Sport: Trainingsleer

Shoot ANNEAU1989 Hardlopen VIVorige week startte ik met de opleiding tot bootcamp instructrice. Een opleiding die vier weken duurt en welke ik doe naast de studie Sportpsychologie. Nieuwe informatie zet me aan het denken en enthousiasmeert nog meer om bewuster bezig te zijn met trainen. Weten wat wel en niet goed is qua trainingsopbouw en -intensiteit en achter verschillende fijne trainingsfeitjes komen. Ik merk dat ik de extra kennis die ik op doe direct in mijn eigen training kan toepassen, en met het idee sharing is caring bij deze wat trainingsleer & -tips.

The magic happens outside the gym

Trainen is het regelmatig systematisch toedienen van een bepaalde prikkel die ervoor zorgt dat er een verandering in je spieren plaatsvind. Dat wil zeggen dat wanneer je regelmatig traint, je lichaam zich gaat aanpassen en verandering zichtbaar is. Je spieren worden groter en je prestatievermogen neemt toe. Je boekt progressie en dat is het resultaat waar je het allemaal voor doet, toch?

Trainen in de gym is natuurlijk een voorwaarde om je doel te bereiken, maar zoals de titel aangeeft: “The magic happens outside the gym.” Hoe zit dat dan? Tijdens het trainen maak je je spieren als het ware leeg. Je spieren verzuren wat kan zorgen voor spierpijn. Dat is niet altijd prettig maar het kan je wel een voldaan gevoel geven. Het is de bevestiging dat je spieren hard hebben gewerkt. Na je training is herstel belangrijk. Je spieren zijn leeg en moeten zich als het ware weer “vullen”. Zonder hier al te gedetailleerd op in te gaan hoe dit proces in zijn werk gaat, kun je je voorstellen dat spieren groeien tijdens het herstel. Dit proces gaat langzaam en is niet zichtbaar na een keer trainen. Maar als je regelmatig traint zul je wel effect gaan zien. Je spieren zullen groeien, je uithoudingsvermogen en kracht nemen toe en de mate van spierpijn neemt af bij hetzelfde (begin)gewicht. Je kunt steeds zwaarder (en vaker) gaan trainen, maar let op: bouw dit rustig op.

Supercompensatie

Na een training ben je moe. Je spieren zijn verzuurd en je krijgt spierpijn en/of een leeg gevoel. Door je lichaam voldoende rust te geven, herstellen je spieren zich. Het idee van supercompensatie is dat na een training de belastbaarheid van je spieren daalt, maar vervolgens toeneemt tot boven het oude niveau. Dit is het moment waarop een volgende training wenselijk is, omdat je zodoende progressie kunt boeken. Langzaam zullen je prestaties toenemen. Maar als je te snel, te veel of te lang (door) traint dan geldt het principe van supercompensatie niet, omdat je lichaam onvoldoende de mogelijkheid krijgt om goed te herstellen. Train je onregelmatig dan heeft het supercompensatie-principe ook geen effect omdat je prestatieniveau dan telkens na je herstelfase en moment van supercompensatie automatisch weer terugzakt naar je beginniveau.

Rust is net zo belangrijk als trainen

Het is dus niet alleen de training die helpt dat je resultaat bereikt, maar ook de rust die je je spieren geeft. Als je continu blijft trainen zullen je spieren op een gegeven moment overbelast raken en liggen blessures op de loer. Trainen moet dus gepaard gaan met rust nemen, waardoor je je spieren de mogelijkheid geeft om te herstellen én te groeien. Kortom: it’s all about balance.

Mijn tips
  • Train regelmatig.
  • Bouw je training(intensiteit) langzaam op. Laat je spieren wennen aan een bepaalde belasting. Die progressie komt vanzelf.
  • Pak voldoende rust. Niet teveel, maar ook niet te weinig.

Fotografie door Forte Fotografie

Shoot ANNEAU1989 Hardlopen II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *