Bootcamp: 7x FAQ

Annemieke_001Van hardloop-junkie en CrossFit-gek naar bootcamp instructrice. Ik houd van sporten, mezelf uitdagen en genieten van het zoeken naar een balans tussen inspanning en ontspanning. Ik zie het als een gezonde lifestyle die ervoor zorgt dat ik lekker in mijn vel zit. En dat is dan ook de reden dat ik bootcamp trainingen ga geven. Anderen meenemen in het enthousiasme voor sporten en samen (toe)werken naar een sportief doel. Voor iedereen verschillend, maar laten zien dat alles mogelijk is als je maar de juiste training krijgt. Iets wat met bootcamp heel goed haalbaar is. Bootcamp is namelijk een sport voor zowel beginnende als gevorderde sporters. In een groep doorloop je verschillende kracht en cardio-oefeningen en iedereen kan dit op zijn of haar eigen niveau, tempo en maximum doen. Hierdoor ben je aan het eind van de les moe en voldaan en tegelijkertijd vol energie en enthousiasme voor een volgende keer. Bootcamp is niet voor niets booming; het werkt verslavend! Bij deze nog informatie in de vorm van antwoorden op FAQ’s om je een beeld te geven van deze ontzettend populaire sport.

Voor wie is bootcamp bedoeld? 

Van beginnende sporters met overgewicht en weinig conditie tot gevorderde sporters met kingsize spierbundels en veel duurvermogen. Iedereen kan deelnemen aan een bootcamp! Je hebt alleen wel verschillende soorten bootcamp. Zo is er een low intensity bootcamp voor beginners en een high intensity bootcamp of power bootcamp voor de gevorderden. Het kan natuurlijk zo zijn dat er verschillende niveaus en doelstellingen in jouw groep zijn. Het fijne van bootcamp is dat dit geen probleem is. Alle oefeningen zijn in diverse gradaties uit te voeren, waardoor iedereen dezelfde oefeningen op zijn/haar eigen niveau kan uitvoeren. Een trainer helpt je erbij om jouw doelstelling per training te halen en zorgt ervoor dat je training op maat is.

Wat voor oefeningen kun je verwachten tijdens bootcamp?

Een bootcamp training bestaat uit een combinatie van kracht en cardio. Je doet verschillende oefeningen en traint hiermee verschillende spiergroepen: buik, billen, borst, armen, benen en rug. Een voorbeeld van een aantal oefeningen zijn push-ups, squats, lunges, maar ook cardio-oefeningen als sprinten, jumping jacks en burpees. Bij een bootcamp training gebruik je voornamelijk je eigen lichaamsgewicht. Soms wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een speedladder, springtouw, kettlebells of een TRX.

Wat heb ik nodig als ik wil deelnemen aan een bootcamp training?

Trek je sportkleding aan, kom op een goed paar (sport)schoenen en neem flesje water mee. Bootcamp is in de buitenlucht, dus er is een mogelijkheid dat je vies (en nat – bij slecht weer) kunt worden. Een setje schone droge kleding of een handdoek kan je meenemen, maar na een bootcamp snel naar huis fietsen en onder een warme douche springen is net zo makkelijk. Een tip: laat zoveel mogelijk spullen van waarde (mobiele telefoon, sieraden, zonnebril, tas) thuis. Bootcamp is een uur lang lekker actief in de buitenlucht sporten en dan heb je deze shiny gadgets allemaal niet nodig.

Bootcamp is buiten en dus weersafhankelijk, toch? Komt het wel eens voor dat een bootcamp les niet door kan gaan?

Nee, weer of geen weer, in principe gaat een bootcamp training altijd door. Op het moment dat het onverantwoord is om als groep buiten te sporten door bijv onweer, dan zal een training gecanceld worden. Maar regen, kou, hitte of wind is geen argument. Let wel: bereid je als sporter voor op de (slechte) weersomstandigheden. De bootcamp-trainer zorgt ervoor dat je tijdens de training continu lekker in beweging blijft zodat je warm blijft (of bij hitte voor verkoeling zorgt), maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen sportkledingkeuze.

Hoelang duurt een training?

Elke bootcamp training duurt ongeveer 1 uur. Heb je een blessure of iets anders waar de trainer rekening mee moet houden, kom dan iets eerder. Een trainer is graag op de hoogte van bijzonderheden, zodat je een aangepaste bootcamp training kunt krijgen.

Hoe ziet een bootcamp training eruit?

Elke bootcamp training bestaat uit een warming-up, een heavy workout en een cooling-down. Soms doe je oefeningen alleen, soms samen met een “buddy” en soms als groep in zijn geheel. Elke training is anders, uitdagend, doeltreffend en daardoor super verslavend.

Bootcamp als personal training?

Bootcamp is een ideale manier om aan je persoonlijke (sport)doelen te werken, maar een trainer heeft tijdens een bootcamp training niet de mogelijkheid om je continu individuele feedback te geven. Tijdens een bootcamp sport je als groep en motiveer je elkaar in het behalen van je eigen doelen.

ANNEAU1989 Bootcamp Sport Fotografie

 

Photos by Laura Bausch Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *