maar je moet het wel (willen) zien. Om een voorbeeld te geven. Ik ben echt niet altijd happy, zen en vol vertrouwen. Ook ik ben regelmatig onzeker over dingen wat ervoor zorgt dat ik soms negatief ga denken. En als dat gebeurd merk ik dat meteen. Ik voel me vervelend, geïrriteerd, heb dan minder energie en vind overal wat van (op een negatieve manier). Het bleh-gevoel, je kent het wel. Door de boeken ‘The Secret’ en ‘The Power’ van Rhonda Byrne leerde ik hoe gedachten van invloed zijn op je gevoel en andersom. Ik ontdekte hoe ik dat vervelende gevoel weg kon krijgen door me bewust te worden van bepaalde denkprocessen. Iets wat ik zelf in de hand heb, net zoals ik mijn gevoel van geluk in eigen hand heb. Ik wil niet zeggen dat ik non-stop gelukkig ben. Maar het feit dat (en hoe) ik invloed kan uitoefenen op mijn gevoel van geluk, maakt me al gelukkig.

Sinds ik me meer verdiep in geluk, boek na boek lees over bewustzijn, positiviteit en persoonlijke groei ontdek ik dat het eigenlijk heel simpel is. Geluk zit in alles, maar je moet het wel (willen) zien.

Hoe zet ik geluk in, om mijn doelen te bereiken?

Ik noemde ‘The Secret’ hierboven al even en ook op mijn Instagram noemde ik al een paar keer de inhoud van het boek: de wet van de aantrekkingskracht. Het gelijke trekt het gelijke aan. Als je dit zo leest kan het zijn dat je een gevoel van yeah right krijgt, maar als je het boek leest dan raak je overtuigd. Althans, ik raakte overtuigd want het bijzondere was dat ik het ging herkennen bij mezelf. Ik kan eindeloos veel voorbeelden opnoemen, maar laat ik bovenstaand congres als voorbeeld nemen. Ik heb niet bewust een bepaalde gedachte het universum ingestuurd, maar ik heb wel een beeld voor ogen wat ik wil bereiken. Zo maakte ik aan het begin van het jaar een moodboard met teksten, quotes en plaatjes die me elke dag herinneren aan mijn doelen en “mijn beeld” waar ik aan wil werken. En of het komt door de wet van de aantrekkingskracht of niet, de afgelopen maanden zijn er verschillende dingen gebeurd precies zoals ik me had voorgesteld. Ik noem het congres, maar ik noem ook het ambassadeurschap waar ik voor ben aangenomen. Dit is een leertraject richting politiek, pers en media om je verder te profileren. Een kans die me heel veel gaat brengen.

Hoe zorg ik voor een balans?

Om in balans te blijven focus ik me op mijn gezondheid. Goed in je vel zitten heeft alles te maken met zowel lichamelijk als mentaal gezond zijn. Ik zorg voor mezelf doordat ik weet wat ik nodig heb. De basis is voor iedereen – jong én oud – hetzelfde: voldoende beweging, gezond eten en genoeg slaap. Tijdens mijn werk in de (jeugd)gezondheidszorg komt het altijd weer terug. Het maakt niet uit aan wie ik de adviezen geef, ze zijn op elke doelgroep van toepassing. En juist in deze adviezen een balans vinden, is in mijn ogen the key om je goed te voelen. Als ik kijk naar wat ik zelf nodig heb (dit kan voor jou anders zijn) dan heb ik een uitdaging qua sport nodig, streef ik mijn ambities na aan de hand van concrete doelen en leef ik gezond met ongezonde uitschieters hier en daar. Deze “balans” heb ik de laatste jaren pas ontdekt. Ik was altijd al sportief, maar sinds ik 3 jaar geleden mijn eerste marathon liep heb ik gemerkt dat ik het aangaan van zo’n uitdaging nodig heb als uitlaatklep. Het sporten kost me heel veel energie, maar geeft me nog meer energie. Ik ben op dagen dat ik heb gesport veel productiever en creatiever, want de meeste ideeën, oplossingen en inspiratie voor mijn werk komen op tijdens het sporten. En om nog even terug te komen op die balans. Veel sporten, vraagt ook om veel eten. Nu eet ik over het algemeen gezond, maar hoef zonder schuldgevoel de ongezonde favorites te laten staan. Win – win. Waar het om gaat is dat je leert luisteren naar je lichaam. Creëer een gezonde leefstijl en kijk vervolgens waar je behoefte aan hebt.

Ik hoop dat ik je met deze blog kan inspireren voor geluk te gaan. Streef je ambities na, als je iets wilt, kan je het creëren. Echt!

Liefs, Annemieke

De term ‘Succesvol Gelukkig’ is afkomstig van Ambitieuze Meisjes – hét platform voor jong vrouwelijk talent. Ben jij ook al lid van de AM Community? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *