Marathon Rotterdam 2016 – 10km tot 21,1km

ANNEAU1989 Marathon III“De eerste 10K zitten erop”, hoor ik mijn broer roepen die nog steeds bij me in de buurt fietst. Yes, op naar de 21K, het halfway-point. Mijn pace is op schema voor een marathon onder de 4.00u en ik voel me OK. Al merk ik ook dat deze marathon heel anders voelt dan de vorige twee. Na mijn verslag van start tot 10km is het tijd voor een terugblik op de kilometers naar het halfway-point.

Ik ben eigenlijk continu met mezelf in gesprek. Op het 10km-punt reken ik en besef ik me dat ik over 4km alweer een energygel moet nemen. Ik wil namelijk om de 7km een gel nemen voor een constante aanvulling van energie. Ik hoor mijn broer op het 10km-punt enthousiast roepen dat het goed gaat. Hij houdt mijn tijd en mijn pace bij en tussendoor onderhoud hij contact met mijn familie hoe het gaat en waar ik ben. Het voelt enorm fijn om hem continu in de buurt te hebben. Zijn aanwezigheid geeft me namelijk de motivatie om mijn pace niet te verlagen. Niet dat ik dat niet durf, maar ik wil het niet. Deze pace voelt goed, ik voel me goed.

Het stuk tussen 10km en 15km vind ik maar saai. Het is rechttoe rechtaan en ik ben en blijf met mezelf in gedachten. Ik tel de kilometers af naar 14km en slurp op dat punt weer een energygel op. Deze bevalt me dit keer beter. Het is nog steeds een ongekende zoetigheid, maar ik ben toe aan energie en hoop op korte termijn een boost te ervaren. Op naar het 15km-punt bij Slinge. Ik denk daar weer familie en vriendinnen te zien, en inderdaad. Ik zie mijn ouders en vriendinnen die me dolenthousiast aanmoedigen. Ik maak bij Slinge een lus en zie mijn ouders nog een keer. Ik lach en steek mijn duim op dat het goed gaat. Ik loop verder en geniet weer volop. Waar ik een paar kilometer geleden nog een soort van in mezelf gekeerd was, kijk ik nu om me heen. Het publiek is waanzinnig en stuwt me kilometer op kilometer voort.

Op naar Zuidplein waar ik weer vriendinnen verwacht te zien. Ondanks dat het punt bij Slinge me goed deed, merk ik langzaam mijn benen te voelen. Mijn broer verschijnt weer min of meer aan mijn zijde (nadat hij bij Slinge (en op meerdere punten) me even los heeft moeten laten, omdat hij daar met de fiets er niet langs kon) en ik vraag me af of hij ook iets aan mijn gezichtsuitdrukking ziet. Ach maakt ook niet uit, ik loop nog steeds goed, mijn pace blijft gelijk. Bij Zuidplein zie ik vriendinnen en ze vragen of ik iets nodig heb. Ik zeg eerst “nee” maar roep daarna meteen “hebben jullie ook water?”. Ze geven me een flesje mee en ik neem al rennend een paar slokjes. Oh, wat is dit fijn. Dit had ik nodig. De gedachten dat er overal lieve mensen aan het parcours staan om je te voorzien van eten, drinken, energie en enthousiasme maakt dat het lopen van de marathon bijzonder is. Ik houd het flesje een tijdje in mijn hand, maar gooi het uiteindelijk na een paar slokken weg.

Op naar het 20km-punt, op naar het 21km-punt. De kilometers vliegen nog steeds voorbij. Ik loop heel constant, voel me goed, maar merk wel een focus die ik van voorgaande jaren niet ken. Of ik toen meer genoot van alles om me heen kan ik niet zeggen, maar ik merk dat ik nu veel meer gefocust ben op mezelf en mijn pace. Op het 21km-punt besef ik me maar al te goed dat ik op de helft zit en het aftellen nu gaat beginnen. Het geeft energie, maar tegelijkertijd is ook direct die twijfel weer daar: nog 21km, gaat dat me lukken? Mijn benen begin ik te voelen, maar voor de rest voel ik me OK. Ja, dit gaat me lukken. Doorlopen. Mijn broer blijft me coachen en ziet dat mijn doorkomst op het halfway-point qua tijd goed is. Ik besef dit zelf ook, maar wil er nog niet teveel aan denken. Ik pak mijn energygel want er zijn weer 7km voorbij en maak me op voor de volgende km’s die komen gaan. Op naar het 30km-punt. Binnenkort online.

Meer lezen over de Rotterdam marathon 2016:
– Een terugblik van het moment van finishen tot the day after – klik hier
– Van de start tot de eerste 10km – klik hier

New runningshoes

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *