Marathon: (al) mijn trainingsweken

Marathon Trainingsweken 2016Vanaf het moment dat ik het besluit nam om voor de derde keer op rij de Rotterdam marathon te lopen heb ik wekelijks mijn trainingsweken gedeeld. Ik schreef over de hoeveelheid kilometers, mijn trainingsinhoud en mijn voortgang. Ik schreef over goede en slechte trainingen, over haat en liefde voor het hardlopen, over twijfels, vertrouwen, runnershighs en frustraties. Nu ik terug kijk had mijn trainingsperiode weer alles in zich. Kilometers die zwaar waren, die pijn deden, die koud, nat en vies waren. Maar ook kilometers die ontzettend mooi waren. Die voorbij vlogen, die energie gaven in plaats dat ze me energie kosten. Regelmatig kreeg ik de vraag of het niet saai was om voor de derde keer op rij voor de R’dam marathon in training te gaan. Een duidelijke nee was telkens mijn antwoord. Het trainen voor de marathon in de winterperiode blijft fantastisch. Net zoals het hardlopen voor mij blijft. Hierbij een overzicht van al mijn trainingsweken in voorbereiding op de Rotterdam marathon; een overload aan foto’s en kilometertotalen.

ANNEAU1989 Running Rotterdam II

Het besluit
Op 23 november schreef ik in deze blogpost over mijn besluit weer in training te gaan voor de Rotterdam marathon; three times in a row. Ik kan op dat moment zonder moeite een 10km lopen en liep een maand ervoor heel makkelijk de halve marathon van Eindhoven. Maar een 10K is in een marathontraining een rondje van “niks” en ook 1x een 21K moeten er meerdere worden. Op naar de steeds langer wordende duurlopen. Laat die marathontrainingen maar beginnen.

ANNEAU1989 Trainingsweek Nov IIII

November
De temperatuur wordt kouder en daarmee wordt de zin om te gaan hardlopen bij mij alleen maar meer. Iets wat goed uitkomt, want mijn marathontraining ligt voornamelijk in de winterperiode. Het is al eind november als ik het besluit neem om echt in training te gaan, maar ik begin rustig met een trainingsweek van 20K intotaal: 5K – 5K – 10K.

run 02-12 ANNEAU1989 Trainingsweek Dec IIII ANNEAU1989 Trainingsweek Nov 2015 I

December
Ik kom al vrij snel tot de conclusie dat mijn mindset qua trainingen nog niet op de marathon gericht is. Ik wil wel trainen, maar het komt er nog niet van. Andere dingen krijgen nog even prioriteit, maar ik besef me dat ik de “marathonmodus” wel moet gaan aanzetten. Dat doe ik op deze manier.

Vervolgens maak ik een week van 40K intotaal met mijn eerste lange duurloop van 17K sinds tijden. En dat voelt goed, mijn basis is OK ondanks dat ik de afgelopen weken niet veel heb getraind.

ANNEAU1989 Trainingsweek Januari 2016 ANNEAU1989 Trainingsweek Dec IIII ANNEAU1989 Trainingsweek Jan II 2016ANNEAU1989 Trainingsweek Jan III 2016 ANNEAU1989 Trainingsweek Jan III 2016 I ANNEAU1989-Trainingsweek
ANNEAU1989 Trainingsweek Januari 2016 III IMG_7302

Januari
2016 is aan en ook mijn marathon training begint vorm te krijgen met een week van 31km intotaal en daaropvolgend een week van 43km intotaal. Ik loop weer een duurloop van 17K en hoewel het me nog niet lukt om aan mijn voornemen om een halve marathon te lopen te voldoen, voelt het kilometertotaal heel goed. Ik lig voor op schema. Nu nog een week van ruim 40km intotaal met een eindelijk wel de duurloop van ruim 20K en dan gun ik mezelf een week herstel. Dat doe ik door “maar” 20km intotaal te lopen. Iets wat voor mijn gevoel niet past in mijn trainingsschema, maar gezien het feit dat ik al een aantal zwaardere trainingsweken heb gehad vind ik een week herstellen OK.

Wintersport II
Wintersport VI
ANNEAU1989 Trainingsweek Jan Feb 2016 ANNEAU1989 Trainingsweek Feb 2016 II ANNEAU1989 Trainingsweek Feb 2016 III ANNEAU1989 Trainingsweek Feb 2016 IIIV ANNEAU1989 Trainingsweek Feb 2016 VI ANNEAU1989 Trainingsweek Feb 2016 VII

Februari
“It’s all about balance.” Right, maar één herstelweek is meer dan voldoende. Voor de wintersport kom ik niet toe aan de lange duurloop die ik nog wil lopen en ook op de wintersport raak ik mijn hardloopschoenen niet aan voor een training. Als ik terugkom vind ik wel weer direct de zin om het trainen weer op te pakken. Ik begin weliswaar rustig met trainingen van max 15km, maar de regelmaat komt er weer een beetje in. Op naar die lange duurloop die ik eind februari eindelijk loop. Met 54K intotaal (waaronder een duurloop van 22,5K) voelt het alsof ik weer goed op schema kom te liggen.

ANNEAU1989 Trainingsweek Maart I
ANNEAU1989 Trainingsweek 2016 Maart IANNEAU1989 Trainingsweek Maart IIII ANNEAU1989 Running I ANNEAU1989 Hardlopen II IMG_8714 IMG_8685 IMG_8691IMG_8744 ANNEAU1989 Trainingsweek 2016 Maart I

Maart
En deze stijgende lijn in kilometers zet ik in maart door. De lange duurlopen bouw ik op. Na de duurloop van 22,5K in februari wil ik ruim 25km lopen. Ik wil mijn grenzen weer opzoeken en verleggen. Er zijn trainingen die als het ware vanzelf gaan, maar er zijn ook duurlopen die me moeite kosten. Zeker als mijn weektotalen weer toenemen. Ik ga op pad voor een duurloop van 25K en neem voor het eerst weer energygels mee voor extra energie. Echt nodig heb ik ze niet, want ik geniet van elke kilometer. Het is koud maar enorm goed hardloopweer, hier doe ik het voor. Ik maak de eerste week van maart een weektotaal van 50K. Op naar en herstelweek met minder kilometer intotaal, maar wel met weer een lange duurloop van 22,5K. Ik loop 32,5K intotaal in een week met het voornemen de week erna weer “gas” te geven. Dat doe ik, en hoe: met een killer van een trainingsweek van 62km intotaal in een week. Ik loop mijn eerste duurloop van ruim 30K en hoewel het een hele sprong is van mijn vorige langste duurloop (25K) loop ik deze duurloop zonder veel moeite. Mijn benen zijn moe, maar voelen goed. Op naar nog één zware trainingsweek voor ik mag gaan taperen en dat doe ik met nog een duurloop van 30K en een weektotaal van 50K.

April
April staat in het teken van trainen & taperen. Mijn weektotalen bouw ik af en ik let iets meer op mijn voeding. Mijn trainingen zitten er zo goed als op, fit blijven is nu het belangrijkste. Op naar 10 april.

Meer lezen over mijn marathon ervaring – klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *