Sport & Health tip: Avocado

Happy Easter ANNEAU1989 IAvocado’s zijn een goede snack voor sporters en ook nog eens vet lekker. Als je intensief en regelmatig sport is het belangrijk dat je naast koolhydraten, ook (gezonde) vetten en eiwitten eet om je energie voorraad op peil te houden. Avocado’s zijn daarmee onmisbaar in een goed gebalanceerd voedingspatroon omdat deze vrucht (jawel, het is een fruitsoort) veel goede gezonde voedingsstoffen bevatten; van gezonde vetten tot kalium. Mijn uitleg over de functie en noodzaak van deze onmisbare krachtbron voor sporters en een super lekker recept met avocado.

Avocado ANNEAU1989 II

Gezonde vetten.
Enkelvoudige, onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. Je kunt deze vinden in bijv olijfolie, noten, zaden, vis en avocado’s. Je lichaam heeft onder meer vet nodig om vitaminen en mineralen efficiënt op te nemen. Goede vetten helpen je om je cholesterol in balans te houden, de kans op diabetes te verminderen en je lichaam gezond te houden.

Zo kunnen avocado’s helpen om je lichaam sterk en blessurevrij te houden. De voedingsstoffen in avocado’s helpen je lichaam sneller te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat als je (gezonde) vetten zoveel mogelijk uit je dagelijkse voedingspatroon bant, je spieren en gewrichten langzaam zwakker worden. Iets wat sporters niet willen. Een avocado is dus een prima snack om je lichaam sterk te houden. Deze heerlijk romige fruitsoort met een nootachtige smaak bevat veel vezels en andere essentiële voedingsstoffen zoals verschillende vitamines en mineralen, waaronder kalium.

Kalium.
Kalium is een soort familie van natrium (zout) en magnesium. Deze mineralen zijn essentieel voor een goede vochthuishouding. En een goede vochthuishouding is weer van belang voor het goed werken (en herstellen) van spieren tijdens/na inspanning.

Als je lichaam te weinig kalium heeft, ga je dit voelen. Je vochthuishouding raakt verstoord met het gevolg dat je je slap gaat voelen. Tijdens of na een heavy run voel je je moe en leeg en soms kan dit zelfs leiden tot kramp in je spieren. Iets wat je niet wilt. Je kunt dit oa voorkomen door voldoende vocht aan te (blijven) vullen, maar een goede energievoorraad (aanleggen) is ook een must. Sommige voeding bevat extra kalium. Bananen vormen een uitstekende bron (400mg gemiddeld per 100gr banaan), maar ook avocado’s bevatten per portie (100gr) rond de 450mg kalium.

ANNEAU1989 lunch rijstwafel I

Het fijne van avocado’s is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijv een avocado toe aan een salade. Of blend een paar stukjes mee in je (groene) smoothie en maak deze iets romiger van smaak. Daarnaast is avocado de basis voor guacamole en kun je deze gezonde saus ook gebruiken voor wraps met kip of vis. Kortom de variaties zijn eindeloos en vet lekker, evenals dit recept voor een lekkere gezonde snack die ook goed als lunch kan dienen.

Recept: Avocado op een rijstwafel met zalm en ei
Wat heb je nodig:
– 2 rijstwafels (of meer; up to you)
– 2 eieren
– 1 avocado
– gerookte zalm

Kook twee eieren naar eigen voorkeur (hard of zacht gekookt). Beleg ondertussen de rijstwafels met een laagje zalm en daarbovenop avocado in repen gesneden. Snijd de eieren en leg deze vervolgens hier weer boven. Vervolgens nog wat peper en zout on top en klaar. Het klopt dat het een kleine toren van Pisa kan worden, maar juist de combinatie van deze vier ingrediënten samen is zo goed. Super lekker én zowel gezonde vetten als eiwitten in één.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *