Geluksmomentje na geluksmomentje

Geven en ontvangen zijn een van de zeven wetten van succes is, volgens Deepak Chopra. Ik las laatst zijn boek en leerde dat hoe meer je geeft, hoe meer je zult ontvangen. Een soort win-win situatie. Als ik naar mijn eigen werk kijk, is dat ook echt zo. Als jeugdverpleegkundige ben ik bezig ik met de gezondheid van jongeren. Ik spreek met de jongeren zelf, maar ga ook in gesprek met ouders, scholen, beleidsmedewerkers en politiek. En juist die combi maakt dat ik mijn werk zo leuk vind. Mijn weken vullen zich met verschillende afspraken wat me op plekken brengt en mogelijkheden creëert die me kansen biedt waar ik heel veel energie van krijg. Ik noemde het laatst al in deze blog over ondernemen als verpleegkundige. Dingen vallen voor mijn gevoel op zijn plek. Ik ben een ondernemend type, zit vol ideeën maar was ook lange tijd op zoek naar het ‘hoe’. Ik ontwikkelde mezelf in de richting die ik op wilde, maar dacht ook (te)veel na waardoor acties soms uitbleven. En dat frustreerde. Ik kon namelijk niet tevreden zijn met wat ik had bereikt, want ik wilde altijd meer. Iets wat ik wilde veranderen en dus ben ik me erin gaan verdiepen. Gezond leven heeft me altijd al geïnspireerd, maar wat is gezond eigenlijk? Naast sport en gezonde voeding is goed in je vel zitten ook een onderdeel van je gezondheid en dus lees ik tegenwoordig boek na boek over geluk. En het grappige is, daarin vind ik antwoorden op de vragen ‘wat wil ik (bereiken)’ en ‘hoe bereik ik wat ik wil bereiken’. Het richt zich op doelen bereiken zowel in werk als privé. Ik noemde al eens eerder de quote: ‘Succes zou omschreven kunnen worden als voortdurend gelukkiger worden en het gestaag verwezenlijken van doelen die de moeite waard zijn’ van Deepak Chopra en pas dit nu toe in mijn eigen werk. Elk doel wat ik in mijn werk bereik is de moeite waard en dat maakt me niet alleen gelukkig, het zorgt ook voor succes. Iets wat naar voren kwam in mijn beoordelingsgesprek, maar ook in een pitch die ik binnen mijn organisatie hield en binnenkort verder vorm krijgt. Om dit nu succes te noemen vind ik wat ver, maar geluk dat zeker. Afgelopen weken realiseerde ik me dat ik dit zelf creëer. Het ene geluksmoment lijkt het andere op te volgen, doordat ik zelf stappen onderneem. Ik denk niet na over het ‘how’, maar geef vorm aan het ‘why’ en ‘what’. Door bewust keuzes te maken op basis van mijn gevoel in plaats van mijn gedachten, creëer ik mijn eigen werk. Een tip die ik je mee wil geven om ook te doen als je je gevoel van geluk wilt vergroten. Hierbij nog 5x tips hoe je geluk in je werk kunt bereiken.

Home ANNEAU1989 Books Home ANNEAU1989 I

Tip 1 First of all: zorg dat je goed in je vel zit. Dit klinkt als een open deur, maar we zitten nu eenmaal niet non-stop goed in ons vel. Er gebeuren dagelijks dingen die invloed hebben op onze gedachten en op ons gevoel. Je hebt misschien het idee dat je hier geen invloed op hebt, maar dat heb je wel. Door in contact te staan met je gevoel, kun je hier invloed op uitoefenen. Dit heeft alles met bewustwording te maken. Geef aandacht aan wat je lichaam aangeeft dat je nodig hebt. Soms hebben je gedachten zoveel invloed dat je je slecht voelt door je gedachten. Door in contact je blijven met je gevoel, met wat je wilt en wat je nodig hebt, kan je dit ook daadwerkelijk creëren.

Tip 2 Wat is het leukste aan jouw baan? Word je gelukkig van het werk wat je doet, of is het je fijne werkomgeving, het goede salaris of zijn het je lieve collega’s waarvoor je het doet? Hopelijk zijn er verschillende dingen in je werk die je positieve energie geven, waardoor je de hele week net dat beetje extra kunt en wilt geven. In mijn ogen dé basis voor een gelukkig gevoel. Want hoe leuk is het dat je de ander met hetgeen jij geeft blij kunt maken, verder kunt helpen en zodoende kunt laten groeien. Daarnaast, waar ben je goed in? Ga bij jezelf na waar jouw talenten liggen en benut deze. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan kost je dat veel minder energie en levert het je een goed gevoel op. Maak dit ook kenbaar bij collega’s. Iedereen heeft zo’n zijn eigen talenten en zijn eigen voorkeur qua werk. Help elkaar in het doen van niet zulke leuke klusjes. Jij neemt werk voor een ander uit handen waar jij wel goed in bent en wat je leuk vindt om te doen, waardoor je bij de ander ruimte creëert zodat zij weer werk van jou over kan nemen waar je niet zo happy van wordt. Door je talenten te gebruiken creëer je positieve energie en enthousiasme, zowel bij jezelf als bij de ander. En dat werkt motiverend.

Tip 3 Hoe begin je jouw dag eigenlijk? Ik kan me niet voorstellen dat je verlangt naar een gehaast, druk, chaotisch hoofd. Het gevoel waarmee je ‘s ochtends opstaat bepaalt echt je dag. Je hebt vast wel eens gehoord van de opmerking: “zo, die is met haar verkeerde been uit bed gestapt vanochtend”. Zo’n shit-gevoel blijft je de hele dag achtervolgen en dat wil je niet. Dus voorkom dit door bewust aandacht te hebben voor je start van de dag. Zo check ik pas mijn mail, social media en whatsapp berichten als ik aan het werk ga, omdat ik op die manier lekker rustig kan ontbijten, wat yoga oefeningen kan doen of rustig nog even met Hegi kan wandelen zonder mijn hoofd al vol te hebben zitten met nonsense.

Tip 4 Zie kansen in bedreigingen die zich voordoen en ga hierover met anderen in gesprek. Drink een kop koffie met een collega, bel een vriend of vriendin of plan een afspraak met je leidinggevende in om te brainstormen. Ga in gesprek over dingen die leuk zijn aan jouw werk en waar jij kansen in ziet. Dus niet klagen over dingen die je anders zou willen, maar fantaseren over mogelijkheden. Denk soms out of the box. Dat geeft een goed gevoel, werkt enthousiasmerend en levert verrassende resultaten op.

Tip 5 Het is niet zo dat bovenstaande tips ervoor zorgen dat elke werkdag alleen maar vol fun is. Werk is nou eenmaal niet altijd fijn. Maar je bent zelf diegene die verantwoordelijk is voor de niet zo fijne momenten in je week. Your mindset is key. Positief denken levert mij super veel energie op en dat is dan ook de reden dat ik me er meer in verdiep. Het lezen van boeken helpt me daarbij én is direct een ontspannende activiteit naast mijn werk. Soms komt het wel eens voor dat ik ‘s middags door de bomen het bos even niet meer zie. Dan wil ik dit en moet ik nog dat. Op zulke momenten laat ik vaak mijn werk even voor wat het is en ontspan ik door even te gaan wandelen met Hegi, te gaan hardlopen of een WOD mee te pakken in de CrossFit box. Door even iets anders te doen, je gedachten uit te zetten en in beweging te komen, krijg je spontaan nieuwe energie.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen jouw gevoel van geluk te vergroten. Zowel in je werk als in je dagelijkse leven. Belangrijkste is: ga er naar op zoek.

Home ANNEAU1989 III

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *