Té gezond leven? Daar word je echt niet gelukkiger van!

De afgelopen jaren is gezond eten heel populair geworden. Havermout met amandelmelk, smoothies van groente & fruit en crackers in plaats van een volkoren boterham, ook ik doe er aan mee. Iets waar in mijn ogen niets mis mee is tot het ongezonde vormen aan gaat nemen. Zo las ik een column van Jet van Nieuwkerk in JAN magazine. Ze schrijft over de ontwikkeling hoe hip het is om om 7.00u ‘s ochtends in de sportschool te staan en het skippen van alle me-time momenten zoals uitgebreide ontbijtjes op bed of wijnavondjes met vriendinnen. Kortom: geobsedeerd door een té gezonde leefstijl. Ook zij was extreem gezond bezig tot ze tot de ontdekking kwam dat dit strakke regime haar niet gelukkig maakte. Gezond leven OK, maar een saai leven NEE. Ze richtte een blog op met de titel ‘Niet te streng en al helemaal niet te saai’, ze schreef twee boeken met de titel ‘Tips van Jet’ en ze inspireert dagelijks velen als het gaat om een gezonde leefstijl. In mijn ogen hét voorbeeld voor jongeren (en volwassenen) dat het vinden van een balans het belangrijkste is. Niet in no-time 5kg willen afvallen (á LINDA. lijnt), maar op zoek naar een verandering van je gedrag. Want lieve mensen, afvallen is een kunstje, lang gezond blijven een leefstijl. In deze blog een paar inspirerende uitspraken als het gaat om je gezondheid en je geluk.

Jet van Nieuwkerk

“Inmiddels is het me gelukt die strenge teugels wat te laten vieren. En weet je? Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu. En wat denk je? Als ik in de spiegel kijk, ben ik hartstikke tevree. Heus dat ik dagen heb dat ik denk: holy shit ik voel me kolossaal en wat ben ik een zoutzak, want ik kom mijn bed niet uit voor een rondje rennen. En ook zijn er nog steeds avonden waarop ik heus wat vroeger naar huis was, omdat ik juist wel graag die vroege boksles wil volgen. Ik ben echt niet helemaal van mijn gezonde geloof afgevallen: ik draai genoeg groene smoothies en mijn yogamat wordt meerder keren per week uitgerold, maar dat extreme, dat hele overgecontroleerde, daar ben ik vanaf. En ik kan het iedereen aanraden.” (JAN magazine, 2016)

Rens Kroes

“Calorieën tellen heeft voor mij geen voorkeur want ik zie namelijk om mij heen zodra je dat doet, meer gaat focussen op het tellen dan dat je kijkt naar de voedingswaardes. Natuurlijk biedt het een richtlijn maar ik wil liever mensen inspireren door gezond te eten. Het gaat voor mij voornamelijk om gedragsverandering waar je onbewust bekwaam in wordt. Ik vind dat het beter is dat je naar je lichaam luistert. Kijk naar het totale plaatje. Heb ik genoeg voedingswaarden binnengekregen? Heb ik tekorten? Beweeg ik genoeg, krijg ik genoeg zuurstof en hoe voel ik mij mentaal?” (renskroes.com)

Sanny Verhoeven

In dit interview legt coach Danielle van der Stoom uit hoe een Ayurvedische lifestyle haar hielp om af te vallen, zichzelf en haar lijf beter te leren kennen en zo gelukkig te worden. (sannyzoektgeluk.nl)

Geluk is afhankelijk van hoe je over jezelf denkt. Een beter zelfbeeld begint dan ook bij het aanpakken van de onderliggende gevoelens die ervoor zorgen dat je niet goed in je vel zit.

Mijn advies voor meer geluk en gezondheid

Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit en dat kun je bereiken door je bewust te worden van je leefstijl. Geluk zit namelijk niet in maatje XS of een killerbody. Afvallen staat niet direct gelijk aan meer zelfvertrouwen en eigenwaarde, meer succes of meer vrienden. En dat is goed om je van te voren te beseffen in plaats van je wekenlang afbeulen in de sportschool en leven op een té (on)gezonde dieet. Geluk is afhankelijk van hoe je over jezelf denkt. Een beter zelfbeeld begint dan ook bij het aanpakken van de onderliggende gevoelens die ervoor zorgen dat je niet goed in je vel zit. Zorg dus goed voor jezelf. Wat wil je bereiken, hoe kan je dat bereiken en maak vervolgens een plan. Stel haalbare doelen op die voor jou goed voelen en richt je daar op. Als je je bewust bent van een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging, dan is iets lekker ongezonds op zijn tijd helemaal OK en geniet je daar ook nog eens extra van. Succes!

Liefs, Annemieke

Heb je een vraag, een tip of gewoon iets wat je wilt delen? Super leuk, laat een berichtje achter in de comments of stuur me een mailtje. Je kunt me ook vinden op Instagram, Twitter of Facebook.

Meer blogs op ANNEAU1989.com over een gezonde leefstijl:
Gezond gedrag wat ongezonde vormen gaat aannemen 
Mijn visie op “the natural life”
Tips voor een gezonde leefstijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *