Trainingsweek

Shoot Forte Fotografie ANNEAU1989Wel tijd vinden om te trainen, maar geen tijd maken om erover te bloggen. Welke argument ik ook opschrijf, het doet er niet toe: het is de hoogste tijd voor een update over mijn training voor de Amsterdam marathon. Over 6 weken (say what?!) is het alweer zover. Voor de tweede keer in een jaar tijd de magische afstand van 42,2km afleggen. In april door hartje Rotterdam, in oktober door Amsterdam. Ik heb het volgens mij wel vaker gezegd en zeg het nog maar een keer: mijn voorbereiding verloopt compleet anders. Van trainingsschema is geen sprake maar van een opbouw van kilometers natuurlijk wel. Ik geef al mijn kennis en marathon-ervaring de vrije loop wat zorgt voor de meest relaxte marathon preparation so far. Voor zover je een duurloop van 25km relaxt kan noemen natuurlijk. Afijn, hierbij een update van mijn voorbereiding op de marathon.

Shoot Forte Fotografie

Duurlopen
Mijn duurlopen gaan goed. Een paar weken geleden had ik wat twijfels als ik keek naar mijn opbouw, maar die twijfels zijn weg en het vertrouwen groeit. Ik heb inmiddels meerdere keren een duurloop van 21km gelopen en ook de 21+ duurlopen zijn een feit. Van (ruim) 26km op mijn laatste dag als 26-jarige en laatst 25km op een (lazy) sunday. Deze week heb ik het iets rustiger aan gedaan met als langste duurloop een 21K, maar komende drie weken is nog voor een verdere opbouw. En dat moet ook wel, want ik heb nog maar zes trainingsweken te gaan waar er drie vanaf gaan om af te bouwen en te taperen. Een simpele rekensom brengt mij dus op het antwoord dat ik nog maar drie weken heb om de kilometer-totalen op te bouwen en daar moet ik dan weer wel even van slikken. Toch word ik er niet bang van. Hoewel ik in voorgaande marathon-voorbereidingen meer duurlopen liep heb ik nu het idee dat elke duurloop die ik loop geen uitdaging maar een lekker “rondje” rennen is. De laatste kilometers zijn zwaar, maar de duurlopen gaan echt vanzelf en ik geniet van het feit dat ik zo makkelijk zo’n eind kan lopen. Ik voel de verzuring pas aan het eind van de duurloop langzaam opkomen. En als ik ben gestopt, trekt deze in no-time weer weg. Het klinkt misschien gek, maar als ik overdag een duurloop heb gelopen heb ik er ‘s avonds (los van de vermoeidheid) geen last meer van in mijn benen. Daar moet ik alleen wel bij zeggen dat ik nog niet tot het gaatje ben gegaan. Duurlopen zijn voor een easy pace en daar houd ik me ook aan. Aan intervaltraining doe ik (nog) niet en ook afgelopen weken heb ik soms maar 2x in de week hardgelopen. Weliswaar wel in combinatie met CrossFit, maar mijn weektotalen zijn lager dan eigenlijk moet. En daarom heb ik besloten om CrossFit komende weken op een iets lager pitje te zetten en me anderhalve maand volledig te focussen op de marathon.

Hardlopen & CrossFit
Sporten kost tijd en energie. En hoewel ik hier rekening mee houd in mijn agenda door mijn trainingen in te plannen, merk ik dat het soms lastig is om het hardlopen met CrossFit te combineren. Het fijne aan hardlopen is de flexibiliteit. Ik kan gaan wanneer ik wil en geef zelf vorm aan de inhoud van mijn trainingen. Bij CrossFit is dit anders. Ik schrijf me in voor een WOD en haal het beste in mezelf naar boven door alles te geven tijdens een workout. Van armen en benen, tot schouders, tot borst, billen en buik. Alles wordt getraind en ik merk ook daadwerkelijk verandering en een voordeel met het hardlopen. Wat dat betreft ben ik enorm enthousiast over de combinatie en wil ik dit niet veranderen. En toch heb ik besloten om CrossFit op een lager pitje te zetten nu de laatste trainingsweken voor de marathon zich aan doen. Komende drie weken zijn de laatste opbouwweken in mijn marathonschema en dat betekent veel kilometers. En dat niet alleen. Rust, regelmaat en goede voeding is ook essentieel. Ik doe daarom bij mijn CrossFit-trainingen een stapje terug en geef bij het hardlopen wat extra gas. Tijd voor focus, ook wel de marathon-modus.

Meer lezen over mijn voorbereiding op de Amsterdam marathon:
– Een overzicht van verschillende trainingsweken – klik hier
– Verschil in de voorbereiding tussen de Rotterdam en Amsterdam marathon – klik hier
– Mijn besluit tot het lopen van de Amsterdam marathon – klik hier
– Terugblik naar de Rotterdam marathon 2016 – klik hier

Foto’s door Forte Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *