Personal development: Lees (meer) boeken

Books Education
Ondanks dat ik regelmatig een poging deed, ben ik nooit een boekenworm geweest. Vroeger ging ik als klein meisje regelmatig naar de bibliotheek. Ik kwam heel ambitieus met een aantal boeken thuis, maar bracht ze keurig drie weken later ongelezen weer terug. Soms begon ik wel in een boek, maar na een aantal hoofdstukken liet ik het boek liggen. De wereld om mij heen vond ik veel interessanter dan het verhaal in het boek. Heel soms las ik in een vakantie een boek in no-time uit en dat kon me een gelukzalig gevoel opleveren. Niet vanwege het fantastische verhaal, maar vanwege het feit dat ik een boek had uit gelezen. Ik sta er nu dan ook een beetje van versteld dat boeken momenteel wél mijn interesse hebben. Geen leesboeken, maar boeken waar ik iets van leer. Interessante ervaringsverhalen die kunnen inspireren. Van nay naar yay als het om lezen gaat.

Verschillende studies hebben aangetoond dat lezen ervoor kan zorgen dat je beter(e) besluiten kunt nemen. Natuurlijk onthoud je niet alles wat je leest, maar het helpt je wel jezelf te ontwikkelen. Je kiest zelf een boek uit welke je interesseert, waardoor je jezelf aanzet tot een bepaalde ontwikkeling in de richting die je op wilt. Kennis op doen, een basis creëren, om deze vervolgens in te zetten tijdens het vormgeven van ambities. Leerzaam, ontspannend en leuk. Mijn focus richt zich op verschillende onderwerpen en (vrouwelijke) auteurs die me interesseren. Van beleid en politiek, ondernemen tot sportpsychologie.

ANNEAU1989 Books III ANNEAU1989 Books IV

Geschiedenis & Politiek

Ik las laatst het boek De Churchill Factor van Boris Johnson en Mevrouw de Minister geschreven door Madeleine Albright herself. Momenteel ligt Pluche van Femke Halsema op mijn nachtkastje en Mijn verhaal van Hillary Clinton staat nog ongelezen in de kast te wachten. Deze boeken vallen niet bepaald in de categorie “leest lekker snel weg” maar de kennis, de vele inzichten en de ontwikkeling die beide boeken me opleverden, geven me de drive en het enthousiasme om de boeken uit te lezen. Mijn interesse in de geschiedenis en (bijbehorende) politiek groeit. Het boek van Madeleine Albright gaf me een beeld hoe zij zich tot eerste vrouwelijke minister Buitenlandse Zaken van de VS heeft ontwikkeld. Haar levensloop, haar ideeën en haar ambities zijn indrukwekkend. Ze schrijft echter niet alleen over zichzelf, maar ook over de gang van zaken binnen haar hoge functie. Een kijkje achter de schermen, een inkijk in de geschiedenis. Zo ook het boek van Femke Halsema wat ik op dit moment aan het lezen ben. Een boek over haar politieke herinneringen, positief én negatief. Ik heb me nooit eerder in de politiek verdiept, maar mijn interesse wordt wel langzaam gewekt. Niet zozeer door haar verhaal, maar door het feit dat dit een beter beeld geeft van de huidige ontwikkelingen in de (wereld)politiek. “The readings simply gave me the terminology and a basis for which I was able to carry on meaningful conversations.”

ANNEAU1989 Books I

ANNEAU1989 Books IVI

Ondernemen

Ik heb verschillende boeken over ondernemen in de kast staan en er staan er ook nog diverse op mijn lijstje om aan te schaffen. Ik kan niet ontkennen dat ik een ambitie heb om te gaan ondernemen. Nu is “ondernemen” op zichzelf natuurlijk niets, het is een groot woord voor een groot idee wat je groot wilt maken. Al jaren loop ik met verschillende ideeën rond. Veelal wel in lijn met elkaar, maar ik heb ze nog niet echt concreet in een businessplan samengevoegd. Wat ik wel heb gedaan is me erin verdiept hoe ik dingen wil gaan aanpakken. Door ervaringsverhalen te lezen, tips te verzamelen en “waarschuwingen” serieus te nemen ontwikkel ik mezelf en schaaf ik mijn ideeën bij wat mogelijk bijdraagt aan (ooit) een sprong in het diepe. Een keuze die ik dan weloverwogen maak met kennis door er veel over te lezen. Ik zeg: #Girlboss

ANNEAU1989 Books VII

Sport(psychologie)

Als je me een beetje kent, weet je dat ik houd van sport(en). Ik vind het geweldig mijn grenzen op te zoeken en kijk net zo lief naar (top)sporters die hetzelfde doen. Van voetbalwedstrijd tot Olympische spelen, het fascineert me hoe (top)sporters prestaties neerzetten. Zowel hun training, de wedstrijd, als het leven na(ast) de sport. Ik lees soms een boek van/over een topsporter als input voor mijn studie sportpsychologie. Hoe lukt het een sporter om zo gezond mogelijk aan de start te staan om een topprestatie neer te zetten, hoe leeft de sporter en houdt hij/zij zichzelf (mentaal) gezond, hoe gaat de sporter om met druk voor/tijdens/na een wedstrijd en hoe geeft de topsporter zijn/haar leven vorm als zijn ambities in de sport wegvallen? Vragen waar ik niet zozeer in boeken een antwoord op wil vinden, maar die me wel sturen door het boek heen en me helpen extra input te vinden voor mijn kennisontwikkeling ten aanzien van mijn studie sportpsychologie & mental coach.

ANNEAU1989 Books VANNEAU1989 Books ICI

Random

Van mezelf voornemen een bepaald boek te gaan lezen naar random een goed boek uit de kast trekken. Ik lees niet veel boeken, maar de boeken die ik lees probeer ik bewust uit te kiezen. Bijv een in de categorie must-read: Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk. Ik heb helemaal niet bekend in de bankensector en van “the City” kan ik me wel een beeld voorstellen maar dat is ook het enige. Toch was dit boek goed te volgen en een enorme eye-opener. Ik snapte niet alle details, maar viel wel van de ene verbazing in de andere. Zoals de titel van het boek ook luidt heb ik mezelf en mijn vriend vaak gevraagd: “is dit waar?”

Daarnaast het boek Toen ik je zag geschreven door Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. Dit boek had ik een aantal jaar geleden in no-time uit en dat is voor mij bijzonder. Van bladzijde nr.1 was ik gevangen door haar verhaal. Ik heb enkele jaren in de psychiatrie gewerkt, van crisisafdeling naar open opname afdeling naar ambulant. Het verhaal gaf me een herkenning en tegelijkertijd een bewondering voor hen beide. Ook een must read alleen dan van een hele andere categorie.

Kortom, ik lees boeken omdat iets in het onderwerp en/of de auteur me interesseert. Zoals de titel luidt: het gaat om personal development.

Every book has the power to teach you, encourage you and shape you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *