Trainingsweken: So far so good

Shoot ANNEAU1989 Hardlopen IIIOndanks dat ik nog steeds geen lange duurloop van 21K heb gelopen voelt mijn marathontraining so far so good. Toch is het wel tijd om mijn voorbereiding wat serieuzer te gaan nemen, want los van een training hier en daar is mijn focus alles behalve op de marathon. Een overzicht van mijn trainingen en mijn visie voor komende weken.

Running
Van 3x in de week hardlopen naar 2x in combinatie met CrossFit. Dit is misschien niet geheel volgens mijn trainingsschema, maar het hoeft niet altijd volgens het boekje. De combi met CrossFit bevalt me super goed, maar het is wel een kwestie van plannen. In totaal train ik 4 a 5 keer (hardlopen & CrossFit) en soms doe ik beide op een dag. Daarnaast volg ik een bootcamp opleiding en ga ik regelmatig een balletje slaan op de tennisbaan. Gelukkig geeft het trainen me de energie om meer uit mijn dag te halen, maar soms voel ik mijn lichaam ook vragen om rust. Als dat het geval is geniet ik van een rustdag en als ik daarvoor een hardlooptraining moet skippen dan vind ik dat OK. In tegenstelling tot mijn vorige marathontraining ben ik hier veel flexibeler in geworden. En ook dat geeft me beter gevoel. Mijn conditie is goed, ik merk dat ik progressie maak in zowel mijn duurvermogen als in mijn kracht en ik voel me fit. En met name die laatste vind ik het belangrijkste. Een trainingsschema voor de marathon volg ik op dit moment niet. Op basis van mijn kennis en ervaring van voorgaande jaren weet ik ongeveer hoe ik mijn trainingen een invulling wil geven. De ene keer loop ik 10K, de volgende keer 17K. Om nu op het punt te staan langzaam de duurlopen uit te gaan bouwen naar +21K’s.

CrossFit
Wekelijks neem ik deel aan een metcon (metabolic conditioning) want die zijn favoriet. Verschillende rondes waarbij je zowel kracht als uithoudingsvermogen traint. Ik merk dat mijn basis goed is en dan heb ik het met name over mijn conditie. Ik kan mijn rust qua ademhaling als het ware bewaren gedurende de workout. Natuurlijk verhoogt mijn hartslag, maar het lukt me deze onder controle te houden. Waar ik nog wel veel progressie in kan boeken zijn de verschillende kracht oefeningen. Ik merk wel verschil met toen ik begon, maar mijn buikspieren zijn nog steeds flubber en mijn armen niet veel meer dan chickenwings. Mijn benen daarentegen worden sterker. Hoe dan ook, ondanks dat ik vele WOD’s nog moet schalen, merk ik progressie en finish ik de workouts in een steeds snellere tijd. Iets wat verslavend werkt, net zoals hardlopen.

So far so good
Trainen naar een concreet doel is voor mij echt een must. Ik doe niets liever, omdat het me helpt bewuste keuzes te maken. Nu ervaar ik continu een voldaan gevoel en dat heb ik minder als ik maar “gewoon” ga sporten. En toch knaagt er wel iets. Het verschil tussen deze marathontraining en mijn trainingsweken voor de R’dam marathon(s) is enorm en dat geeft me ook mijn twijfels. Aan de ene kant heb ik vertrouwen en zeg ik so far so good, maar aan de andere kant besef ik me ook dat de zwaardere trainingsweken eraan komen qua duurlopen. Ik vraag me af hoe ik tijdens die weken mijn tijd ga verdelen tussen het hardlopen en CrossFit, maar kijk er wel enorm naar uit. Een uitdaging op zichzelf met als doel er net zoveel energie uithalen als ik erin stop. Nog 10 weken te gaan!

Meer lezen over mijn voorbereiding op de Amsterdam marathon:
– Over mijn motivatie voor het lopen van een marathon – klik hier
– Hier kun je al mijn trainingsweken voor de Rotterdam marathon vinden – klik hier

Fotografie door Forte Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *