Sport: Running & Crossfit

Annemieke_006De dag na de marathon voelde ik een ongekend spierpijn in mijn benen. Vervelend maar aan de andere kant ook een gevoel van bevestiging. Een marathon rocken levert nu eenmaal wat spierpijn op. Gelukkig was het na twee dagen alweer gedaan met mijn pinguïn loopje en vloog ik weer rond. Ik maakte met mezelf de afspraak om 7 dagen niets te doen en genoot van de bank, Netflix en nadenken over iets nieuws. Iets anders.

Running
Het moge duidelijk zijn: I am a running junkie. Verslaafd klinkt zo negatief, maar het lijkt er wel op. Zeker aan de badass duurlopen voor een marathon. Ze voelen van te voren soms als een hobbel in mijn agenda, maar met een beetje creatieve planning lukt het me altijd om tijd en energie te vinden. Ik weet namelijk wat het hardlopen me oplevert en besef me steeds meer dat ik niet zonder kan. De vrijheid, een (paar) uur non-stop mijn hoofd leeg maken, energie kwijt kunnen en endorfine opdoen, er is echt niets fijners.

En dat brengt me op het volgende. Nog geen twee weken later laat de gedachte weer in training te gaan voor een marathon me niet los. Na drie marathons in het voorjaar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar een marathon in het najaar. Geen trainingsperiode in de winter, maar in de zomer. Van donkere dagen, koude temperaturen, lange tights, long sleeves en handschoenen, naar zon, shorts en een bruine huidskleur. Klinkt aantrekkelijk(er) en overtuigd(er), als je het mij vraagt.

Ik weet nog niet of ik het ga doen en voor welke marathon ik in training ga, hierover binnenkort meer. Wat je wel kunt verwachten is weer wekelijks verslag van mijn trainingsweek, wat zich op dit moment nog richt op herstel ipv kilometers maken. En dat niet alleen. Ik start vandaag ook met iets nieuws namelijk Crossfit, ookwel krachttraining.

Crossfit
Ik riep het maanden geleden al eens, maar het kwam er niet van. Ik durfde het niet aan naast mijn marathontraining. Bang om blessures te krijgen omdat ik met Crossfit op een hele andere manier zou gaan trainen. Iets wat ik voor mijn marathon te risicovol vond, dus hield ik het alleen bij hardlopen. Totaal geen spijt van, al ben ik ergens wel benieuwd wat het me zou hebben opgeleverd als ik meer aan krachttraining had gedaan naast mijn duurlopen. De combinatie van kracht en duur is in mijn ogen dé basis (voor PR’s), terwijl ik nooit echt op kracht heb getraind. Waarom niet? Omdat ik liever 1 a 2 uur ga hardlopen dan dat ik 15min kapot ga op een matje met borst, billen en buikspieroefeningen. Hardlopen doe ik het liefst individueel, maar voor een goede krachttraining heb ik toch echt een kickass omgeving nodig. En die denk ik bij Crossfit te vinden, afgaand op de volgende beschrijving: Veel sporten hebben vaak een eenzijdige belasting. Crossfit is een sport/fitness programma waarbij constant gevarieerde bewegingen worden gecombineerd met een hoge intensiteit. De grote variatie van het Crossfit programma zorgt ervoor dat het lichaam allround wordt belast. Bij Crossfit train je in kleine groepen van max 12 personen. Hierdoor is er constant begeleiding om je techniek te verbeteren en je te motiveren. De groep waarin je traint maakt het stimulerend. Je traint individueel en tegelijkertijd samen. 

Tijd voor een nieuwe verslaving? Ik weet het nog niet. Maar tijd voor een nieuwe portie spierpijn in ieder geval. Ook hierover binnenkort meer.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *