Wil je een gelukkiger leven? Volg deze 10x tips

Ik heb thuis een boek in de kast staan met de titel ‘Geluk – The World Book of Happiness’. In dit boek delen 100 experts in de positieve psychologie hun kennis die zij bezitten over geluk. En het leuke is dat het niet gaat over ‘geloven’, maar over ‘weten’. Al deze geluk professoren (om ze maar even zo te noemen) beschrijven kun eigen kennis over de rol van tijd, geld, gezondheid, succes, welzijn, en toekomst. Maar ook over jeugd, genetica, vrije wil. Over humor, pijn en verdriet. En over kiezen, families, relaties en vrienden. Het zijn geen filosofische of spirituele beschouwingen, maar inzichten die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Super interessant als je het mij vraagt, want het gaat niet alleen over het individuele geluk, maar ook over het welzijn van groepen, bijv jongeren. In deze blog geef ik je de 10x tips voor een gelukkiger van sociaalpsycholoog David G. Myers.

Geluk komt niet voort uit succes.
Rijkdom is als gezondheid: wie het niet bezit voelt zich ellendig, maar wie het heeft is niet perse gelukkig. En dat geldt voor alles waarnaar we verlangen. Denk maar eens aan iets wat je (vroeger) heel graag wilde hebben en je inmiddels hebt. Je bent er ongetwijfeld nog steeds heel blij mee, maar of het je geluk heeft vergroot? Nee.

True friends are always there.
Vriendschappen zijn belangrijk om zowel leuke als minder leuke momenten mee te delen. Investeer dus in deze relaties. Als je zorgt dat jij er altijd voor hun bent, zul je zien dat zij er ook voor jou zijn.

Doe wat je écht leuk vindt.
Gelukkige mensen vertoeven vaak in een toestand van ‘flow’ omdat ze doen wat ze écht leuk vinden. Je hoeft niet je baan met je hobby (of vrijetijdsbesteding) te combineren, maar het is wel belangrijk dat je beide dingen leuk vind om te doen. Als je met plezier naar je werk gaat, dan zet je je beter in, waardoor je betere resultaten boekt. En dat wordt weer beloond met een compliment, meer zelfvertrouwen en een upgrade. Dat geldt ook zo voor jongeren. Jongeren moeten vaak nog ontdekken wat ze leuk vinden om te doen. Op school en in hun vrije tijd. Geef ze die ruimte om dit zelf te ontdekken en ondersteun ze in de dingen die ze leuk vinden om te doen.

Maak een plan. Wat wil je (wanneer) bereiken?
Stel jezelf concrete, haalbare doelen. Dat hoeft geen dagelijkse to do-list te zijn, maar door bewust te werken aan een doel bereik je veel meer. En kijk daarbij naar de langere termijn. Hoewel we vaak overschatten wat we in een dag kunnen doen (wat zorgt voor frustratie), onderschatten we meestal hoeveel we in een jaar kunnen bereiken als we dag in dag uit gericht aan een doel werken. Gericht werken aan een doel levert een goed gevoel op, omdat je altijd op een bepaalde manier progressie boekt.

Gedraag je gelukkig.
Je kunt je door je gedrag anders gaan voelen. Klinkt misschien gek, maar door bijv te glimlachen ga je je al beter voelen. Beeld je in hoe je je wilt voelen (gelukkiger) en ga hier vervolgens ook naar handelen. Net zoals piekeren je alleen maar een vervelend(er) gevoel geeft, zo levert positief denken je een fijner gevoel op. Daarnaast helpt het om even afleiding te zoeken en je gedachten op iets anders (positiefs) te richten.

Sport makes you full of energy.
Ontelbare onderzoeken tonen aan dat sport negatieve gevoelens doet verminderen, omdat het je gezondheid verbetert en je energie geeft. Kortom: sporten zorgt voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Dus kom in beweging, een advies wat geldt voor alle leeftijden.

Ben je moe? Take a nap!
Gelukkige mensen leiden een actief leven en dat zorgt voor een hoog energieverbruik. Niets mis mee, als je er maar voor zorgt dat je ook voor voldoende rust zorgt. Dat kan door te luisteren naar je lichaam en te kijken waar je behoefte aan hebt. Doe je dat niet, dan raak je steeds vermoeider met een somber gevoel tot gevolg. En dat is juist niet wat je wilt. Als je moe bent is het heel goed om er even aan toe te geven door lekker even niets te doen.

Er is meer dan me, myself & I.
Denk niet alleen aan jezelf, maar help ook eens een ander. Geluk bevordert namelijk behulpzaamheid. Dit is een mooie én makkelijke om te onthouden. Het hoeft namelijk niet iets groots te zijn. Een complimentje, een bosje bloemen of een persoonlijk kaartje is altijd leuk om te geven. En je zult merken dat als je iets geeft, je het ook ooit weer terug zult ontvangen.

Zoek af en toe wat zen- & zweverigheid op.
Of je nu in God, het Universum of wat dan ook gelooft, het kan je helpen. Uit talrijke studies is gebleken dat mensen die ergens in geloven, gelukkiger zijn en beter met tegenslagen om kunnen gaan. Zo vertelde ik laatst op mijn Instagram over de ‘wet van de aantrekkingskracht’. Het klinkt heel zweverig, maar het werkt echt of je het nu gelooft of niet.

Houd een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij.
Sta elke dag even stil bij de positieve dingen die je hebt. Hoe vervelend je dag misschien ook was, er zijn altijd dingen om dankbaar voor te zijn. Denk bijv aan je gezondheid, je vrienden, familie, je vrijheid, je omgeving, noem maar op. Je hoeft deze niet perse op te schrijven, maar het is wel goed om elke dag voor jezelf even een moment te creëren om hieraan te denken, omdat het je bewust maakt van de goede dingen in je leven.

2 Comments

  • Wat een fijne tips! Ik ben het zo eens met de strekking van het artikel: dat je een deel van je geluk zelf in de hand hebt. Dingen als het dankbaarheidsdagboek hou ik al bij, maar er staan ook een aantal tips tussen die ik nog niet kende. Dus dankjewel daarvoor 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *