Sport & Health tip: Sportvoeding

Sportvoeding ANNEAU1989Sporten en eten gaan bij mij min of meer hand in hand. Sporten maakt dat ik meer wil eten en het eten zorgt ervoor dat ik energie heb om te sporten. Maar wat is nu precies goede voeding voor, tijdens of na het sporten? Mijn tips en favoriete tussendoortjes voor een gezond en energierijk voedingspatroon voor sporters.

ANNEAU1989 Pancakes I ANNEAU1989 Power Runner breakfast I

‘s Ochtends sporten
Als ik ‘s ochtends ga hardlopen ontbijt ik eigenlijk altijd met mijn favoriete ontbijt van oats met banaan en notenpasta (of pindakaas). Dit ontbijt is energierijk, vult goed, maar zorgt er niet voor dat ik met een enorm vol gevoel moet gaan hardlopen. Het is alleen wel zo dat ik altijd ruim een uur het ontbijt laat zakken. Voor een lange duurloop op een rustige pace is een uur voldoende, maar als ik ‘s ochtends intensief wil gaan sporten dan wacht ik minimaal 2u omdat ik anders last krijg van mijn buik. Ik ga in ieder geval nooit met een lege maag sporten.

‘s Middags sporten
Je kunt aan het begin of aan het eind van de middag gaan sporten. Mijn voorkeur heeft het einde van de middag, omdat je dan geen last hebt van de lunch en je met de avondmaaltijd je energie weer lekker bij kunt vullen. Maar aan het begin van de middag sporten kan natuurlijk ook prima. Voor beide opties een paar tips.

Ga je aan het begin van de middag sporten zorg dan voor een goed ontbijt, een lichte maaltijd als lunch en of een koolhydraatrijk tussendoortje. Denk bijv aan een eierkoek als snack en een rijstwafel met zalm, avocado en ei als lichte lunch. Na het sporten kan je je energie weer aanvullen met een eiwitrijke maaltijd van bijv kwark of eieren. Een lekkere én goede post-workout snack is bijv deze tip.

Ga je aan het eind van de middag sporten zorg dan dat je goed luncht. Een goede en enorm lekkere lunch zijn banana pancakes. Heel eenvoudig om te maken en enorm voedzaam. Je slaat de energie uit de pannenkoeken op die je vervolgens tijdens het sporten langzaam weer vrij maakt. Neem net voor je begint nog een lekkere snack voor de snelle energie. Een rijstwafel met pindakaas, stukjes banaan en noten is een verantwoorde snack die niet vult, maar wel vol energie zit.

‘s Avonds sporten
Heb je een drukke (werk)dag en komt sporten er pas ‘s avonds van, eet dan een koolhydraatrijke maaltijd twee uur van te voren. Maak een gezonde maaltijd die niet heel zwaar op de maag valt, want hier heb je met sporten alleen maar last van. Zo kan ik bijv echt no way hardlopen nadat ik soep, stamppot of een vette hap heb gegeten. Als ik ‘s avonds ga sporten na het avondeten zorg ik altijd voor een lekkere pasta met veel (super)groenten, een maaltijdsalade of pannenkoek.

Benieuwd naar de recepten die je ziet op bovenstaande foto’s?
– Bananapancakes – klik hier
– Oats met banaan en noten(pasta) – klik hier
– Beetjuice smoothie – klik hier
– Chocolade mugcake met gemixt rood fruit – klik hier
– Oats met een smoothie on top – klik hier

ANNEAU1989 eierkoek III
Snack ANNEAU1989 II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *