Wat heb je liever: een druk leven of leven in drukte

Ik probeer bewust(er) te leven en leer daardoor dat ik veel dingen anders zou willen (doen). Klinkt alsof ik niet tevreden ben, maar dat ben ik juíst wel. Althans, dat probeer ik te zijn. Ik noemde het al eerder en blijf er op terug komen: het boek ‘De kracht van het Nu’ is voor mij op dit moment een inspiratiebron. Het is hier en daar wat zweverig dat geef ik toe. Maar het raakt wel een kern waar we ons dagelijks schuldig aan maken: continu in gedachten zijn en daardoor soms een druk(kend) gevoel ervaren. In deze blogpost laat ik door middel van mijn eigen ervaring het contrast zien tussen de invloed van acceptatie en rust op mijn gedrag en het drukke leventje om me heen.

In 2010 ben ik vier maanden in Ghana geweest om daar vrijwilligerswerk te doen in een ziekenhuis. Ik werkte daar als verpleegkundige en heb daarnaast enkele dagen meegelopen in een weeshuis. Beide enorm indrukwekkende ervaringen. Zo schreef ik al eens eerder een blogpost over dingen die ik er leerde, waaronder de volgende zinnen: “Geen agenda. Geen afspraken. Geen tijdsbesef. Geen computer. Geen internetverbinding. Geen haast. Niet het gevoel tijd te kort hebben op een dag. Genieten van het moment.” En met name dat laatste. Het zijn mijn eigen woorden van een paar jaar geleden. Ik herken direct de inhoud van het boek van Eckhart Tolle en de boodschap die hij wil overbrengen. Ik vind het zelf nog lastig om deze te vertalen, omdat het eigenlijk niet uit te leggen valt. Het is een kwestie van ervaren.

Genieten van het moment heeft alles te maken met bewustzijn. Om je heen én naar jezelf kijken, je beseffen wat je hebt en je op het hier en nu focussen ipv in gedachten altijd ergens anders (willen) zijn.

Dit kan iedereen doen, maar veel mensen doen het niet. Net zoals het hebben van een druk leven en leven in drukte. We hoeven het helemaal niet druk te hebben. Die drukte creëren we namelijk zelf. Als ik naar mezelf kijk houd ik van een drukke agenda. En toch betrap ik me er regelmatig op dat ik erover klaag. Als iemand aan me vraagt hoe het met me is, geef ik heel vaak druk als antwoord. Iets wat me is gaan irriteren. Hoezo druk, denk ik dan. Ik ben zelf diegene die mijn agenda vult en als ik kijk naar de dingen die ik doe, levert het me allemaal voldoening op. Als dat niet (meer) het geval is, dan probeer ik daar iets mee te doen. OK, dat klinkt nu heel vanzelfsprekend, maar ik ben daar natuurlijk ook nog lerende is. Feit is alleen dat ik er op let en dat is een begin.

Terug naar dat drukke gevoel. Ik kan niet met, maar ook niet zonder. Als ik het te druk heb, ervaar ik stress. Maar als ik het te rustig heb, word ik ongeduldig. Ik houd niet van een druk leven, maar houd wel van mijn drukke leventje op dit moment. En dat besef komt als ik terug denk aan dat moment in Ghana waarop ik bij mijn hostfamily thuis op de veranda zat. Een wasmachine had ik niet en dus deed ik mijn was met de hand. Ik vulde twee emmers met water, eentje met sop en een met schoon water. Ik zat op een krukje, sopte mijn was en had een gehaast gevoel. Ik zag mijn kleding wassen als klusje. Iets wat ik voor mijn gevoel nog even snel moest doen. Tot ik mezelf afvroeg waarom ik haast had, want ik hoefde verder niets die dag. En vanaf dat moment kwam er een soort rust in me. Ik keek niet vooruit, niet terug, maar focuste op dat moment mijn aandacht op mezelf en alles om mij heen. Iets wat me zo’n ontzettend groots gevoel opleverde. Hoe dit precies werkt lees je in het boek ‘De kracht van het Nu’ maar het heeft met bewustzijn en genieten te maken.

Want waarom je “druk” maken over dingen waar je op geen invloed op hebt? Blijf bij jezelf. Jouw gevoel, jouw geluk.

Lees ook:
– Ghana: What I’ve learned – klik hier
– Ghana: Fysiek, mentaal & emotioneel – klik hier
– Vrijwilligerswerk in een ziekenhuisje in Ghana – klik hier
– Travel tips: Vrijwilligerswerk in Ghana – klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *