Liever een carrière-flow dan het dertigersdilemma

Als ik kijk naar mijn werk dan heb ik het gevoel alsof ik in een sneltrein zit. Het ene project is nog niet afgerond of het volgende volgt alweer. Het gevolg is dat weken echt aan me voorbij razen, al ben ik me wel heel bewust van alle kansen die ik krijg. Zo startte ik twee weken geleden een traject voor ambassadeur van de jeugdverpleegkundigen en zo mag ik morgen spreken op het Nationaal Congres Volksgezondheid (NCVGZ) over mijn idee als ‘Nurse Next Level’, de ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg en de focus die ik wil leggen op gezondheid & gedrag. Als ik ergens gelukkig van wordt, is dit het wel. Maar het kan ook anders… Afgelopen weekend las ik twee artikelen in het NRC over twijfels qua werk. Je studeert af, rolt in een baan en gaat je vervolgens afvragen “is dit écht wat ik wil?”. Ik herken het. Ook ik heb mezelf die vraag vaak gesteld en nog steeds. Ik heb het idee dat ik altijd wel bewust mijn keuzes heb gemaakt, maar dat betekent niet dat ik soms mijn twijfels heb. Niet over wat ik doe, maar over wat ik wil bereiken. Wat mij de aanzet gaf om me meer te verdiepen in geluk. Dit doe ik naast mijn werk en het leuke is dat ik daarin steeds meer raakvlakken begin te zien. In mijn ogen is werk een onderdeel van je geluk. Werk hoeft namelijk niet te voelen als werk. OK, er zijn altijd de verplichte nummertjes in je job waar je niet om heen komt, maar hopelijk is er iets in je werk wat jouw drijfveer is waarom je het werk doet wat je doet. In deze blog geef ik je mijn visie op werk, succes en geluk.

Zoals ik al zei, ik herken de twijfels, de vele vragen en de struggles waar twintigers in het “dertigers-dilemma” mee te maken krijgen. Om maar even een statistiekje erin te gooien: van de jongeren tussen de 25 en 35 hebben 1 op de 6 uitputtingsverschijnselen, berekende het CBS. Nu is deze leeftijdscategorie niet mijn core business want als jeugdverpleegkundige richt ik me op 12 tot 18 jarigen, maar ik schrik hier wel van. Sterker nog, het zet me aan het denken. In de jeugdgezondheidszorg staat preventie hoog op de agenda. Zo ook morgen tijdens het NCVGZ. Het thema van het congres is ‘De professional maakt het verschil’ waarbij de focus wordt gelegd op de positieve ontwikkelingen binnen de publieke gezondheidszorg om gezondheidsproblemen zoals deze (en vele andere) te voorkomen.

Laat je niet leiden door alles wat je om je heen ziet, maar blijf eerlijk naar jezelf en maak je eigen keuzes.

Ondanks dat ik mijn idee mag pitchen waarin ik een verschil wil maken, vind ik niet dat ik een verschil maak. Ik ben van mening dat niemand echt een verschil kan maken omdat jij(zelf) diegene bent die dat moet doen. Of we het nu hebben over die fantastische job, over succesvol willen zijn of over (nog) gelukkig(er) willen worden, je bent zelf diegene die bij jezelf te rade moet gaan wat jouw gevoel je verteld. Laat je niet leiden door alles wat je om je heen ziet, maar blijf eerlijk naar jezelf en maak je eigen keuzes. Van welk werk word je gelukkig? Los van die fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, dat riante salaris of het streven naar een soortgelijke status met je omgeving.

Als ik naar mijn eigen flow qua werk kijk durf ik te zeggen dat ik gelukkig ben met de dingen die ik op dit moment doe, de kansen die ik krijg en de mogelijkheden die ik zelf creëer. En met name dat laatste. Sinds ik me verdiep in geluk kom ik erachter dat het niet gaat om toeval, maar om de juiste keuzes. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen geluk. Net zoals ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen gezondheid. Morgen op het NCVGZ vertel ik hier meer over, maar ik hoop ook van anderen te horen wat hun ervaringen, ideeën en tips zijn. En juist dat, de mogelijkheden die dat weer oplevert, dat geeft me de energie, het succes en het gevoel van geluk.

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag, een idee, een tip of gewoon iets wat je wilt delen? Leuk! Laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *