Sport: 10x CrossFit Feiten

Madelon_-14CrossFit is ontzettend populair en dat is niet voor niets. Deze sport richt zich op verschillende aspecten; van snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit tot coördinatie. Het is niet zo dat een training zich richt op een van deze onderdelen, nee in een workout train je alles tegelijkertijd. Zodoende worden niet alleen je spieren getraind, maar ook je mindset. Je wordt uitgedaagd je grenzen op te zoeken en deze te verleggen. Iets wat tijdens een WOD killing is, maar daarna verslavend werkt. Bij mij althans, want man wat is CrossFit leuk. Bij deze feiten op een rijtje.

  • Een WOD staat voor workout of the day; het programma van je training. Deze is vrijwel altijd anders en dat vind ik een groot voordeel van CrossFit. Je training is nooit helemaal hetzelfde. De combinatie van oefeningen is gevarieerd, wat de WOD’s verschillend en elke keer weer uitdagend(er) maakt.
  • CrossFit in je eentje? Ja en nee. De sport zelf is individueel. Je doorloopt zelf (f in duo’s) het parcours, je bent niet van de mensen om je heen afhankelijk. En toch ook weer wel. Verschillende leeftijden en niveaus komen samen tijdens een WOD en dat is geen probleem. Je buurman of -vrouw die misschien net iets sterker en sneller is dan jij die helpt jou na zijn/haar WOD. Je wordt aangemoedigd door de enorm sportieve vibe van mensen om je heen.
  • CrossFit is spierpijn. The day after misschien niet altijd fijn, maar het geeft je wel die bevestiging dat je goed hebt getraind.
  • Bang voor blaren? Een WOD kan je geen blaarloze handen garanderen. De bar bevat grip en als die vaak door je handen heen glijd is de kans op een blaar aanwezig. Dus nee, de binnenkant van je handen gaan er niet mooier uit zien.
  • In tegenstelling tot de binnenkant van je handen gaat de rest van je lichaam er wel beter uit zien. CrossFit is verandering. Hoewel ik hier aan het begin wat sceptisch over was, is het écht zo.
  • Wees gewaarschuwd: CrossFit is verslavend. Mijn resultaten verbeteren week op week en dat werkt echt verslavend.
  • CrossFit is progressie en continue uitdaging. Los van de verandering, word je langzaam steeds vaardiger in bepaalde oefeningen. Niet iedereen kan als beginner pull ups, toes to bar en double unders. Maar oefening baart kunst. Om vervolgens de oefening weer uitdagender te maken door de hoeveelheid herhalingen en je snelheid te verhogen.
  • CrossFit vraagt om gezonde(re) voeding. Niet dat ik sinds ik CrossFit heb ontdekt geen ongezonde hap meer heb gehad, maar je lichaam vraagt om goede energie. Zowel voor als na een WOD denk ik bewust na over wat ik eet. Iets met voldoende koolhydraten en voldoende eiwitten.
  • CrossFit is in een box. Hierbij moet je niet denken aan een soort ring zoals bij boksen, maar aan een grote garage(box) welke is omgetoverd tot workout area. Overal waar je kijkt zie je verschillende materialen die je tijdens de WOD’s gebruikt. Van wallballs, tot speed ropes, tot bars met gewichten tot roeien, boxjumps en touwen. You name it, they have it.
  • Wil je een stok achter de deur om te gaan sporten? Ga naar CrossFit, schrijf je in voor een WOD en zorg dat je komt én op tijd bent. Op het moment dat je je hebt ingeschreven voor een WOD en te laat bent of niet op komt dagen moet je voor “straf” een x aantal burpees doen. Klinkt kinderachtig, maar dat is de perfecte stok achter de deur om wél te gaan sporten als je in twijfel bent. Daarnaast maakt het community gevoel dat je jezelf niet wilt laten kennen. En de gedachte dat je na een WOD jezelf altijd beter voelt dan lui op de bank (met je naam en straf-burpees op het bord) maakt dat CrossFit een fantastische sport is.

Photo’s by Evert Buitendijk Fotografie genomen tijdens een GL2R-crew event.

Madelon_-6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *