Training Amsterdam Marathon – Update

Shoot ANNEAU1989 Hardlopen I IIAfgelopen jaren toen ik in training was voor de marathon van Rotterdam heb ik geleerd hoe ik mijn trainingen moet plannen. Van trainingsrondjes tot lange duurlopen, ik zorg dat ik 3x per week ga hardlopen en bouw langzaam mijn km-totalen op. Dat is nu niet anders, maar dat is dan ook de enige overeenkomst als ik afgelopen trainingsweken vergelijk met mijn voorbereiding voor de Rotterdam marathon. Tijd voor een update.

In training voor de Rotterdam marathon ging ik 3x in de week hardlopen. Niets meer, niets minder. Ik had een trainingsschema waarin ik met name lette op mijn km-totalen per week. Elke twee weken namen mijn km-totalen toe, om vervolgens een rustweek in te bouwen van minder kilometers. Duurlopen liep ik meestal in het weekend en doordeweeks deed ik 2x een (interval)training van ongeveer 10km. Dit trainingsschema voelde met name afgelopen jaar heel vertrouwd omdat ik voor de derde keer deze structuur aanhield. Ik wist dat ik die marathon kon uitlopen als ik op die manier zou trainen, dus dat gaf vertrouwen. Een fijne basis om vervolgens te trainen op (iets meer) snelheid want mijn doel was niet alleen uitlopen, ik wilde de marathon ook onder die magische 4.00u finishen. En dat lukte. Mijn eerste marathon liep ik in 4u17min, mijn tweede in 4u00min en mijn derde in 3u55min. Dat dit niet vanzelf ging kan je hier lezen. Ik ben nog nooit zo diep gegaan. Hoewel ik me nu dat gevoel niet meer goed kan herinneren, weet ik wel het verschil tussen mijn derde en eerste twee marathons nog heel goed. Tijdens mijn eerste twee marathons zwaaide ik naar bekenden, genoot ik van alles om me heen en liep ik 42km lang non-stop op een constant tempo. Ook toen waren die laatste 10km zwaar, maar ik kon me hier vrij makkelijk doorheen bijten. Tijdens mijn derde marathons was dit anders. Vanaf het begin ging ik gefocust van start. Ik was met name bezig met mijn pace, de afstand en mijn “structuur”: op tijd (en genoeg) drinken, mijn gelletjes en mijn Powerbar winegums. Niets mis mee, want juist die mind-set heeft er voor gezorgd dat ik die 42km finishte in een sub4.00u. Vanaf 30km kreeg ik het ongelofelijk zwaar, terwijl ik bij het 38km-punt “opeens” weer energie vond om die laatste kilometers er vrij makkelijk uit te knallen. Iets wat mij het gevoel geeft dat het lopen van een marathon echt fantastisch is. Grenzen tegenkomen die je kunt overwinnen omdat je conditie en mind-set waanzinnig sterk is. Iets waar je niet alleen tijdens het lopen van een marathon profijt van hebt, maar ook in je dagelijks leven.

Tot zover mijn enthousiasme voor marathons, terug naar mijn voorbereiding op dit moment. Ik merk dat deze compleet anders is. Ik probeer 3x in de week te gaan hardlopen, maar heb ook enkele weken maar 2x gelopen. Daarentegen doe ik wel standaard 2x per week aan CrossFit. En met name die combinatie geeft me een sterk(er) gevoel. Ik neem de hardlooptraining die ik soms mis voor lief, want ook tijdens CrossFit wordt met momenten aan conditie gewerkt. En dat niet alleen, de trainingen leveren me ook meer kracht en core stability. Of dat de reden is dat ik makkelijker loop weet ik niet, maar mijn lange duurlopen gaan tot nu toe echt heel makkelijk. Iets wat me vertrouwen geeft.

Om tegelijkertijd ook mijn twijfels te hebben… Ik loop namelijk achter op schema, als ik kijk naar mijn voorbereiding voor de Rotterdam marathon. Mijn langste duurloop so far is “maar” 17km en hoewel dit me vrijwel geen vermoeidheid opleverde, moeten er nog wel heel wat kilometers aan vastgeplakt worden komende weken. Ik wil dit rustig opbouwen maar als ik kijk naar mijn agenda is de marathon over 12 weken al. Daar gaan nog 3 taper-weken vanaf, dus nog 9 trainingsweken te gaan…

Tijd voor een plan. Ik heb op dit moment vrij aangezien mijn job voor een groot gedeelte samen gaat met de schoolvakanties. Lucky me, want dat betekent ruim vier weken off. Nu had ik deze het liefst opgevuld met een koffer in mijn hand, maar gezien een aantal bewuste keuzes vul ik deze weken dichterbij huis. Dit geeft me de mogelijkheid om mijn studie af te ronden, een nieuwe opleiding te starten, ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat lekker te trainen en verder mijn dagen op te vullen met een festivalletje hier, terrasje daar. Kortom, ik heb mijn zomer goed gevuld en kijk uit naar de marathon om vervolgens een dag later in het vliegtuig te stappen voor een welverdiende vakantie.

Benieuwd naar mijn marathon race-reports – klik hier
Benieuwd naar mijn trainingsweken – klik hier

Foto’s door Forte Fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *