Sport: hardlopen, crossfit & yoga

ANNEAU1989 Running IIINormaal gesproken bestaat mijn (sport)week uit 3x hardlopen. Ik plan mijn trainingen per week in en als het een keer niet uit komt om te gaan hardlopen verschuif ik mijn training gewoon een dagje op. Het liefst loop ik om de dag zodat ik er altijd een rustdag tussen heb zitten. Want rust is ook training en zeker gedurende mijn marathontraining een must. Aangezien mijn weken zich vullen met verschillende sporten laat ik die rustdag los en zie ik juist het voordeel van de afwisseling. Tijdens het hardlopen en crossfit wellicht wat spierpijn opdoen om deze de volgende dag eruit te fietsen op mijn racefiets of te stretchen tijdens een lesje yoga. Iets wat me tot nu toe enorm goed bevalt, al moet ik wel wennen. Het is een kwestie van plannen, vandaar een kijkje in mijn agenda. Van event, tot training, tot doel. Over hardlopen, crossfit en yoga.

Hardlopen
Waar ik vorige jaren na de marathon voor mijn gevoel in een hardloopdip terecht kwam, heb ik dat nu niet. Ik merk wel dat het moeilijker is te trainen zonder doel, maar het hardlopen blijft fijn ook zonder focus. Het kost me iets meer motivatie om te gaan en de lange duurlopen voelen nog ver weg, maar de rondjes van 5K op tempo voelen op dit moment ook OK. Binnenkort wil ik weer een 17K (en later 21K) lopen, om vervolgens af en toe een lange duurloop te combineren met korte snellere afstanden. Geen specifiek trainingsschema, maar wel een soort invulling omdat dat me houvast geeft.
Qua hardloopevent staat als eerste de Marikenloop gepland in mijn agenda. Ik kreeg vanuit Asics de vraag om aan de 10K deel te nemen en daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Of een PR erin zit durf ik niet te zeggen omdat ik de afgelopen weken meer op een easy pace heb gelopen ipv intervallen. Maar een poging wagen, dat zeker. Daarnaast ben ik benieuwd naar het parcours en het event in zijn geheel, want ik heb nog niet eerder aan de Marikenloop deelgenomen. Nog een week trainen, to be continued. Zie ik je daar?

Crossfit
Mijn inschrijving is inmiddels done en ook mijn eerste lessen staan ingepland. Het idee van WODs en open box hours gaan voor mij nog niet op. Ik moet eerst de modules 1 t/m 4 doorlopen die je verschillende oefeningen leren. Deze richten zich met name op techniek, zodat je deze goed leert alvorens je zelf aan de slag gaat. Iets wat ik heel goed vind, want een verkeerde techniek aanleren is zo gebeurd maar vaak weer moeilijk af te leren. Wat extra tijd en aandacht besteden aan een goede basis levert vervolgens later de beste training en resultaten. Ik verwacht in juni te starten met 2x in de week in de box, al denk ik direct bij het typen “hoe dan?”. Het voelt nog nieuw en het zal wennen zijn, maar ik kijk wel uit naar regelmaat, uitdaging én progressie.

Yoga
In plaats van een abonnement schafte ik vijf losse lessen aan. Het voordeel hiervan is dat ik zelf kan bepalen wanneer en aan welke les ik wil deelnemen. Zo zijn er weken waarin het me niet uit komt, maar zo zijn er ook weken dat ik meerdere keren kan gaan. Als ik een abonnement heb voel ik de druk om te moeten gaan en hoewel ik dat bij crossfit fijn vind, wil ik dit gevoel niet hebben om naar yoga toe te gaan. Een kaart van een aantal lessen zorgt ervoor dat ik me wel gebonden voel en daardoor sneller een lesje in plan. Ik heb ook een tijd zelf aan yoga gedaan thuis, maar de motivatie om me om te kleden, m’n matje uit te rollen, tot rust te komen en oefeningen te doen is toch minder. Dat gaat in een yogastudio met een fijne sfeer en een goede coach beter, vandaar een flexibel “abonnement” van lessen. Van power yoga tot meditatie yoga, wat en wanneer het mij uit komt.

ANNEAU1989 Running VI I

Fotografie door Lisanne de Beun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *